🐈 U kojem su dobu kastrirane mačke i ono što trebate znati

Kada je bolje kastrirati mačku

Danas u našoj zemlji otkrivena je situacija nekontrolirane reprodukcije životinja. Moguće je riješiti problem kastriranjem mačaka i sterilizacijskim mačkama.

sadržaj

 • Dob kastracije mačaka
 • Priprema mačke za kastraciju
 • Prednosti kastracije
 • Nedostatak kastracije
 • Postoperativna skrb za mačku
 • Smetnje neuteriranih mačaka
 • Mitovi vezani za kastraciju mačke

Dob kastracije mačaka

U kojoj dobi su kastrirane mačke? Ovo pitanje postavlja se kao vlasnici odraslih životinja i vlasnici mačića. Nema nedvosmislenog odgovora, jer vlasnik sam odlučuje kad kastrirati mačku i hoće li uopće učiniti kastraciju.

Kastracija se može izvesti u gotovo svakoj dobi, ali treba uzeti u obzir opće stanje životinje i njegove psihološke karakteristike.

Koliko mjeseci sam kastriran mačke? Optimalna dob za kastraciju životinja događa se odmah nakon početka puberteta. Premalo malih mačića ne preporučuje se podvrgavanje operaciji, moguće je kastrirati mačića od 6 do 8 mjeseci. Vrlo rana kastracija može zaustaviti fiziološki razvoj životinje i dovesti do razvoja urolitijaze,patologija genitalnih organa.

Važno je zapamtiti da se u malim pasminama mačke puberteta javlja brže nego kod velikih pasmina.

Ipak, najbolja dob za kastraciju životinja je 1 – 1,5 godina. U ovom trenutku, tijelo mačke već je u potpunosti formirano, a imunitet se povećavao tako da može podnijeti ozbiljnu operaciju bez posljedica.

© shutterstock

Kastracije mačke bolje su u dobi od 5 godina, kao i kod kasnije operacije, postoji opasnost od održavanja seksualnog ponašanja. Možete kastrirati mačku prije dobi od 10 godina, ali je potrebno potpuno izuzeti sve moguće patologije organa povezanih s promjenama u dobi. Pri pripremanju za kastraciju životinja mora pregledati veterinar.

Treba napomenuti da mlade životinje podvrgavaju kirurškom zahvatu mnogo lakše, nemaju praktički nikakve postoperativne komplikacije.

Priprema mačke za kastraciju

Operacija zahtijeva pažljivu pripremu životinje:

 • Ispitivanje od strane veterinara i dostava potrebnih testova. To je preduvjet za uspješnu operaciju i rehabilitaciju bez posljedica. Bolje je kastrirati mačke koje su potpuno zdrave.
 • Nemoguće je hraniti kućnog ljubimca 12 do 15 sati neposredno prije operacije. Možete kastrirati mačku koja je nekoliko sati prije operacije pojela neku mokraću ili kašu. Istodobno, pristup pitkoj vodi treba biti otvoren cijelo vrijeme.
 • Preporuča se operaciji kućnog ljubimca koji je već dobio odgovarajuća cijepljenja. To će značajno smanjiti rizik od postoperativnih komplikacija.
 • Prije kastracije nemojte gnjaviti svog ljubimca, pokušajte mu pružiti mirno domaće okruženje.
 • Ako je moguće, dovesti životinju u kliniku izravno u određeno vrijeme, dok čekanje na nepoznatom mjestu ima štetan učinak na psihu i opće stanje životinje.

© shutterstock

Prednosti kastracije

Kastracija ima mnogo pristalica, i to nije slučajno. Operacija ima značajne prednosti:

 • Ponašanje kućnog ljubimca postaje mjereno, mirno. Uzgojni instinkt prestane djelovati, a rezultat toga da životinja ne ostavlja trag urina na svom teritoriju, ne gazi namještaj i ne pokušava pobjeći od kuće. Nestao je nekontrolirana agresija, a mačka ne gubi noću.
 • Feline zdravlje se stabilizira i na fiziološkim i psihološkim razinama.
 • Broj uličnih životinja opada. Vlasnik ne treba brinuti da će potomstvo svog ljubimca nastati na ulici.
 • Znanstveno je dokazano da su neuterirane mačke žive duže od njihovih neokrnutih kolega. Bolesti genitourinarnog sustava manifestiraju se u kastriranim mačkama znatno rjeđe nego kod ne-kastriranih mačaka, a njihov se put usporava.

Nedostatak kastracije

Uz sve brojne prednosti, kastracija ima svoje negativne posljedice:

 • Ako je kastracija provedena prerano ili je mačka imala operaciju već u starosti, postoji rizik od razvoja patologija mokraćnog sustava. Trebate kastrirati mačku u određenoj dobi.
 • Operacija se izvodi pod općom anestezijom koja negativno utječe na životinjsko tijelo. Anestezija može pogoršati određene kronične bolesti.
 • Kompleksi se mogu pojaviti kod životinja ako se kastracija izvodi bez pravilnog pregleda od strane veterinara ili nije poštivana odgovarajuća postoperativna skrb. Krvarenje može doći do infekcije.
 • Kod neuteriranih kućnih ljubimaca povećava se rizik od razvoja urolitijeze, ali se lako može ukloniti dajući životinjama posebnu hranu za kastrirane životinje.

© shutterstock

Postoperativna skrb za mačku

Briga za kućnog ljubimca nakon kastracije je neophodna, jer se mogu pojaviti negativne posljedice kastracije mačaka. Životinja pati od boli i doživljava psihološku nelagodu., pa morate pokušati ubrzati proces rehabilitacije:

 • Možete uzeti ljubimce iz klinike tek nakon što prođe anestezija.
 • U prvih 48 sati nakon operacije nije preporučljivo izvaditi životinju na ulicu ili ga postaviti na nepoznata mjesta. Pokušajte izbjeći skice, oštre zvukove i buku.
 • Ako je moguće, bilo bi dobro da ne ostavljate kućnog ljubimca prvoga dana nakon samog kastracije. Može razbiti postoperativni zavoj, protezati šavove, što će uzrokovati upalu i iritaciju kože.
 • Četvrti slatkiš bi trebao biti mekan, bolje je ako je napravljen od prirodnih tkanina. Mačka će biti teško doći do ladice, tako da morate mijenjati leglo nekoliko puta dnevno.
 • Nakon operacije, ljubimac će biti pospan i umoran, trebate mu dati vremena da se odmorite i oporavite. Nema potrebe gnjaviti mačku, i bez potrebe za podizanjem.
 • Ne preporuča se hraniti vašeg ljubimca u prvih 24 sata nakon operacije. Pristup pitkoj toploj vodi treba stalno biti. Zbog slabosti i preostalih učinaka anestezije, može biti teško za mačku da ustane i hoda do šalice vode, potrebno je da zdjelu stajati pored nje.
 • Uz pomoć veterinara, morate odabrati specijaliziranu hranu za kastrirane životinje koja je pogodna za vašeg kućnog ljubimca i strogo se pridržavati normi i prehrane.
 • Tijekom razdoblja rehabilitacije, potrebno je ograničiti kretanje mačke na namještaj, prozorske klupice i izbočine u zidovima jer, bez uspjeha skakanja ili pada, mačka može oštetiti mjesto rada.

Smetnje neuteriranih mačaka

Nakon kastracije, mačka prehrana i njegova učestalost prolaze kroz značajne promjene:

 • hranite životinju često, ali malo, ne biste trebali ostaviti veliku količinu hrane u zdjelici;
 • kada se dobije prekomjernu težinu, prebaciti životinju na niskokaloričnu hranu;
 • omogućiti slobodan pristup pitkoj vodi, poželjno je da je toplo;
 • bolje je hraniti životinju posebnom hranom koja je namijenjena za neuterirane mačke;
 • smanjiti unos kalcija i magnezija, pridonose stvaranju kamenja u urogenitalnom sustavu;
 • redovito dodati na mačka izbornik fermentirani mliječni proizvodi koji poboljšavaju metabolizam.

Važno je zapamtiti da veterinar može odabrati pravu hranu za neuteriziranu mačku.

© shutterstock

Mitovi vezani za kastraciju mačke

Mnogi ljudi ne kastrirati svoje ljubimce, jer su u milosti mitova koje im društvo nameće. Glasine i spekulacije povezane s kastracijom aktivno se uzgajaju, ali nemaju veze sa stvarnošću. Razmislite o nekima od njih:

Castrirane mačke brzo gube svoju aktivnost i često postaju masti. Nije tako. Fiziološke promjene koje utječu na mačku, svakako utječu na rad genitourinarnog sustava, a odsutnost spolnih hormona utječe na rad cijelog organizma.

Ali pravilno odabrana specijalizirana hrana omogućit će održavanje ravnoteže crijevne mikroflore, pružit će neuteriziranu mačku sa svim korisnim tvarima i elementima koje mu treba. Zahvaljujući pravilnoj prehrani, aktivnost životinje neće se promijenitii njegova težina će ostati ista.

Da kastrira odrasla mačka je da otkrije svoj život u stalnoj patnji. Uopće ne. Kao i nakon bilo kakve operacije, nakon kastracije potrebno je razdoblje rehabilitacije. Kada se rane ozdravi i uklone šavovi, mačka će se izliječiti svojim bivšim aktivnim životom.

Udaljena žlijezda koja proizvodi hormone također uklanja seksualnu želju životinja.Mačke zauvijek zaboravljaju žudnju za pojedince suprotnog spola i ne osjećaju nikakve psihičke nelagode.

Muškarac će postati agresivan. Nakon kastracije, mužjaci, naprotiv, ublažavaju njihovo ponašanje, što može biti agresivno zbog pretjeranosti spolnih hormona. Castrirane mačke su nježne prema djeci, nemojte napadati rođake.

Ako ne namjeravate sudjelovati u uzgoju životinja, onda se mačka mora kletiti. To će izbjeći niz problema u ponašanju kućnog ljubimca, spasiti njegovo zdravlje i produžiti život. Odabirom dobrog doba, tijekom koje mačka mačka lako prenosi kastraciju i bez posljedica, vlasnik će ne samo pružiti životinju aktivan i ispunjavajući život, nego i riješiti se neželjenih mačjih potomaka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: