🐈 3 posljedice steriliziranja mačaka - mogući problemi

Je li sterilizacija štetna za mačke?

1

Divan mačkasti mačić donosi radost odraslima i djeci. No, nakon nekog vremena, ona raste i postoje problemi povezani s odraslim instinktima životinje. Posljedice steriliziranja mačaka ne štete njenom tijelu. Stoga, kako bi se osigurali mir vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca, pribjegavaju optimalnim mjerama. Zakonodavstvo svih civiliziranih zemalja u svijetu propisuje obveznu sterilizaciju kućnih ljubimaca koje se ne čuvaju za uzgoj.

sadržaj

 • Uzgojni instinkt u mačaka
 • Vrste sterilizacije
 • Čuvanje životinja nakon sterilizacije
 • Mogući problemi nakon sterilizacije
 • Promjena znakova mačke
  • Osim toga:

Uzgojni instinkt u mačaka

Stanje uzbuđenja mačke se javlja nekoliko puta godišnje i može trajati do 10 do 15 dana. U ovom trenutku, ona je izvan kontrole, vrištanje noću, u potrazi za muškog, odbija jesti. Moderni umirujući lijekovi ili neučinkoviti, ili vrlo štetni za zdravlje. Brzo uklanjanje reproduktivnih organa trajno oslobađa vašu dragu od takvih fenomena.

Misli da mačka mora roditi barem jednom kako bi shvatila majčin instinkt opovrgnula su znanstvenici.Ona fiziološki ne treba potomstvo.

Posljedice nakon sterilizacije pozitivno će utjecati na stanje i ponašanje životinje i dovesti mir u kuću.:

 1. mačka neće donijeti potomstvo, koje mora biti negdje da se prikaže;
 2. njezin nezdravi osjećaj nezadovoljstva nestat će;
 3. krikovi muških potraga će se zaustaviti.

Vrste sterilizacije

Sterilizacija se smatra najhumanijskim načinom da lišava mačku svoje reproduktivne funkcije. Od suvremenih vrsta: kirurški, medicinski i radijacijski, kirurška intervencija se smatra najsigurnijim u smislu negativnih posljedica., Da biste spriječili koncepciju, uklonite maternicu, jajnike ili prekomjerno povucite jajovodne cijevi.

© shutterstock

Posljednja metoda – okluzija tuba, kao i uklanjanje maternice sa očuvanjem jajnika, ne mijenjaju hormonsku pozadinu (estrus i potraga za mačkom nisu eliminirani). S obzirom na posljedice štetnih učinaka na zdravlje, takve operacije su izuzetno rijetke.

Kada se jajnici uklone, spolni hormoni prestaju proizvoditi i estrus prestaje. Takva operacija je najracionalnija, ali prikladna je samo mladim mačkama koje nisu rodile.

Ženke starijih od 12 mjeseci koji rađaju i imaju patološke promjene u maternici proizvode kastraciju – istodobno uklanjaju maternicu i jajnike.

Čuvanje životinja nakon sterilizacije

Postoperativna skrb za mačku zahtijeva pažnju. Sterilizacija se provodi pod općom anestezijom, od koje se temperatura životinje smanjuje. Mjesto na kojem mačka leži mora biti postavljeno na pod, daleko od nacrta i aparata za grijanje. Nakon anestezije životinja će imati reflekse.i može pasti s stolca ili kauča. Pokrijte mekom pamučnom krpom. Kada se vaš ljubimac probudi, trebate joj dati malo vode da navlaži usta.

Punilo iz ladice mora biti uklonjeno tako da ne pada u otvorenu ranu. Umjesto toga, ladicu možete napuniti toaletnim papirom ili pelenskim lancem i redovito ih mijenjati. Da životinja ne lizne ili češlja ranu, morate kupiti deku od lagane, prozračne tkanine. Ako se upornost mačjeg pokrivača ne zaustavi, morate nositi poseban plastični ovratnik oko vrata.

Šav mora biti pregledan svakodnevno. Obično, rana brzo izliječi, nakon 10 do 12 dana liječnik će ukloniti nepotrebne zavodnice ili niti.

Mogući problemi nakon sterilizacije

Veterini tvrde da je sterilizacija potpuno bezopasna za životinju, ali poslije operacije može doći nakon bilo kakve kirurške intervencije. Nedostaci operacije mogu biti povezani s karakteristikama tijela (individualna netolerancija na lijekove) ili s unutarnjim bolestima. Nemojte isključiti medicinsku pogrešku.

Unutarnje krvarenje karakterizira letargija životinje, odbijanje hrane, mehanje, Nekoliko dana nakon operacije, mačka ne može leći na trbuh, dodirivanje i stroking uzrok bol. Hitnu potrebu da se posavjetujete s liječnikom.

Infekcija šavova izražava crvenilo i oteklina. Ako simptomi ne nestanu nakon 3 dana nakon operacije, iscjedak iz rane je porastao, a temperatura je porasla, posavjetujte se s veterinarkom.

© shutterstock

Pretilost se može pojaviti zbog promjena u metaboličkom procesu nakon sterilizacije i prestanka proizvodnje estrogena. Oba čimbenika doprinose povećanju težine, tako da sterilizirane mačke ne smiju prelaziti ili koristiti posebnu hranu.

Gruda u blizini šava ne smatra se patologijom.Povezan je s svojstvima rasta tkiva tijekom ozdravljenja, a mjesec dana nakon operacije će nestati.

Posljedice i komplikacije mačke nakon sterilizacije su rijetke, ali morate znati o njima. Pažljivi domaćin treba odmah vidjeti liječnika ako se u vašem kućanstvu pojave sumnjivi simptomi.

Promjena znakova mačke

Pozitivni učinci steriliziranja mačaka očit će nedostatak instinktivnog uzgoja, propuštanja i anksioznosti. Obično postanu nježne i poslušne. Sve navike i ponašanja ostaju.

Osim toga:

 • sterilizirane životinje žive u prosjeku za jednu i polu – dvije godine duže;
 • odsutnost hormonskih problema sprema domaćina od noćnog meowinga i jakog mirisa oznaka u stanu;
 • životinje ne razvijaju hormone ovisne maligne tumore.

Dugoročni učinci sterilizacije pružaju udoban zajednički život osobe i njegovog četveročlanog prijatelja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: