🐈 Je li potrebno sterilizirati mačku ako nije rodila i živi u stanu?

Je li potrebno sterilizirati kućnu mačku koja još nije rodila?

Sterilizacija kirurgija je uklanjanje jajnika životinje, što sprječava da ima potomstvo. Iz nekih medicinskih razloga češće se uklanjaju jajnici, ali i uterus. Taj se proces naziva ovariohysterectomy.

Moguće je podvrgnuti sterilizaciji kako rađaju, a ne rađaju ženu. Potrebno je sterilizirati mačku u trenutku kada se formira njezin reproduktivni sustav. Ovo razdoblje u mačiću traje od 5 do 7 mjeseci od trenutka rođenja. U ovom dobu takve operacije su lakše. Ne možete povući s operacijom prije vremena prve topline

  • 1. Sterilizacija nerođene mačke: Pro i kontra
  • 2. Priprema prije operacije
  • 3. Njega nakon sterilizacije
  • 4. Snaga

1 Sterilizacija nerođenog djeteta: Pro i kontra

Sterilizacija ima mnoge prednosti i uklanja mnoge probleme u budućnosti, kao što su:

  • onkologija, na primjer, tumor mliječnih žlijezda;
  • neželjene ili lažne trudnoće;
  • upala maternice;
  • estrusa;
  • oznake mačaka.

Nakon sterilizacije, mačka će biti manje uznemirena u određenim godišnjim dobima, neće biti potrebe tražiti i dati joj mačka, ona ga čak neće pitati.Životinja će više vezati na mjesto u kojem živi i vlasniku. Informacije o tome da kućni ljubimci postaju manje aktivni nakon sterilizacije i imaju problema s prekomjernom težinom je mit. To nije slučaj, a samo prekomjerno unos hrane postaje uzrok pretilosti.

Nemojte se bojati i zanemarite takvu operaciju, čak i ako je mačka domaća. Teške posljedice nakon gotovo nepridržavanja postupka, postoje samo rijetke iznimke. Za sterilizaciju bez komplikacija važno je pronaći dobrog i dokazanog veterinara koji poznaje svoje poslovanje. Nakon operacije, tjedan dana je dovoljno za životinju dok se tijelo ne vrati u normalu. Čak i ako mačka živi u stanu, sterilizacija neće biti dodatni postupak.

U prisutnosti tih pozitivnih trenutaka, postupak sterilizacije gotovo nema nedostataka. Jedini doista ozbiljni argumenti protiv kastracije bit će samo životna dob i želja za potomstvom od mačke. Budući da je dob, kao što je gore spomenuto, slabi otpor mačke prema takvim operacijama, pogotovo ako je kućni ljubimac već stariji od nekoliko godina. Ovo je veliki rizik.

I uzimajući potomstvo može postati nemoguće za vlasnike koji imaju pedigreed mačke, oni će izgubiti priliku da ih vezati i prodati mačići.Te pasmine najčešće uključuju britanske, manxne, bengalske i druge.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2Pripravak prije operacije

Glavna stvar – nemojte davati mačku da jede, to će vam pomoći pri prenošenju anestezije. Hrana treba biti oko 12 sati prije sterilizacije. Da bi se mačka zaštitila od razlika u šavovima, potrebno je prethodno liječiti buhe. Zatim životinja neće svrbjeti i naknadno neće naštetiti.

Dostaviti mačku veterinari treba biti u posebno dizajniranom vrećicu. Kako biste olakšali rad, trebate unaprijed pripremati svoje ljubimce, nježnost, željezo i razgovor.

Ako su vlasnici vrlo zabrinuti zbog mentalnog stanja svog ljubimca, onda mogu nazvati veterinara na kući, koji će obavljati istu operaciju, ali kod kuće. Glavna stvar je odabrati dobrog i poštenog stručnjaka s bogatom praksom i dobrim pregledima.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3 Njega nakon sterilizacije

Prva stvar koju trebate pripremiti je mjesto gdje će životinja provesti vrijeme nakon operacije u veterinarskoj klinici.To bi trebalo biti nešto udobno, ali ne i meko. Najbolja stvar za tu svrhu je kutija, na čijem je dnu potrebno staviti malo toplo leglo. Taj se okvir mora staviti u bateriju, jer se odmaknuti od anestezije, životinja će doživjeti vrlo ozbiljnu hladnoću. Morate staviti mačku u kutiju i pobrinuti se da se ondje nalazi nekoliko sati bez ustajanja. Dugo vremena, ljubimac će spavati, to je normalno stanje nakon operacije.

Svakodnevno morate pratiti šavove na tijelu životinje, provjeriti njihovo stanje i paziti na liječenje antisepticima. Ako se stanje šavova pogoršalo, a oni su crveni i natečeni, odmah se obratite veterinaru. Jako kašnjenje može koštati mačku životom, zbog razvoja komplikacija.

U početku, nakon sterilizacije, mačka ne jede sama. Da biste to učinili, koristite metodu hranjenja kroz špricu. Drugi dan može sama piti. Svakodnevno će se stanje zdravlja poboljšati, aktivno će se ponašati. U tom razdoblju važno je pažljivo pratiti i donekle ograničiti tu aktivnost. Šavovi se uklanjaju nakon sedam dana, a mačka se vraća u normalu.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4 Snaga

Ako vlasnici i dalje brinu o procesu pretilosti mačke, nemojte je pretjerati. Postoje posebne hrane u kojima je prisutno više proteina. Ako hranite mačku sa običnom hranom, ne biste trebali dopustiti da jede više nego što bi trebalo biti.

Trebali biste se posavjetovati s veterinarkom o prehrani vašeg ljubimca. No, kako pokazuje praksa, životinja obično ne pokazuje puno interesa za hranom nakon sterilizacije. Gledanje prehrane i zdravlja mačke, možete jamčiti njezinu dobrobit i dug život.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: