🐈 Je li potrebno kastrirati domaću mačku, kako je štetna i opasna

Je li potrebno kastrirati domaću mačku i štetno?

Castracija je kirurška intervencija koju mačke troše za uklanjanje spolnih žlijezda. Postupak nije obvezan za sve kućne ljubimce, ali pomaže eliminirati neke osobitosti ponašanja mačka. Castracija se vrši ne samo za korekciju ponašanja muškog spola, već i zbog medicinskih razloga. U slučaju ozljede životinje, kongenitalne patologije ili prisutnosti bilo koje druge naznake, kastracija postaje obvezni postupak koji propisuje veterinar u dijagnostici bolesti. No najčešće vlasnici kućnih ljubimaca donose vlastite odluke o kastraciji mačke, jer ih ne namjeravaju koristiti za daljnje uzgoj.

Postoje mnogi mitovi o opasnostima kastracije, ali većina ih se opovrgavaju od strane stručnjaka. Ali, kao i kod bilo koje operacije, kastracija ima svoje pro i kontra. Neke komplikacije mogu se spriječiti ako iskusni veterinar obavlja operaciju.

 • 1. Je li potrebno kastrirati kućnu mačku?
 • 2. Optimalna starost za kućnu sterilizaciju
 • 3. Je li štetno izvršiti operaciju?
 • 4. Mitovi o opasnostima kastracije
 • 5. Postoperativna pravila skrbi

1 Je li potrebno kastrirati domaću mačku?

Poželjno je kastrirati one mačke koje žive u stanu i ne izlaze na ulicu. Pasmina nije važna i potrebno je kastraciju provoditi kao sfingi, britanski, Maine Coon i Škoti, i kućni ljubimci koji neće sudjelovati u daljnjem uzgoju.

Takav postupak je obavezan za kriptorške mačke. Poput obične mačke, cryptorchus obilježava teritorij i može proizvesti začeće, osuđujući potomstvo kriptorhidizmu. Postoji još jedan razlog za djelovanje kriptorhuma. Sjeme, koje se nalazi u tijelu kućnog ljubimca i nije spuštalo u skrotum nakon rođenja, može uzrokovati tumor i smrt kućnog ljubimca. Dijagnoza kriptorhidizma uključivala je veterinara, osjećajući tijelo šestomjesečne mačke u području prepona.

Ne možete provesti kastracije onih mačaka koji žive u stanu ili privatnoj kući i povremeno ostavljaju svoje granice. Dakle, kućni ljubimci trebaju se držati u dobroj formi, a operacija samo našteti njihovom zdravlju.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2 Optimalna starost za kućnu sterilizaciju

Veterinarski liječnici smatraju da je optimalni interval za operaciju između 8 mjeseci i 1,2 godine. Po ovom dobu, kućni ljubimac dovršava pubertet i mnogo lakše pati od anestezije. Domaće životinje, čija je godina prošla na znaku od 5 godina, najčešće su kastrirana samo zbog medicinskih razloga, budući da je zreli organizam teško podnositi anesteziju, operacija može završiti smrću životinje.

Nije preporučljivo izvršiti operaciju prije šest mjeseci. Od rođenja do 6 mjeseci, mačić brzo raste, a kastracija zaustavlja formiranje sustava i razvoj tijela. Ovo doba je također optimalno iz razloga što je bolje provesti kastracije prije prvog eksperimenta mužjaka s mačkom. Mačka koja je uspjela "hodati" prije kastracije, nakon operacije, neće moći zamisliti ženu, ali u budućnosti neće prestati vrištati i zahtijevati mačku.

Prije šest mjeseci mačić se ne može sterilizirati. Kirurško uklanjanje gonada u ranoj dobi može zaustaviti razvoj uretre.U budućnosti to može uzrokovati urolitijazu.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3 Je li štetno izvršiti operaciju?

Sterilizacija kućnog ljubimca pomoći će riješiti sljedeće probleme:

 • neugodan miris (mačka će prestati označavati teritorij);
 • žalosni meow (ljubimac više neće zahtijevati mačku);
 • agresivnost mačke će nestati.

Castrated mačke, prema statistikama, žive nekoliko godina duže od običnih kućnih ljubimaca. Smanjeni sterilizirani kućni ljubimci i rizik od raka.

Od minus ove vrste kirurške intervencije može se identificirati teški postoperativni period. Uvođenje anestezije nepovoljno utječe na zdravlje ljubimca. Postoji opasnost od upala šavova i krvarenja. Prije operacije, veterinar je dužan provesti niz testova, budući da je strogo zabranjeno sterilizirati nezdravog kućnog ljubimca. Pri obavljanju operacije od strane iskusnog veterinarskog liječnika, rizik od komplikacija se smanjuje na gotovo nulu.

Nakon operacije, mačke počinju naglo porasti zbog velike potrošnje hrane. Težina neuterirane mačke može doseći oznaku od 12 kg.Većina veterinara, kako bi spriječila takve probleme, preporučuje prebacivanje ljubimca nakon operacije na specijaliziranu hranu za neuterirane mačke. Ograničenja na piće ne smiju biti, inače se životinja može razviti urolitijaza.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4 Mitovi o opasnostima kastracije

Postoji nekoliko uobičajenih mitova o opasnosti od kastracije:

 1. 1. Sterilizirana mačka pati bez seksualnog kontakta sa ženama. Većina vlasnika vjeruje da oduzimaju mačku od zadovoljstva parenja s mačkama. No, oni ne uzimaju u obzir činjenicu da je za mačke samo realizacija instinkta u svrhu rađanja. Neokrlijeni kućni ljubimac će mnogo više trpjeti kada je zaključan u stanu, bez mogućnosti kontaktiranja sa ženom.
 2. 2. Nakon kastracije, ljubimac postaje agresivan. Takva izjava nije upravo suprotno. Nakon operacije, domaća mačka postaje više privržen i poslušan, čak i ako je prije bio sklon prikazati agresiju.
 3. 3. Castrirane mačke su sklone urolitijaziji.Uzroci urolitijaze kod kućnih ljubimaca nisu operacija, već nedovoljna unos vode, razne infekcije i visoki sadržaj bjelančevina u životinjskoj dnevnoj prehrani.
 4. 4. Opasno je kastrirati mačku, jer je rizik od komplikacija visoka. Ako je rad izvršio kvalificirani veterinar, to neće uzrokovati ozbiljne posljedice za kućnog ljubimca.

5 Postoperativna pravila skrbi

Rehabilitacijski period za kućne ljubimce traje oko dva dana. Tijekom tog vremena životinjsko tijelo postupno se obnavlja nakon operacije, a vlasnici bi trebali posvetiti više pažnje njegovom stanju. Prvi dan i 12 sati prije početka operacije, ljubimac se ne može hraniti. Životinja će biti teška za odstupanje od anestezije i može biti neugodno. Zbog toga može odbiti jesti ili piti. Vlasnici će morati hraniti hranu za kućne ljubimce male količine iz štrcaljke bez igle drugoga dana nakon operacije.

Anestezija uzrokuje čudno ponašanje životinje u prvih 8 sati nakon operacije. Mačka se može pokušati sakriti ispod kreveta ili na neko drugo osamljeno mjesto u kući, tako da ga morate pažljivo pratiti. Nakon što je skriven, ljubimac ne može dugo ostaviti sklonište.Za to vrijeme, šavovi mogu zalijati, a mačka će patiti od iscrpljenosti.

U prva dva dana trebate staviti posebnu pelenu ispod mačke, jer je tijekom tog razdoblja moguća nekontrolirana rad mokraćnog mjehura i crijeva. Koordinacija pokreti u tom razdoblju, ljubimac će biti razbijen, pa ga stavite na visoki kauč ili krevet ne može.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: