🐈 Je li moguće za vrijeme estrusa sterilizirati mačku, kada hoda, koje su posljedice?

Je li moguće sterilizirati mačku tijekom estrusa i što bi to moglo biti posljedica?

U većini mačaka toplinski je razdoblje prilično olujno. Životinja postaje nervozna, slabo jede, počinje meow glasno i obilježiti teritorij, gubi težinu, a ponekad pokazuje agresiju ili, naprotiv, počinje pokazivati ​​pretjeranu ljubav. Ovo ponašanje počinje nekoliko dana prije tog razdoblja. Trajanje toplinske energije proteže se oko tjedan dana. Niti svaki vlasnik ne može izdržati takvo ponašanje kućnog ljubimca. Ako se životinja ne planira koristiti za uzgoj, tada se može ublažiti. Međutim, razdoblje toplote nije najbolje vrijeme za sterilizaciju.

  • 1. Povoljna dob
  • 2. Sterilizacija ili kastracija?
  • 3. Operacija tijekom estrusa
  • 4. Moram li čekati prvi tok topline?

1 Povoljna dob

Mišljenja zapadnih i ruskih stručnjaka iz područja veterinarske medicine o ovoj temi se razlikuju. Domaći liječnici smatraju da bi sterilizacija trebala biti izvedena u dobi od šest mjeseci do jedne godine. Vanjski veterinari preporučuju da to rade u dobi od 3 mjeseca, tvrdeći da će životinja biti skladnija. Domaći stručnjaci savjetuju da to ne učine, budući da je prije sterilizacije nužno davati organima punopravnu formaciju.

Ako životinja sudjeluje u redovitom uzgoju, sterilizacija se vrši u dobi od 5-7 godina.

Moraju se prisjetiti: što je mlađa životinja, to lakše prenosi operacije i razdoblje rehabilitacije je lakše.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2Sterilizacija ili kastracija?

Najčešće možete čuti pojam "sterilizacija". Postupak se sastoji od oblačenja jajovoda. Ova metoda daje dobar kontracepcijski rezultat, ali instinkt seksualnog lovstva ne nestaje, estrus se ne zaustavlja.

Kastracija je potpuno uklanjanje organa reproduktivnog sustava (jajnici, jajnici i maternici). Potonja opcija je poželjna jer će biti buduća prevencija raka.

Da se estrus zauvijek zaustavi, životinja mora biti kastrirana. Nakon uklanjanja jajnika, hipofiza i nadbubrežne žlijezde preuzimaju hormonsku regulaciju.

Operacija se obavlja u klinici pod sterilnim uvjetima, što smanjuje rizik mogućih komplikacija.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3 Tijekom rada

Često vlasnici ne mogu odlučiti hoće li sterilizirati mačku tijekom estrusa ili ne. Mišljenja liječnika o ovoj temi se razlikuju. Neki vjeruju da za iskusnog stručnjaka to ne smeta, drugi tvrde da je nemoguće to učiniti, ne treba riskirati zdravlje kućnog ljubimca i trebali bi pričekati do kraja estrusa.

Pri donošenju odluke treba se usredotočiti na zdravlje životinje, dob, opću dobrobit. Ako ljubimac ima slab imunitet, postoje problemi s srcem, onda je razumno odgoditi operaciju do kraja seksualnog lovca. Nemoguće je stvoriti dodatna opterećenja za bolesnu mačku. Točnije je čekati oko tjedan dana nakon potpunog završetka estrusa. To je u sebi stresno stanje za životinju, a operacija može pogoršati mentalno stanje i utjecati na zdravlje.

Postoje slučajevi kad iz raznih razloga nije moguće čekati da se toplina završi, potrebno je brže provesti sterilizaciju. Zatim morate uzeti u obzir moguće posljedice i znati s čime su povezani:

  • Povećanje veličine maternice i povećanje opskrbe krvlju. To izaziva povećani gubitak krvi tijekom operacije, moguće komplikacije i upalne reakcije.
  • Povećana razina hormona tijekom estrusa stvara rizik za duži oporavak hormonalnog sustava. Postoji vjerojatnost da će mačka nastaviti oponašati stanje seksualnog lovstva ili "lažnu trudnoću" već neko vrijeme.
  • Nestabilni hormoni tijekom operacije mogu odgoditi razdoblje rehabilitacije. Psihološko stanje životinje dulje se vraća u normalu.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4 Moram čekati prvu vrućinu?

Veterini tvrde da nema potrebe čekati prvu toplinu. To je poželjno učiniti prije svoje pojave, tako da mačka nema vremena za ulazak u pubertet.

Kada prvi put šećete, njezin mozak već pamti ovakve instinkte. Stoga se neke životinje uvijek ne mogu brzo riješiti kastracije od neprimjerenog ponašanja. Potrebno je vrijeme da se hormonske promjene odvijaju. Ponekad restrukturiranje traje nekoliko mjeseci.

U pravilu, mačka nakon kastracije postaje više poslušna, mirna, prestaje označavati, ako je takav problem bio. No, moramo se sjetiti da sterilizirana životinja ima tendenciju povećanja težine i rizika od razvoja urolitijaze.Stoga, trebate biti pažljiviji prema ponašanju i zdravlju vašeg ljubimca, kako biste pratili težinu, a ne biste preopteretili.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: