🐈 Je li moguće da se mačka jede istovremeno sa suhom hranom i prirodnom domaćom hranom?

Je li moguće istovremeno hraniti mačku sa suhom hranom i prirodnom hranom?

Za hranjenje mačke sa suhom hranom i domaćom hranom, većina veterinara ne preporučuje. Inače, može uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju životinja.

To je zbog fiziologije mačaka. S određenom prehranom, njihovo tijelo proizvodi specifične enzime za probavu određene hrane. Ali ne može istodobno proizvoditi enzime za drugu vrstu prehrane. Zbog toga je kombinacija hrane puna problema s probavnim traktom mačaka.

 • 1. Kombinacija prirodne i industrijske hrane
 • 2. Prijelaz iz jednog feeda u drugi
  • 2.1. Vitamini i elementi u tragovima
  • 2.2. Hrana "iz stola"
 • 3. Hrana za mačiće

1 Kombinacija prirodne i industrijske hrane

Gotovo svi stručnjaci inzistiraju da to ne može biti učinjeno. Veterini upozoravaju: štetno za zdravlje kućnih ljubimaca kako bi okusili prirodnu hranu sa suhom hranom. Kao iu industrijskom proizvodu dodajte domaću hranu.

Mačke ne trebaju raznovrsnu prehranu. Oni slabo razlikuju okus, a česte promjene u prehrani dovode do probavnih poremećaja.

Osim toga, većina industrijskih hrana za kućne ljubimce uključuje sve potrebne elemente u tragovima za razvoj kućnog ljubimca.To se posebno odnosi na feedove premium klase, koje čak uključuju i sve potrebne vitamine. Dodavanje prirodne hrane može stvoriti neravnotežu u tijelu.

No, neki stručnjaci i vlasnici mačaka vjeruju da je moguće kombinirati dvije vrste hrane, pružajući samo ravnotežu između njih i različitih vremena hranjenja. U U ovom slučaju govorimo samo o kombinaciji zdrave prirodne hrane s feedom vrhunske klase.

Strogo je zabranjeno davati kućne ljubimce domaću hranu i suhu hranu istodobno. Ako govorimo o konzerviranoj hrani, ne možete kombinirati sirove i kuhane proizvode – prve su probavljene u tijelu mačke duže.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

2 Prijenos iz jednog feeda u drugi

Jedini slučaj gdje je dopušteno kombinirati prirodnu i industrijsku hranu je promjena vrste hrane. Vlasnik može donijeti takvu odluku iz raznih razloga: odrastanje mačića, starenje ljubimca, bolesti, kastracija / sterilizacija, alergije na hranu i tako dalje.

Preduvjet za pravu tranziciju: to treba postupno provoditi. Nagla promjena u prehrani često može poremetiti probavu i uzrokovati probavne smetnje i povraćanje.

Novi feed bi trebao polako "istjerati" stari.Nekoliko dana može biti samo četvrtina uobičajene prehrane. Zatim će se njegov udio povećati sve dok novu hranu potpuno ne zamijeni staru. Ovaj proces traje do nekoliko tjedana.

U tom razdoblju potrebno je dati naturalka u jednom obroku, drugu suhu hranu. Proporcije se postupno mijenjaju u korist nove vrste hrane. Pri prebacivanju iz prirodne hrane na suhu hranu, režim je važan: zdjelu vlažne hrane postavljeno je pola sata. Ako se ne jede, sljedeći dio se nudi mačiću u 6-8 sati. A udio suhe hrane postupno se povećava.

Prilikom zamjene suhe hrane prirodnim, prva se prestaje slobodno raspoloživa, a određena je prema režimu – u određenom vremenu. I udio prirodne hrane u prehrani za kućne ljubimce raste. Tijekom prijelaznog razdoblja, enzimi će se postupno preoblikovati kako bi probavili novi proizvod.

Proces bi trebao biti kontroliran: ako kombinacija bude popraćena poremećajima želuca, dio nove hrane treba smanjiti dok se situacija ne normalizira. U slučaju stalnih kršenja probavnog trakta treba prestati kombinirati suhu i prirodnu hranu.

Ako životinja ima alergiju, trebate saznati koja komponenta uzrokuje reakciju. To se postiže dosljednim uklanjanjem jednog proizvoda za drugim.

Preduvjet: svježa voda uvijek treba biti dostupna za kućnog ljubimca. Morate dati mačiću svježu hranu.

PreporučeniTretira se za mačke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod kuće

2.1 Vitamini i elementi u tragovima

Kod zamjene jedne vrste hrane s drugom, dolazi do neravnoteže proteina, masti i ugljikohidrata, vitamina i elemenata u tragovima. Preporuča se, nakon savjetovanja s liječnikom, koristiti pro- i prebiotike, enzime hrane, vitamine. Na primjer, uvođenje ribe u dijete mačke može uzrokovati urolitijazu zbog neravnoteže kalcija i fosfora.

Također je moguće da kućni ljubimac ne dobije potrebne tvari. Samo vrhunski i vrhunski proizvodi klase su u potpunosti uravnoteženi. U ostalim kategorijama ne postoji nužna ravnoteža korisnih elemenata, a potrebni su odgovarajući aditivi.

Posebno je važno kontrolirati da mačke dobivaju dovoljno taurina. Animalni organizam ne proizvodi samostalno.Ova aminokiselina pomaže u apsorpciji masti i održavanju imunološkog sustava. Taurin se nalazi u mesu, ali se raspada prilikom kuhanja.

O tijeku vitamina i drugih prehrambenih dodataka za razdoblje kombinirane prehrane trebate se posavjetovati s veterinarkom.

Kada se u kombiniranoj hrani treba imati na umu da hrana za mačke treba sadržavati 5,3 g proteina; 1,8 g masti; 1, 6 g ugljikohidrata po kilogramu tjelesne težine životinje. U prehrani kućnog ljubimca treba prevladati meso.

PreporučeniU kući se pojavio mačić – što i kako je hraniti?

2.2 Hrana "iz stola"

Nemojte zbuniti prirodnu hranu i hranu "sa stola". Ako iz nekog razloga morate kombinirati dvije vrste hrane, strogo je zabranjeno davati kućne ljubimce sljedeće proizvode:

 • sol;
 • marinirani;
 • slatko;
 • peciva;
 • začini;
 • pržena.

Mačke su štetna jetra i masno meso. Ribe, osobito rijeke, također su nepoželjne. Njegova konstantna potrošnja povećava opterećenje bubrega. A enzimi prisutni u njoj uništavaju vitamin B1 koji je potreban za mačke. Nije preporučljivo dati im mlijeko. U tijelu odraslih nema enzima za apsorpciju ovog proizvoda, a osim toga, životinjama se prijeti neravnoteža mikroelemenata u tijelu, povezana s viškom kalcija, koja je dovoljna u industrijskoj hrani.

3Ugaj za mačiće

Kod hranjenja mačaka strogo je zabranjeno kombinirati prirodnu i suhu hranu. Za najmanji kućni ljubimac – do mjesec dana – pripremljeno je posebno mačje mlijeko, kupljeno u trgovinama za kućne ljubimce i vetapteksu. Za mačiće do godinu dana gotovo svi proizvođači imaju posebnu liniju industrijske konzervirane hrane. Ali, ako hranite mačića s takvim proizvodima, bit će teško prevesti u prirodnu hranu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: