🐈 Je li moguće kastrirati mačku u 5 godina

Je li moguće baciti 5-godišnju mačku

Mnogi vlasnici, osobito muškarci, vrlo su bolni zbog kastracije mačaka, možda zato što su u dubinama svoje podsvijesti shvatili da će u ovom trenutku biti teško za životinje da prenesu ovaj postupak. Ali mačka raste i, nakon što je prešla dvogodišnju granicu, postaje vrlo aktivna, doseže spolnu zrelost. U ovom trenutku, mnogi imaju pitanje – je li moguće kastrirati mačku u 5 godina?

sadržaj

 • Što je kastracija?
 • Je li moguće kastrirati odraslu mačku?
 • Smetnje neuteriranih mačaka
  • Dijetetski savjeti:

Ipak, 5 godina već je dosta dugo, ljubimac je već odrasla osoba. Ali činjenica ostaje. Dnevni poriv mačke, označavanje uglova i trčanje oko kuće je vrlo neugodno za mnoge. Zbog toga je vrijedno otkriti značajke ovog postupka za odrasle ljubimce.

Što je kastracija?

Sterilizacija ili kastracija smatra se postupkom u kojem se izvodi medicinsko ili kirurško uklanjanje testisa (testisa). Glavna svrha ovog postupka je spriječiti reprodukciju kućnog ljubimca, a također smanjuje njegovu povećanu agresivnost.Ova operacija može se izvoditi kod kuće ili u veterinarskoj klinici.

Zapravo, to je jednostavna operacija, apsolutno je sigurna za život životinje i ne uzrokuje neugodne posljedice.

Tijekom kastracije, liječnik obavlja izrezivanje testisa ili odijevanja izmjenjivih užeta. U svakom slučaju, mačka izgubi sposobnost reprodukcije, ali kada je vezana, svi su instinkti u potpunosti sačuvani – ona također obilježava teritorij, zadržava svoju seksualnu želju.

Kastracija se izvodi pod općom anestezijom, tako da životinja ne osjeća bol, nelagodu. Umjesto testisa napravljen je mali rez, kroz koji se provodi potpuno uklanjanje testisa ili vezanje užeta.

© shutterstock

Je li moguće kastrirati odraslu mačku?

Mnogi veterinarski stručnjaci preporučuju da kaniraju životinju ranije, po mogućnosti u 5-8 mjeseci. No, svi vlasnici ne mogu odmah odlučiti o ovom koraku. Osim toga, katkad se mačka mirno ponaša dugo i nije aktivna. Mogu dugo živjeti u stanu i apsolutno ne žele mačke, Tako je moguće kastrirati mačku u 5 godina? Mnogi stručnjaci tvrde da je to moguće.

Ponekad postoje slučajevi kada se ponašanje odrasle osobe ili starog kućnog ljubimca u dobi od 2 do 5 godina dramatično mijenja, to mogu utjecati različiti čimbenici:

 • pogoršanje karaktera;
 • pojava novog člana u obitelji;
 • ako se u kuću pojavio novi kućni ljubimac – mačka ili pas;
 • promjenu prebivališta.

Drugi čimbenici također mogu izazvati seksualnu privlačnost u životinji u dobi od 5 godina, ali u svakom slučaju, oni će biti glavni znak da je vrijeme da kastrirati ljubimca u dobi od 5 godina.

Međutim, često je slučaj da se ponašanje neuteriranih mačaka ne mijenja ili se samo pogoršava. Posebno često se to događa kod odraslih kućnih ljubimaca u dobi od 2 do 5 godina.

Ako je prije kastracije mačka već upoznala mačke i isprobala sve užitke odraslog života, onda se ne biste trebali nadati da će se njegovo ponašanje promijeniti. Naravno, neuterirana mačka postaje manje aktivna, ali ipak ne prestaje hodati. Činjenica je da muški hormoni kontroliraju hipofiza, pa se ne možete svađati s prirodom.

© shutterstock

Smetnje neuteriranih mačaka

Ako odlučite kastrirati mačku u pet godina, onda budite spremni za činjenicu da nakon ovog postupka može značajno povećati težinu. Stoga, trebate obratiti pozornost na prehranu neuteriranih mačaka.

Dijetetski savjeti:

 • Kućar u dobi od 5 godina može se dati posebnom hranom koja je namijenjena kastriranim životinjama;
 • hrana mora sadržavati sve potrebne sastojke za održavanje težine i zdravlja kućnog ljubimca;
 • poželjno je kupiti hranu za odrasle kućne ljubimce u dobi od 2 do 5 godina;
 • ako dajete organsku hranu, onda bi ih trebao pojesti najviše tri puta dnevno.

Mnogi vlasnici zainteresirani su za još jedno važno pitanje – koliko može biti taj postupak?

U prosjeku, ovaj postupak za kućne ljubimce u dobi od 5 godina u specijaliziranim veterinarskim klinikama košta 900 do 2.000 rubalja.

Sve ovisi o specijalizaciji i složenosti kastracije. No, pozitivan rezultat također utječe na poštivanje svih potrebnih preporuka nakon operacije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: