🐈 Javačka mačka (javanez)

Java mačka: opis uzgoja i značajke njege

Yavanez – relativno mlada pasmina mačaka. Izvorna svrha uzgoja bilo je povećanje broja mogućih boja Balinese mačaka. Međutim, razlike su pokazale prevelik značaj za nastavak razmatranja javanske mačke kao predstavnika Balinese pasmine. Uz raznolikost boja, yavaneza je dobila nešto drugačiji oblik glave, velike šape, posebnu strukturu vune i istaknuto pahuljasti rep.

 • 1. Povijest izgleda
 • 2. Izgled
 • 3. Boje
 • 4. Priroda i karakteristike ponašanja
 • 5. Održavanje i njegu
 • 6. Zdravlje
 • 7. Koliko i gdje kupiti
 • Pokaži sve

Historija pojave

Povijest podrijetla javanskih mačaka, ili Javane, izaziva mnoge kontroverze među ljubiteljima mačaka. Postoji i inačica koja se zove ime pasmine. Kaže da je obična kratkodlaka mačka rodila mačiće s dugom kosom koja je potaknula novu vrstu životinja. A to se navodno dogodilo na otoku Java. Međutim, ovo je samo mit koji nema nikakvih dokaza.

Europski uzgajivači tvrde da je pojava yavanaza njihova zasluga. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća takve su mačke dobivale orijentalne.Druga verzija kaže da su javačke mačke prvo uzgajane u Sjevernoj Americi. Ali čak i ovdje, to nije bez sporova: Sjedinjene Države, a zatim Kanada, nazivaju se njihovom domovinom.

Uzgajivači iz te dvije zemlje provode svoje eksperimente gotovo istodobno sa svojim europskim kolegama. Samo njihova "verzija" yavaneze dolazi iz Balinese (Balinese). Te duge kose životinje su prekinute s različitim bliske pasmine. Ali – kratkovidni i višestruki, uključujući sve s istim istočnjacima.

Tako su europske i američke verzije javanskih mačaka jedna i ista pasmina, jednostavno uzgajane na malo drugačije načine. Bit svih sporova leži u činjenici tko je prije primio takve životinje. Službena verzija kaže da nakon svih Amerikanaca. I pasmina je imenom po analogiji s njezinim službenim prognanikom – balijanskom mačkom. Uostalom, otok Bali i Java su u blizini.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Izvori pogled

Java mačke kombiniraju značajke dvije glavne pasmine-djed i baka: Balinese i Oriental. I to je ono što ih čini jedinstvenim i neponovljivim. Značajke javaneza su:

 • različite varijacije boja (dopušteno je mnogo više od starih stijena);
 • istaknuti štapići jastučići;
 • glava glatkog trokutastog oblika;
 • struktura vune;
 • pahuljasti rep.

Standard pasa:

Znakopis
težina2,5-5 kg
Visina na grebenu20-25 cm
dužinaTijelo: 40-45 cm, rep: 35-40 cm
Izgradnja tijelaFleksibilan i graciozan, tanak, ali istovremeno jak i mišićav. Linije su glatke, trbuh je podignut. Tijelo je dugo, izduženo, bokovi ne smiju biti širi od ramena
ekstremitetElegantan, sofisticiran. Duljina mora biti proporcionalna tijelu. Pačjice su velike, ovalne
repDuga, tanka, elegantna. Trebalo bi biti oko dvije trećine duljine tijela.
vratTanak i graciozan, dug
glavaVeličine su prosječne. Duga, trokutasta, proporcionalna. Njegove konture trebale bi biti oblikovane gotovo ravnim linijama od nosa do vrha ušiju. Linija profila je ravna, ravna, bez šupljina i podizanja.
nosRavno, dugo
očiOblik – oblika badema. Nagnut, ali smješten točno u odnosu na linije kontura glave. Posađeno je plitko, ali ne i izbočeno. Jedni od drugih su na udaljenosti od najmanje jedne širine oka.Boja: zelena, s izuzetkom bijele životinje. Dopušten je i plava boja ili neslaganje (jedno oko je zeleno, a druga je plava)
ušiŠiroko razmaknute, smještene gotovo na stranu glave. Velika, vrlo široka u podnožju. Do kraja su sužene i zaobljene
vunaDuga i svilenkasta, tanka, bez podstavka, čvrsto tijelu. Na stražnjoj strani kućišta dulje, bliže glavi – skraćuje se. Kosa na repu treba biti dovoljno dugo, izgleda fluidije nego bilo što drugo.
maneOkrugla glava, široka glava ili njuška, zakrivljeni profil. Oči su mala, okrugla ili ne kosa. Kratko tijelo i udovi, glomazan ili čučanj tip tijela. Kratka vuna
nedostatkeKuka na repu. Dvostruka vuna

Alergije na kosu mačke uzrokovane su mikroorganizmima koji žive u podsloju. Budući da u javnome jeziku nema podloga, ova pasmina je hipoalergijska – može se čuvati za one koji pate od alergija na mačke.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

3Okrasy

Java mačka razlikuje se od najbližih rođaka po različitim prihvatljivim bojama.

Jednobojne boje:

imeopis
crvenaJedinstvena jarko crvena boja, bez ikakvih nečistoća i vlasi drugih boja ili nijansi. Pink šape i nosa
Ljubičasta (lavanda)Boja je topla, ružičasto-siva, bez plave boje. Blijedo ružičasta šapa i nosa
plavaMačka je potpuno siva, blago blistava u plavom. Nijanse mogu biti različitih stupnjeva zasićenja.
kremaVrlo blijeda crvena, svijetla boja. Blijedo ružičasti nosa i jastučići
Havana (čokolada)Bogata smeđa boja. Nos je isti, šapice su smeđe-ružičaste.
Ebanovina (crna)Potpuno crna mačka. U toj je boji oslikana ne samo vuna, već i vrh nosa, i štapići
faunGlatka blijedo smeđa, bež boje. Ružičasti jastučići i nos
cimetBoja svijetlo smeđe boje, malo crvenkastog. Nasloni i šapice iste boje
bijelaČista bijela vuna, bez plave ili žute boje. Pink šape i nosa

Tabbies (tabbies) su iste jednobojne boje, ali s uzorkom svijetle boje kontrasta postavljene na njih. Oni su različitih tipova, ali svaki od njih karakteriziraju sljedeći elementi:

 • nekoliko redaka na čelu, čineći slovo "M";
 • tanke linije na vrhu glave, počevši od kuta oka i istezanje prema gore;
 • nekoliko otključanih prstenova na vratu;
 • linije velikih točaka na vratu, prsima i trbuhu;
 • prstenovi oko nogu i repa;
 • "kružio" oči i nos.

Tabby Boje:

imeopis
mramorTanke linije protežu se od vrha glave do ramena. Na području noževa ramena, oni, spajanjem s drugima, oblikuju karakterističan uzorak u obliku leptira krila. Od ramena do podnožja repa su tri debele kontinuirane pruge. Na stranama su velike točke, od kojih je svaka okružena s jednim ili više prstena. Svi elementi obrasca jasno su definirani.
Brindle (prugasti)Uska, neprekinuta traka se proteže duž kralježnice od baze repa do zatiljka. Iz nje polazi manje i tanke crte. Nalaze se preko tijela s obje strane, dostižući gotovo trbuh
Torby (uočeno)Zapravo – razne boje tigrasta. Razlika je u tome što svi bendovi nisu čvrsti, ali kao da su slomljeni na mnoge male mrlje. Okrugle su ili ovalne.
označenoSvaka kosa je obojana u dvije boje: tamno i svjetlo.Kroz cijelu dužinu, prstenovi tih tonova izmjenjuju se međusobno. Mačka ove boje izgleda monokromatski ili motley, ali bliže leđa boja postaje tamnija
srebroGlavna boja kaputa s ovom bojom je siva srebrna, bez plave boje. Ali slika na njemu može biti bilo koja od gore spomenutih monokromatskih boja, ili čak kornjača

Dvije boje:

imeopis
Boja stranke (boja partije)Glavna boja je bilo koja jedna boja. Na njoj su slučajno smješteni mrlje boje kontrasta. Mogu biti različitih oblika i veličina.
Boja-točka (boja točaka)Gotovo isto kao i prethodna boja. Ali glavna boja je uvijek bijela, a točke su tamno smeđe (čokoladno) ili crno. Ova boja je tipična za sijamske mačke.
kornjačevineBoja, koja se sastoji od dvije glavne boje mačje kose, crvene i crne. Može se pojaviti kao mrlje jedne boje u odnosu na pozadinu drugog, ili jednostavno kao pokrovni kaput. Pronađeno je gotovo isključivo u ženki, mačke ove boje su vrlo rijetke.
dimljivNalazi se u monokromatskim i kornjaškim životinjama. Sve dlake na tijelu su dvije boje: gornja polovica je glavna boja, a donja polovica je bijela

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

4Karakter i ponašanje

Priroda mačke javana nije lako. Vrlo su vezani za čovjeka. Vole biti u središtu pažnje, moraju platiti dosta vremena. Oni su zahtjevni, ljubomorni, nestrpljivi i tvrdoglavi. Oni nemaju glasan glas, ali čak i bez toga mogu privući pozornost domaćina. Kao prave mačke, smatraju se glavnim u kući i nastoje kontrolirati svaki korak svih članova obitelji.

Bez obzira na gore navedeno, neće biti nikakve posebne tuge. Naći će nešto za napraviti u nedostatku vlasnika. Međutim, vrijeme kada je netko kod kuće, mačka će pokušati dobiti ga u cijelosti. Razigrano, vrlo aktivno, nemirno. Vole se popeti svugdje i istraživati ​​sve. Napustivši kuću, ostavite nekoliko igračaka u Yavanesu, inače ta životinja može pretvoriti stan u ruševine. Javačke mačke su vrlo hirovite, međutim, njima se mogu naučiti najjednostavniji trikovi. Mogu dobro prošetati na ulici poput pasa: u remenje i na remen.

Javanke mačke nisu pogodne za držanje u malom stanu – trebaju prostor za trčanje i igre.Pedantanci se ne slažu s njima, preferiraju točnost i strog red u svemu. Oni koji ne vole prekomjernu aktivnost i ne žele puno vremena provoditi igranje igara neće ni raditi.

Idealni uvjeti za život takvog kućnog ljubimca – privatna kuća, s mogućnošću hodanja u zatvorenom dvorištu. Međutim, prostrani gradski stan će učiniti. Uz ostale životinje, uključujući pse, ove mačke vrlo se dobro slažu. Ako su ljudi većinom odsutni iz kuće, preporučljivo je imati nekoliko životinja. Dakle, yavanaz neće biti dosadno tijekom dana i uvelike ometati osobu po povratku kući.

5Content i skrb

Briga za javnu mačku nije osobito teška. Nije potrebna posebna procedura – samo zajednička svim mačkama. Hraniti takvu mačku najbolje je pripremljena uravnotežena hrana s visokim udjelom cinka, aminokiselina i vitamina skupine B. U slučaju hrane prirodne hrane, morate zasebno davati odgovarajuće prehrambene dodatke. Možete koristiti hranu razvijenu posebno za sijamske ili orijentalne mačke.

Unatoč činjenici da je kosa yavane duga – nije baš debela i nema podlogu, tako da je češljanje zvijeri dovoljno jednom tjedno. Često ne biste trebali kupati životinju.To bi trebao biti učinjeno samo u slučaju nužde. Jednom tjedno trebate četkati zube vašeg mačka. A što se tiče onečišćenja – i ušima. Ovaj postupak se izvodi s vatom prešanom vodom ili tekućim parafinom. Morate djelovati pažljivo, bez da guraš štap duboko. Kada dođe do izbijanja očiju, obrišite ih pamučnom pločom umočenom u čaj. Međutim, ako se takvo iscjedenje javlja često, potrebno je pokazati životinju liječniku.

Javanski mačići – poput svih mačjih mladunčadi s povećanom aktivnošću – mogu dodati četvrtinu žličice pivskog kvasca u hranu. To će im pomoći da ponovno vrate svoje trgovine vitaminom B, koje se konzumiraju brže od ostalih mačaka. Ali prije davanja takvog dopunka kućnom ljubimcu, potrebno je konzultirati se s veterinarom!

6Zdorove

Prosječni životni vijek javanske mačke je četrnaest godina. Međutim, kako bi ljubimac živio do ove dobi, vlasnik mora pažljivo pratiti svoje zdravlje. Nije previše dobro za yavanezov. Oni su skloni amiloidozi (poremećaji metabolizma bjelančevina), srčanih bolesti i gastrointestinalnog trakta, neuroloških bolesti, astme, strabizma.Neke od ovih bolesti su genetski, tj. Mogu se prenijeti na potomke bolesne životinje.

Stoga, javanski mačke više od predstavnika većine drugih pasmina, zahtijevaju redovite preglede kod veterinara, čak i ako ljubimac izgleda normalno. Da bi se problem otkrio na vrijeme i spriječio da se razvije u ozbiljnu bolest, preporuča se pokazati ljubimcu liječniku barem jednom svakih šest mjeseci.

Također je potrebno nadzirati stanje mačke sami kako bi imalo vremena da mu pomogne na prve simptome nejasnoće. Signali da je vrijeme da se posavjetujte sa stručnjakom je:

 • čudno, atipično ponašanje;
 • opća letargija, apatija, nedostatak aktivnosti;
 • gubitak apetita, odbijanje jesti;
 • česti iscjedak iz očiju;
 • nazalni iscjedak;
 • propadanje vune.

7 Koliko i gdje kupiti

Yavanez je rijetka pasmina, pa će takva mačka biti skupa. Trošak životinje ovisit će o faktorima kao što su:

 • u boji;
 • kat;
 • pedigre.

Minimalna cijena za javanski mačić je dvadeset tisuća rubalja. Iako je ljubimac bez dokumenata ili s uzgojem nedostataka može se naći za osam.Ali životinje koje tvrde da uspješno sudjeluju na natjecanjima i izložbama, kao i za uzgoj, prodaju se barem sto tisuća rubalja.

Ruski uzgajivači počeli su se baviti ovom pasminom samo prije nekoliko godina. Sada su rasadnici u kojima su yavanezi razvedeni i prodani mogu se naći u Moskvi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: