🐈 Najneobičnije pasmine mačaka u svijetu: opis i osobine

Izvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

U obitelji mačaka, vrlo su rijetke pasmine s neobičnim izgledom i karakterom, neobične za ovu životinju. Među vrstama uzgojenih od ljudi ili prirodnih vrsta, možete odabrati kućnog ljubimca za svaki ukus – bez dlake ili kovrčavih, ogromnih ili minijaturnih, s posebnim ušima i bojom, s dugim ili kratkim repom, domaćim i nježnim ili poluobojnim i slobode.

 • 1. Vrste mačaka bez dlake
 • 2. s kovrčavom vunom
 • 3. Bespomoćne mačke
 • 4. S posebnim ušima
 • 5. Najmanje pasmine
 • 6. Rijetke pasmine mačaka s divljim predcima
 • 7. Mačke s neobičnim izgledom
 • Pokaži sve

1 Vrste mačaka bez dlake

Baldne mačke poznate su od pamtivijeka. Bili su poštovani u drevnom Egiptu i Indiji. Njihov neobičan vanzemaljski izgled, graciozan, graciozan oblik i dobrodušan temperament osvojili su srca mnogih uzgajivača širom svijeta. Najčešći tipovi među njima su sljedeći.

pasminaopis
Ukrajinski LevkoyRelativno mlada pasmina, uzgajana je 2004. godine kao rezultat križanja škotske mačke s pljeskom Don Sphynx.Ima okruglu cijev s neobičnim lukovima obrva, velike uši zakrivljene naprijed, brojne nabore kože i potpuni nedostatak dlake. Tijelo lijeve strane pokriveno je samo velurovom fluffom različitih boja. Glavne osobine lika su neograničena predanost vlasniku, međuljudske vještine i visoka razina inteligencije.
Kanadski SfinksBaldna mačka srednje veličine s proporcionalnim i mišićavim tijelom. Razlikuju se potpuno bezdlakovita koža, koja podsjeća na antilop na dodir, i nabori, bore. Standardi pasmine omogućili su prisutnost mekog pištolja. Predstavnici ove vrste su inteligentni, osjetljivi, disciplinirani i aristokratski.
Don SphynxOva pasmina potječe iz prirodne mutacije. Odlikuje se nedostatkom vune (prema standardima pasmine, kratkom kosom, neprimjetnoj vuni ili djelomičnoj ćelavosti na glavi, vratu i abdomenu), naborana, baršunasta koža, dopušteni su veliki i jaki zubi. Po prirodi vjernika, nježan i razigran
Peterbald (Petersburg Sphynx)Pasmina se pojavila u kulturnom glavnom gradu Rusije devedesetih godina od Don Sphynxa i orijentalne mačke njemačke krvi.Ove male životinje odlikuju se vitkim, fleksibilnim, gracioznim tijelom, lijepim očima u obliku badema i apsolutno glatkom kožom (može doći do malog dlake na tijelu mladih pojedinaca koji nestaju za dvije godine, neki predstavnici mogu biti ravnomjerno prekriveni kosom ili kosom u području glave i repa i šape). Peterbaldovi imaju nježnu sklonost i oštar um, oni su društveni, razigrani i prijateljski. Jedinstvena sposobnost ovih životinja je liječenje glavobolja i bolesti zglobova.

Treba napomenuti da se ćelavke mačke često zamrzavaju zbog nedostatka dlake. Stoga bi trebali stvoriti posebne uvjete udobnosti.

PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

2C kovrčave kose

Mačke s kovrčavom kosom, nalik na astrakanu ili ovčju kožu, izgledaju još neuobičajnije od svojih ćelavih kolega. To uključuje sve mačke čija imena sadrže prefiks "Rex", što znači "kralj":

 • Selkirk Rex;
 • Cornish Rex;
 • Devon Rex;
 • Ural Rex;
 • Bohemian Rex.

Posebna egzotična pasmina među curly mačaka je La Perm.Evo kratkog opisa tih sorti.

pasminaopis
Selkirk RexOva rijetka pasmina "mačaka-ovaca" potječe od obične lutalice, a danas je ekskluzivna i potražnja među uzgajivačima. Ima snažnu konstituciju, kovrčavu teksturu reljefnu kosu i kovrčavu viticu i obrve. Zavod različitih boja konačno su predstavnici ove sorte konačno formirali samo dvije godine. Po prirodi podataka mačke su poslušne, prijateljske, ali istodobno svaka od njih jedinstvena i neponovljiva, s vlastitim osobitostima ponašanja
Cornish RexPrekrasan pogled izvorno iz Engleske. Razlikuje graciozan, tanak tjelesni oblik, velike uši, kovrčave obrve i brkovi te prekrasna, debela, astrakanska krzna raznih boja. Po prirodi bhakta (ali samo jednog vlasnika, koji se sami odlučuju), dobronamjeran. Posjedujete dobro razvijen intelekt. A glavna je značajka da predstavnici ove pasmine ne ostavljaju oznake, nego ih osobito razlikuje od kolega iz obitelji mačaka
Devon RexJoš jedno izvanzemaljsko biće koje se uzgaja u Velikoj Britaniji.Ima zdepast tip dodavanja, srednje veličine, kosi razmaknute oči, široke velike uši, kovrčavih vitica i obrva. Ali glavne značajke su meke, valovite, kratke kose i nevjerojatne fine motoričke sposobnosti prstiju. Predstavnici ove pasmine podsjećaju na pse zbog svoje bezgranične lojalnosti vlasniku. Prate vlasnika na svojim potpeticama, vješaju repove za radost, izvrsno se treniraju i mogu izvesti najjednostavnije naredbe
Ural RexRijetka aboridžinska raznolikost mačaka s kovrčavom kosom iz Rusije, koja je prirodno nastala. Imaju mišićnu tjelesnu masu, velike ovalne oči i mekanu, debelu, valovitu kosu s elastičnim kovrčama. Posjedovati priuštivu raspoloživost, posvećenu vlasniku, razigran i pametan
Boemski rexČeška kovrčava mačka smatra se pokusnom pasminom. Njegovi predstavnici potječu iz Perzijanaca na prirodan način i razlikuju se od njih samo u meku, svilenkastu, valovitu kosu s debelim podstavom. Ima gustu, masivnu tjelesnu građu i njušku. Po karakteru uravnotežen, suzdržan, poslušan
La permPredstavnici ove egzotične pasmine srednje veličine dolaze iz Dallasa odlikuju se prirodnom curliness od vune. Kaputi tih neobičnih mačaka mogu zavrtjeti prstene, elastične kovrče ili biti malo valoviti. Postoje polu-dugokosi ili dugodlaki predstavnici. Unatoč visoko razvijenom lovačkom instinktu, te životinje su vrlo srdačna i dobronamjerna.

Njega za kovrčavim mačkama komplicirana je prisutnošću guste kose, sklona stvaranju prostirki. Stoga im je potrebna stalna vuna za češljanje.

PreporučeniNajpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

3 zrele mačke

Ove vrste iz obitelji mačaka značajno se razlikuju od drugih predstavnika zbog male repne duljine ili potpune odsutnosti. To su Manks, Bobtails, od kojih je najistaknutiji Kuril Bobtail, kao i mačka koja izgleda poput risa – pixie bob.

pasminaopis
s ostrva ManaNajpoznatija vrsta mahnitih mačaka iz Isle of Man, čija je misterij pokriven tamom, ponos Velike Britanije.Ima mišićno, zaobljeno, zdepasto tijelo, debele i jake noge (a stražnje su dulje od prednjih, što čini Menke poput kunića), kratki, gusti, dvoslojni kaput. Glavna značajka je nedostatak repa. Predstavnici ove pasmine su nježni, prijateljski i razigrani, odani maloj djeci i ostalim kućnim ljubimcima.
Kuril BobtailPolu-divlja Far Eastern mačka dobiva dobro s čovjekom u istom stanu, ali može preživjeti u divljini. Mužjaci ove pasmine su mnogo veći od ženki, što je osobitost ove sorte, kao i neobični kratki rep, čija je duljina od 3 do 8 cm. Mačke imaju mišićnu tjelesnu strukturu, duge stražnje udove, kratku ili polu-dužu kosu sa slabim poddlakom. Oni su hrabri, imaju dobro razvijenu intuiciju, savršeno plivaju u vodi, štite teritorij, kao i psi, istrijebe glodavce i ne ostavljaju tragove.
Pixie bobUmjetno se uzgaja u američkoj pasmini bespomoćnih mačaka. Izvana izgleda divlji ris, ali u karakteru je nježan ljubimac.Standardi pasmine omogućuju snažnu gradnju srednje ili velike veličine, trokutaste oči s teškim kapcima i debelim obrvama, ušima s napetima na vrhovima. Oni su prijateljski, odani vlasniku, lako se naviknuti na remen i izvode jednostavne naredbe.

Bespomoćni pojedinci moraju se međusobno povezati s predstavnicima koji imaju rep. Inače će njihovo potomstvo biti neizvjesno.

PreporučeniNajrjeđi pasmina mačaka u svijetu – opis, karakter, cijena

4W posebni uši

Mačke s nestandardnim ušima čine trajni dojam na prvom sastanku. Najistaknutiji predstavnici među njima su Škotski fold, čije su uši usmjerene prema unutra i američki Curl. Naprotiv, on ih je okrenuo.

pasminaopis
Škotski fold (ili škotski fold)Pasmina potječe od obične mačke s obješenim ušima iz Škotske 1961. godine i razlikuje se od teškoća uzgoja. Te životinje su srednje veličine, s okruglim i jakim tijelom pune noge. Ali glavne su značajke čvrsto pritisnute do ušiju i plišni kaput raznih boja.Po prirodi su diplomatski, suzdržani, poslušni i lako podnose samoću.
Američki naboriUzgajane mačke s okretnim ušima iz Kalifornije. Odlikuju se kratkom ili dušom kosom (oba su prepoznata kao standard), pravokutna tijela, zakrivljene fleksibilne uši s napetima na vrhovima. Po prirodi znatiželjne, ljubavne djece, zahtijeva stalnu pozornost vlasnika.

Neobične uši malo kompliciraju brigu o mačkama ove vrste. Mora se redovito pregledavati i čistiti.

5 Najmanja pasmina

Također postoje takve neobične pasmine mačaka, težina odraslih koji ne prelazi ponekad 3 kg. Najznačajniji od njih prikazani su u tablici.

pasminaopis
SingapurPasmina potječe od beskućnika Singaporean mačaka. Oni se razlikuju po maloj veličini, blistavoj, svilenkastoj kosi i ogromnim, sjajnim očima oblika badema. Odrasli ne vagaju više od 2-3 kg. Po prirodi su zastrašujući, oprezni prema novim ljudima, ali vrlo su povezani s djecom, razlikuju ih se prijateljski i nježno raspoloženje.
MunchkinKratka kaciga mačkica male veličine iz SAD-a.Razlikuje se u kratkom skučenju, kratkim šapama, pravokutnim dugim tijelom, može biti kratkodlaka ili dugodlaki. Oni vole sjediti na stražnjim nogama, oslanjajući se samo na rep, koji je stekao veliku popularnost širom svijeta. Lik je cool i prijateljski. To su potpuno kućni ljubimci koji nisu prilagođeni da žive na ulici zbog svojih fizičkih osobina.
NapoleonMini-mačka Napoleon nalikuje kratkoročnom perzijskom. Njegov kratki rast rezultat je prirodne mutacije. Tjelesna težina odraslih doseže 3 kg. Oni se razlikuju po okruglim očima, izražajnim obrazima, robusnom konstitucijom i raznovrsnom kosom od kratkovidnih do dugotrajnih. Po prirodi voli, strpljiv, tolerantan. Vrlo su povezani s djecom i lako podnose bilo koji od njihovih puka u odnosu na sebe.
SkookumPatuljak la-perm. Mlada pasmina koja se dogodila pri prelasku la-perm s munchkins, zahvaljujući kojoj je njihova kovrčava kosa savršeno kombinirana s kratkim šapama. Mogu biti kratkospojni ili dugodlaki. Imaju gustu mišićavost, oči u obliku badema i dobro zdravlje.Po prirodi, ljubazni, razigrani i znatiželjni.

Patuljaste mačke nisu namijenjene životu na ulici pa im je potrebno stvoriti ugodnu kućnu sredinu. Štoviše, nije preporučljivo sadržavati ove pasmine s velikim psima.

6 Rare pasmine mačaka s divljim predcima

Divlji preci tih pasmina donijeli su neobične bilješke ne samo u znaku, već iu izgledu potomaka. U pravilu, ove rijetke vrste razlikuju se po svojoj veličini i prirodi koja voli slobode.

pasminaopis
CeausuPredstavnici ove pasmine danas se smatraju najrjeđim i najskupljim. Izvedene od mačaka i kućnih mačaka. Odlikuju se dugim i elegantnim tijelom, velikim veličinama, dijagonalnim očima jantarne boje, debelom, elastičnom, sjajnom vunom i ušima s kopčama na krajevima. Težina odraslih doseže 15 kg. Po prirodi, malo divlje, ali prijateljske, društvene, znatiželjne, ljubavi za plivanje i pranje
SavannahOva pasmina, izvorno iz SAD-a, podsjeća na gepard. Odlikuju se divljom milošću, jedinstvenim oblikom očiju, atletskom i tankom tijelu, dugim udovima i grubom elastičnom kaputu. Predstavnici pasmine su inteligentni, savršeno podobni za trening i sposobni su izvoditi jednostavne naredbe.
Norveška šumska mačkaPotomak divljih šumskih mačaka ima raskošnu gustu vunu s vodoodbojnim svojstvima, savršeno štiti od mraza, vjetra i kiše. Tjelesna težina doseže 9 kg. Po karakteru neovisna i samodostatna.

Divlji korijeni tih predstavnika mačke obitelji odražavaju se u njihovu temperamentu. Nije preporučljivo imati takve životinje za obitelji s malom djecom. Također zbog impresivne veličine morate stvoriti prostrane uvjete za njih.

Boje s neobičnim izgledom

Među svim sortama postoje predstavnici s vrlo neobičnim izgledom, zahvaljujući kojima se ističu.

pasminaopis
patuljakVilenjaci potječu od Sfinks i američkih kovrča i doista nalikuju vilenjima iz drevnih legendi. Imaju tanko plastično tijelo, okrenule su uši i praktički su bez vune. To su mačji monogamni ljudi, vole ljubav i pozornost, razlikuju se umjereno mirnim temperamentom i visokom razinom inteligencije.
Kohona (Havajski bez dlake)Jedinstvena vrsta ćelavih mačaka bez dlake. Razlikuje se u posebnom obliku glave i oblika preklapanja,voska elastična koža i presavijeni rep u uskoj prstenu. Nema folikula kose, što je posljedica prirodne genetske mutacije. Po prirodi vjernika i nenametljiv
Američka mumijaNeobična pojava ove čudne pasmine posljedica je genetske mutacije. Multi-toed mačke imaju fizičku abnormalnost zove polydactyly. To dovodi do činjenice da su oni rođeni s velikim brojem prstiju na jednoj ili više šapa, što može doseći sedam. Predstavnik ove pasmine s 27 prsta bio je čak naveden u Guinnessovoj knjizi rekorda. Po prirodi nije užurbano, taktično i nježno.
ToygerToyger – patuljasti tigar izvorno iz Sjedinjenih Država. Razlikuje se u neobičnoj boji tigra, mišićavoj tjelesnoj strukturi s širokom kosti, što joj daje izgled pravog divlje mačke i reljefne vune zlatnim sjajom. Posjedovati smiren, druželjubiv karakter i visoku inteligenciju
Khao ManiSnježno bijelo poput-mani, izvorno od Siama, poznato je još od 13. stoljeća. Ima više boja očiju s dijamantnim sjajom ili samo plavim, savršeno u kombinaciji s čistom bijelom hranom vune.Oni ga razlikuju od pozadine ostalih mačaka. Ima poslušan i smiren karakter
Egzotična kratkodlakaOva mačka s neobičnim očima dolazi iz SAD-a. Vanjski izgled nalikuje perzijskom, razlikuje se od srednje veličine, kratkog tijela, naboranja, punih obraza i otvorenog izgleda. Ima prijateljski i emocionalni temperament, kao i visoku inteligenciju.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: