🐈 Pasmine mačaka i mačaka, slične risu: domaće, mala, s remenima na ušima

Izgleda li mačka kao ris i kako izgleda

Samo dvije pasmine mačaka se razlikuju po ušima "risa". Jedan od njih nije ništa više od ove životinje, a drugi je hibrid s jednim od divljih vrsta mačke obitelji. Posljednji za obožavatelje kućnih mačaka nije od osobitog interesa zbog svoje divlje naravi.

Domaća mačka, poput risa (a ne ušiju), na svijetu samo jedan. Iako je ovo rijetka pasmina koja živi na drugom kontinentu. Međutim, s obzirom na rastuću popularnost u Sjedinjenim Državama i Europi, uskoro bi se proširila diljem svijeta poput Maine Coona, rođenog na istom kontinentu.

 • 1. Koje pasmine mačaka imaju naušnice na ušima?
 • 2. Pas Maine Coon
   • 2.0.1. Veličine i težina Maine Coon
   • 2.0.2. Prednosti i nedostaci pasmine
 • 3. Karaket
   • 3.0.1. Ljubazni ljubimac ili divlja zvijer?
   • 3.0.2. Zdravstveni problemi
 • 4. Pixie bob
   • 4.0.1. Pojava i osobine pixie bob
 • 5. Koje pasmine mačaka je bolje imati?
 • Pokaži sve

1 Koje pasmine mačaka imaju naušnice na ušima?

Bliži pogled na pasmine mačaka jasno je da samo dva od njih imaju realne "risove": Maine Coon i Karaket. Drugi nije pasmina mačaka, već hibrid pustinjske šljake caracal i domaće mačke.

Ostatak pasmine nema sličan ukras, radeći s rijetkim dugim dlačicama. Ova se pubescencija pojavljuje zimi i gotovo nestaje ljeti. Nitko od domaćih mačaka izvana, osim američke pixie-bob, ne podsjeća na ris, ali nema četke.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Main Coon mačka pasmina

Pripada grupi velikih pasmina domaćih mačaka. Prvi Maine Coons bili su kratkovidni. Od sredine 19. stoljeća do početka 20., ove su mačke bile vrlo popularne, ali na prijelazu stoljeća perzijanci su oduzeli dlan. Maine Coons preživjeli su jedino zbog činjenice da su poljoprivrednici uvelike cijenili svoje radne osobine i veliku veličinu.

Kratkoročni pojedinci nisu imali čizama na ušima. Moguće je da se u nekom trenutku pojavila mutacija, a gen je pokazao dominantnost. Danas, remenje na ušima – karakteristična značajka Maine Coon.

PreporučeniDivlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

2.0.1 Veličine i težina Maine Coons

Prosječna težina mačke je od 6 do 9 kg, u mačiću – od 4 do 6. Duljina tijela je 100 cm.

Visina u grebenu iznosi 30-42 cm. Neki muškarci mogu doseći 10 kg težine, a ženke 8 kg.

PreporučeniKineska mačka Li Hua: opis, priroda ljubimca i briga za njega

2.0.2 Prednosti i nedostaci pasmine

Glavne prednosti pasmine – dobar lik. Maine coons ne meow, kao i obične mačke. Zvukovi koje stvaraju više su poput trilera. Prilikom držanja nekoliko pojedinaca u kući, viša mačka pokreće ponos, mačke vole da ne ometaju metode i taktike upravljanja.

Prema švedskim osiguravajućim društvima, prosječni životni vijek Maine Coona je više od 12,5 godina. 4% svih osiguranih osoba živjelo je više od 16,5 godina.

Ozbiljan nedostatak Maine Coon – zajednički s osobom genetskim bolestima:

 • hipertrofična kardiopatija;
 • displazija kuka;
 • spinalna mišićna distrofija;
 • policistična bubrežna bolest.

Prilikom odabira mačića u vrtiću, ne boli se raspitati o prisutnosti genetske osjetljivosti na gore navedene bolesti.

Maine Coon slična je samo četkicama na ušima i zidovima. Vanjska strana mačke s dugim tijelom razlikuje se od kratkog tijela. Osim toga, Maine Coon ima dugu repu. Ali danas je to uobičajena pasmina i jeftina u usporedbi sa sljedećim četkama za nosioca ruku na ušima.

3Karaket

To je hibrid dviju različitih vrsta: pustinjska kopita Caracala i uobičajene domaće mačke. Ova mješavina se zove caraket kao rezultat sastavljanja riječi "caracal" i "cat", to jest mačka. Vlasnik potpunih četkica na ušima i karakter risa.

Prvi karaket se pokazao slučajnim od Karakale koji se nalazio u Moskvi Zoološki vrt i hranio je osoblje lutalice davne 1998. godine.

Drugi karaket planiran je 2007. godine u SAD-u od abisinskog i muškog caracala. Ruski jezici tvrde da su eksperimenti zaustavljeni zbog nepoznatog razloga. Društvo za pomoć velikim mačkama tih razloga sasvim sigurno zove: nije zainteresirano prodavati F1 i F2 carrackete.

Komercijalno uzgoj karaketa započeo je u Rusiji 2014. godine. Dobivanje F1 hibrida je izuzetno teško. Danas je na raspolaganju samo oko 30 odraslih karaketa.

Karaket je velika zvijer koja izgleda vrlo slična caracal. Visina životinje je 40-50 cm, duljina tijela je 90 cm, težina je do 15 kg. Rep uobičajene karakat veličine mačka. Očigledno, gen koji određuje kratki rep karakala je recesivan.

3.0.1 Nježni ljubimac ili divlja zvijer?

Društvo koje pomaže velikim mačkama ne preporučuje se da započnu kuću. Postoji nekoliko razloga za to:

 • Karakete se igraju puno grublje od domaćih mačaka i jako se kukaju. Zbog toga mnogi hibridi prve, pa čak i druge generacije iznajmljuju vlasnici u skloništima. Čak mogu ubiti i drugu mačku ili psa i nisu sigurni za djecu i stare ljude.
 • Životinje mogu plakati cijelu noć. A ta je kvaliteta inherentna samo hibridima, a ne čistokrvnim životinjama.
 • Mačke označavaju teritorij. Oznake su mirisnije od običnih domaćih mačaka. Oba mužjaka i ženki obilježavaju područje bez obzira na to jesu li kastrirani.
 • Karaoke se ne može cijepiti protiv bjesnoće. Uobičajeno cjepivo za domaće mačke ubija divlje. Trebamo cjepiva protiv bjesnoće koja su posebno napravljena za njih.

Iskustvo hibridizacije ostalih divljih vrsta životinja sa životinjama koje su im bliske pokazuje da F1 model ponašanja i navika divlje zvijeri prevladava u F1 hibridu. Karaket je jedva izuzetak od pravila.

Da biste dobili home karakat hibrid mora imati divlji predak samo u četvrtoj generaciji. Gotovo u cijelom svijetu zabranjeno je držanje divljih mačaka kod kuće.Samo ako hibrid domaćih i divljih predstavnika mačaka ima više od 12,5% krvi divljih predaka, smatra se da se ljubimac može zadržati.

3.0.2 Zdravstveni problemi

Društvo za pomoć velikih mačaka tvrdi da hibridi pate od genetskih abnormalnosti zbog kojih ne mogu normalno probaviti hranu. Često oni zahtijevaju operaciju i specijalne dijete.

S obzirom da Društvo za pomoć velikim mačkama ne bavi divljim predstavnicima faune, ali s njihovim "ručnim" hibridima, treba uzeti u obzir mišljenje zaposlenika organizacije. Malo je vjerojatno da posjedovanje mačke koja izgleda kao pustinjski ris je vrijedan rizik za zdravlje članova obitelji. Ne govorimo o troškovima održavanja i održavanja, budući da bi bogati ljudi mogli priuštiti karaket i 2015. godine. Trošak je bio bez 50 tisuća i 1 milijun rubalja. Trenutna cijena mačića u vrtiću nije navedena.

Ako želite imati malu kopiju risa bez rizika za život i stanovanje, trebate obratiti pažnju na još jednu nedavno uzgojenu američku pasminu domaćih mačaka: pixie-bob.

4Pixy Bob

Mlada pasmina domaće mačke, čija je povijest započela 1985. godine.Autorska pasmina Carroll Ann Brewer kupila je polydaktilnu mačku s kratkim repom u državi Washington u regiji Cascade Mountains. Godine 1986. spasila je još jednu veliku kratkovalnu mačku. Čak i gladna mačka težila je gotovo 8 kg i bila je spašavač koljena.

Brewer je smatrao da je američki risja otac ove mačke. ali DNA analiza nije potvrdila prisustvo divljih predaka u ovoj životinjskoj rodovini., Prisutnost kratkog repa uzrokovana je mutacijom gena.

Nedugo nakon spašavanja, mačka se udaljila sa susjedom uočenom mačkom, au travnju 1986. rodili su se mačići. Brewer je zadržao jedan, zovu ga Pixie ("elf").

Godinu dana kasnije, Brewer je počeo uzgajati novu pasminu s osnivačem Pixie. U idućih 2 godine uključila je u program 23 mačaka iz okolnih planina Cascade. Iskreno je vjerovala da su njezine mačke hibridi između risa i domaćih životinja.

Breweru su pomogli i drugi uzgajivači koji su radili s fenotipski divljim mačkama. Pomogli su joj da proširuju genetsku bazu pasmine. 1993. godine registrirana je pasmina.

4.0.1Pixie-bob Izgled i svojstva

Do sada je pasmina karakterizirana jakom varijacijom veličine, boje i čak duljine kaputa. Ima kratkoveznih kopija i dugih kose.Uzgajivači su uspjeli osigurati da kratkovidni pixie grah već izgledaju poput risa u minijaturi. Ali na ušima pixie bob nema četke.

U prosjeku, pixie bob teži samo kao obična mačka: 4-5 kg, ali ima i slučajeva težine 10 kg. Relativno kratko tijelo, moćne noge, kratki rep, teška njuška i "divlja" boja čine ga vrlo sličnima američkom risu.

Kao mačke dvorišta, pixie grah imaju dobro zdravlje, a genetska raznolikost štiti od bolesti koje se javljaju tijekom inbreedinga. Ali neke nasljedne bolesti u pixie-bobu imaju:

 • kriptorhidizma;
 • distortsiey;
 • hipertrofična kardiomiopatija.

Slučajevi ovih bolesti u pixie grahom su previše rijetki da bi predstavljali ozbiljan problem, ali su za sada snimljeni kako bi ih se uzela u obzir pri daljnjem radu s pasminom. Ponašanje Pixie-bea zadovoljava uvjete za ponašanje kućne mačke. Oni su društveni, razigrani, hrabro ponašaju čak i sa strancima. Vole biti u istoj sobi s vlasnikom. Jedina razlika je u tome što pixie grah rijetko meow, a neke to bez njega.

5 Kakva pasmina mačaka je bolje imati?

Ako želite imati kućnog ljubimca koji izgleda poput risa kod kuće, bolje je da se bliži pogled na neagresivnu Maine Coon. Na drugom mjestu je pixie bob, koji gubi na prethodnom zbog malog broja stijena i udaljenosti njegovog staništa. Vrijedno je razmisliti hoće li započeti Karaket.

Da biste kupili Maine Coon mačak koji udovoljava standardu pasmine, trebali biste se obratiti pouzdanim mačkama. Uzgajivači cijene svoj ugled i prodaju referentne životinje, bilo jeftine ili s upozorenjem o uzgoju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: