🐈 Kako liječiti mačku i mačku lišajeva kod kuće

Izbjegavajte mačku – brzi tretman kod kuće

Kao i svaka druga životinja, mačke su također osjetljive na bolesti – "ljudske" i potpuno "mačke", od kojih se moraju liječiti. Međutim, oni to ne mogu prijaviti svojim vlasnicima pa je potrebno pažljivo pratiti zdravlje vašeg ljubimca kako bi se spriječile ozljede. Kako liječiti mačku s mačkom, odakle dolazi, kako spriječiti njegov izgled i zašto se smatra najčešćim bolestima mačaka – to nije samo u našem članku.

sadržaj

 • Gljiva zove "lichen" – gdje, što i kako to učiniti s njom
 • Ukratko o simptomima
 • Jednom davno postojala je zdrava mačka …
  • Postoji popis čimbenika koji povećavaju vjerojatnost infekcije oduzimanje:
 • Dijagnoza bolesti
 • Liječenje lihen
  • lijekovi
 • Bolna njega životinja
 • pravila
 • prevencija

Gljiva zove "lichen" – gdje, što i kako to učiniti s njom

Deprive je zarazna bolest koja se širi na kaput i kožu, a uzrokovana je njegovom posebnom mikroskopskom gljivom. Postoje dvije vrste ove bolesti – to je trichophytosis i microsporia, Oba varijante bolesti nazivaju se psorijaza, budući da su u vanjskom smislu prilično slične u njihovim svojstvima – one su gotovo identične i trebale bi se liječiti i sličnim postupkom.To također uključuje favus – gljivičnu mačji bolest, koja dolazi rjeđe. Među vlasnicima tih slatka četveronožnih životinja, još uvijek se distribuira pod imenom "šuga".

Da bi se brzo izliječila mačka, potrebno ju je dijagnosticirati na vrijeme i potražiti kvalificiranu pomoć od veterinara. Glavna poteškoća leži u činjenici da lišavanje simptoma ne pojavljuje odmah, što znači da je nemoguće početi liječenje na vrijeme. Vaš ljubimac se danas može razboljeti i primijetit ćete najmanje tri tjedna kasnije. Maksimalno razdoblje inkubacije infekcije može trajati do tri mjeseca.

Ukratko o simptomima

 • Najčešći i najjednostavniji simptom oduzimanja je čudna mjesta bez dlačica na koži životinje (ćelavost). Isprva su vrlo male, nemojte prelaziti centimetar u promjeru, ali kako se stanje mačke pogoršava, mjesta se povećavaju.
 • Spotovi se pojavljuju na ušima, repu, šapama ili mačju lica, ako je oblik bolesti blaga i postupno se prenosi na druge dijelove tijela kada se liječenje nije počelo s vremenom.
 • Ako je životinja ušla u ringworm,zatim kože na mjestima poraza gljivica pokrivenih vage. Obično su sivi ili žuti, slični malim purulentnim čircima ili ribljim ljuskama, masnim do dodira. Najblaži oblik bolesti je površan, kad je samo kosa slomljena, najteži je duboki lišaj.
 • U teškoj je formi da se bolest javlja kod mačića, kod mačaka u dobi i kod kućnih ljubimaca čiji je imunitet oslabljen. Teže je izliječiti od uobičajenog oblika, ali i vrlo realističan.

Ako imate dugodluku mačku, obratite pozornost na znakove lišavanja mačaka, budući da je bolest atipična. Na tijelu životinje pojavljuju se sve ista čudna mjesta, ali bez vage – samo područja bez kose. Mogu se pojaviti rijetke dlake, ali ne više. U takvim slučajevima, potrebno je liječiti lišavanje, a ne ćelavost! Teško je primijetiti takve rane ako je kaput za kućne ljubimce dugačak.

Mnogi mladi zaljubljenici u macke zbunjuju takve tragove s grčevima ili abrazijama jer lihen izgleda vrlo sličan što otežava dijagnozu i liječenje lišaja u mačiću kod kuće ili u bolnici.

Jednom davno postojala je zdrava mačka …

Svatko tko sebi čini kućnog ljubimca (i to nije važno – papiga, psa ili riba), s posebnom pažnjom prati njegovo zdravlje. Stoga, iznenadna vijest da je potrebno liječiti maženje mačaka koji žive kod kuće više od godinu dana, uznemiruju svojeg vlasnika ili vlasnika. Prva stvar koju trebaš razmišljati: gdje bi tvoj ljubimac mogao dobiti bolest? I kako brzo možete početi liječiti ga?

Iako je lišaj najpoznatiji mačji bolest, moguće ga je pokupiti dok je potpuno izolirana. Općenito, moguće je razlikovati takve metode infekcije.:

 • Kontaktirajte sa životinjom koja je bila bolesna. Može biti pas, mačka ili štakor – glodavci često pate od raznih bolesti. Ova je opcija bitna za one kućne ljubimce koji redovito šeću na ulici, pod nadzorom njihovih vlasnika i sami.
 • Češće nego ne, životinje uzimaju lišene životinja beskućnika kojima su uspjeli prijeći ulicu. Ako je izvor infekcije vaš ljubimac, onda je također potrebno izliječiti.
 • Kontakt s kontaminiranim predmetima. Patogeni oduzimaju otporne na različite utjecaje i mogu "izdržati" na temu nekoliko godina.
 • Na primjer, ako životinja živi u stanu i da je izolirana, patogeni ljudi mogu donijeti članovi vaše obitelji na uzice cipela. Stoga je potrebno ne samo tretirati ljubimce, već i dezinficirati sobu.

Postoji popis čimbenika koji povećavaju vjerojatnost infekcije oduzimanje:

 • Prisutnost kroničnih bolesti, osobito infektivnog plana
 • Nizak imunitet i slab otpor tijela
 • Manja ozljeda
 • "Posebni" dobi – mali mačići i trudne mačke nedugo prije rođenja
 • Nepravilni uvjeti

Dijagnoza bolesti

Kao što možete shvatiti, sama bit dijagnoze leži u vizualnom pregledu i sondiranju životinjskoga kaputa za ćelavim mrljama. Teško je otkriti lakoću u laganom obliku, pa je svakoga mjeseca bolje provesti rutinski pregled., kako ne bi liječili životinju šest mjeseci. U veterinarskoj klinici ne samo da provode potrebne preglede, već i koriste posebnu UV svjetiljku koja će značajno povećati šanse da se infekcija na vrijeme pojavi. Osim toga, ne bi bilo teško proći posebna ispitivanja jer samo oni mogu dati 100% odgovor na pitanje: "Je li moj ljubimac zdrav?".

Liječenje lihen

Prvo i sasvim jednostavno pravilo koje vlasnici četveronožnih osoba moraju razumjeti: potrebno je liječiti bolest odmah nakon dijagnoze. Ne "Ja ću početi liječiti za tjedan dana, kako ću dobiti svoju plaću" ili, posebno, "to će proći s vremenom"! Osim toga, sada je moguće liječiti mačku u mačiću u općenitom obliku, dok prije desetak godina bolesne životinje su jednostavno bile eutanazirane. Dakle, ne vjerujte zlih ujakova i teta u bijelim kaputima, koji će ponuditi da utrti mačku.

lijekovi

Za liječenje gljivičnih bolesti propisuje antibiotike, cjepiva, različite vrste antifungalnih lijekova, kao i antiseptike. Koristi se prvo cjepivo koje nakon nekog vremena počinje liječiti infekciju i osigurava održavanje imuniteta mačaka na pravoj razini. Folk lijekovi se ne preporuča koristiti – samo lijekovi zapravo utječu na izvore bolesti.

Zatim, antibiotici dolaze u igru ​​- oni se aktivno bore s bolesti u tijelu na kemijskoj razini. Što se tiče vanjskog utjecaja, antifungalne masti (uključujućinamijenjen liječenju ljudi), kao i antiseptike.

Optimalnu mogućnost liječenja treba propisati kvalificirani veterinar, budući da različite pasmine mačaka različito reagiraju na lijekove.

Osim toga, morate uzeti u obzir brojne značajke svake životinje, uvjete svog života, prehrane i tako dalje – to utječe na način na koji je potrebno liječiti četveronožne stvorenje. Ali nije moguće samo tretirati mačku lišiti kod kuće – to je potrebno!

Bolna njega životinja

Trajanje liječenja varira od tri do osam tjedana, ovisno o složenosti bolesti, prirodi kućnog ljubimca i uvjetima u kojima se liječenje provodi.

Sve vune, pored lihen, morate rezati. Škare, britva ili poseban škare – odaberite najprikladniju opciju ne samo za vas, nego i za mačku. Crusts, koji su formirani na mjestu rane, trebaju biti omekšani otopinom sapuna., Čestice koje se stvaraju na koži životinje trebaju biti tretirane jodom ili sjajnim zelenilom – rubovi se trebaju liječiti kako bi se spriječilo širenje infekcije. Budite oprezni s njušnicom – područje u blizini oka i usta ne može se tretirati ovim alatom!

Možete liječiti mačke s različitim sredstvima: kupiti posebnu sumpornu mast ili bilo koju drugu antifungalnu mast u ljekarnama za liječenje ljudi. Smatrajte da je bolest opasna za ljude, tako da sve čestice koje uklanjaš (ili padnu) iz tijela životinje, trebate "zapaliti". Drugim riječima – opekline.

pravila

Sama životinja mora biti izolirana od drugih "živih bića", ako je dostupna. Postoji nekoliko pravila.:

 • Soba u kojoj se nalazi bolesno biće redovito se emitira.
 • Kada počnete liječiti rane, obavezno dezinficirati vlastite ruke i, ako je moguće, nositi rukavice. (Ne želiš se poslije liječiti, zar ne?)
 • Ne bacajte prste ni bilo kakve druge predmete u rane – mačka će vam zahvaliti za to bez razloga.
 • Ne dopustite da pacijent u svojoj spavaćoj sobi na krevetu – brzo riskirate pokupiti bolest.

Iako možete izliječiti prigušnicu kod kuće, životinja se mora pokazati veterinara. Samo kvalificirani liječnik može odrediti bolest i odabrati odgovarajući tretman za vašeg ljubimca ili kućnog ljubimca.

prevencija

Iako nitko nije imun na bolesti, neće se povrijediti cijepljenje životinje. Slažem se, mnogo je sigurnije, pa čak i jeftinije (za živce i financije) provesti prevenciju – cijepiti životinju, a ne liječiti gljivicu lišavanje mačaka. Cijepljenje se daje dva puta mjesečno – dva tjedna treba proći između cijepljenja., Krajem mjeseca mačka postaje imuna na bolest. Samo cijepljenje zdrave životinje, jer liječenje može nepovoljno utjecati na učinak cijepljenja.

Naravno, ova opcija nije idealna, ali prvo će cjepivo smanjiti štetni učinak lišavanja organizma vašeg kućnog ljubimca, a drugo će štititi mačku od teških oblika te bolesti i njegovo brže liječenje. Imunitet traje točno godinu dana pa morate ažurirati cjepivo. Ljekoviti učinak cjepiva je:

 • Ili dopustite da mačka izdrži blagi oblik bolesti umjesto teškog, ako se dogodi kontakt sa bolesnom životinjom,
 • Ili jednostavno nemojte pokupiti infekciju na otvorenom prostoru tijekom hodanja zbog povećanog imuniteta.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: