🐈 Hranjenje stare mačke (mačka)

Hranjenje stare mačke

S dobi se mijenjaju prehrambene potrebe mačaka, osobito kod starenja životinja. Oni već imaju malo fit dijetalne mačke. Starenje mačke započinje nakon 7 godina, au razdoblju od 7 do 12 godina počinju vidljive promjene dobi. Promjene se odnose na sporiji metabolizam, smanjenje aktivnosti, mačke postaju mirnije i manje kreće.

Značajke prehrane kod starijih mačaka, za razliku od prehrane mačića, imaju za cilj održavanje normalne tjelesne težine, usporavanje ili sprečavanje razvoja kroničnih bolesti i održavanje općeg zdravlja.

Nutritivne potrebe i sposobnost probavljanja hrane

Za razliku od pasa, kod mačaka s dobi, potreba za unosom kalorija ne smanjuje se. Stoga je jedan od glavnih problema za mačke u dobi od 7-9 godina pretilost. Budući da, usprkos usporavanju metabolizma i smanjenju motoričke aktivnosti, mačje tijelo i dalje zahtijeva visoku energetsku hranu.

Potražite posebne hranjenje za starije mačke u trgovinama.

Postoji mišljenje da tijelo starenja mačke ne razgrađuje i ne probavlja masti kako se očekivalo (nakupljanje u tijelu, dovodi do pretilosti).Stoga, dijeta bi trebala biti uravnotežena u smislu smanjenja količine masnoća, ali istovremeno s ciljem održavanja i čak povećanja količine proteina. Protein igra važnu ulogu u održavanju optimalne mišićne mase i poboljšanju imunološke obrane tijela.

hrana za starije mačke

Vitamina i mineralna neravnoteža razvija se u starijoj životinji zbog izlučivanja vitamina i minerala iz tijela kroz bubrege i mokraćni trakt, te oštećuje apsorpciju hranjivih tvari u crijevu. Stoga, starije prasine moraju redovito zasititi tijelo vitaminima i mineralima. Posebno beta-karoten, vitamini E i C (za usporavanje procesa starenja organa i sustava), kao i glukozamin (za zdravlje zglobova).

Posebne prehrambene potrebe bolesnih životinja

Prisutnost raznih bolesti može zahtijevati prilagodbu prehrani životinje u smjeru smanjenja ili povećanja tih ili drugih tvari. Na primjer, mačke s dijabetesom, zatvorom i metabolizmom moraju povećati unos vlakana.

Za mačke s bolesnim srcem potrebne su dijete s niskim natrijom i velike količine taurina.Mačke koje pate od bolesti usne šupljine trebaju biti prebačene iz tvrde i čvrste hrane na mekše i sočne.

Hrana za stare mačke:

  • Savršeno prijanjanje;
  • Purina;
  • Šeba;
  • Sretan Ket.

Potrošnja tekućine

Vrlo važan uvjet za zdravlje starijih mačaka je piti dovoljno tekućine kako bi se izbjeglo zatvor, problemi s bubrezima i dehidracija. Stoga je neophodno osigurati ne samo da mačka ima dovoljno slatke vode, već i da je mačka to vidjela.

Problemi s prehranom kod starijih mačaka

S dobi, mačke mogu postati više kapriciozan i odbili jesti, a čini se da ste pronašli savršenu prehranu koju je mačka jučer konzumirala s užitkom i već je danas prestala jesti.

Sljedeće tehnike pomoći će u poticanju apetita: pokušajte zagrijati hranu na sobnu temperaturu, navlažite suhu hranu (kako odbaciti mačku iz suhe hrane) ili uliti hranu konzerviranom tunom kako biste poboljšali okus.

Nakon savjetovanja s veterinarkom, možete dodati malu dječju hranu na svoju normalnu prehranu.

Postoji i niz pripremljenih premium i super premium klasa za mačke, u kojima su sve hranjive tvari i vitamini optimalno uravnotežena, uzimajući u obzir dobnu skupinu životinja.

Možete smanjiti porcije i povećati broj obroka dnevno, tako da mačka jede dovoljno.

Bit će zanimljivo:

  • hranjenje perzijskih mačića;
  • hranjenje lopovljenih mačića;
  • opskrbljujući glavni sloj

Budite strpljivi i volite svoje krzneni prijatelj. I zapamtite da starije mačke, poput starih ljudi, zahtijevaju više pažnje i brige. Vaš prijatelj cijeli život daje vam toplinu, ljubav i ljubav, pa ga stvarno pokušavajte osigurati udobnu i najbolju moguću zdravu starost.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: