🐈 Kako hraniti Maine Coon mačić - jela mjesecima

Hranjenje Maine Coon mačića mjesecima: potrebna dijeta

Maine Coons – najveća je čistokruda svih postojećih mačaka. Imaju mišićno i snažno tijelo, masivne čeljusti i dugački lijep kaput. Težina odraslog pojedinca može premašiti 10 kg. Naravno, to ostavlja trag na fiziološkim obilježjima njihovog tijela, i kao rezultat toga, na način života i potrebne prehrane. Maine Coon mačići trebaju posebnu prehranu koja će im pomoći razvijati se i ostati zdravi dugi niz godina.

 • 1. Režim prehrane Maine Coon mačići
 • 2. Suha i mokra hrana
 • 3. Prehrana suhe hrane
 • 4. Opće preporuke
 • 5. Domaća hrana, mjesečni način
 • 6. Prvi mjesec života
 • 7. 2. mjesec života
 • 8. 3. mjesec života
 • 9. 4-5 mjeseci života
 • 10. 6-12 mjeseci
 • 11. Stopa dnevnog hranjenja ovisno o težini mačića.
 • 12. Rezultati
 • Pokaži sve

1 Režim hrane Maine Coon mačića

Do dva ili tri mjeseca mačići mogu jesti mačka mlijeka. Naravno, to ne znači da tijekom tog razdoblja ne dobivaju drugu hranu. Mačka nije u stanju hraniti mlade potomke samo s mlijekom, pogotovo ako postoji mnogo mačića u smeću. U pravilu, prvo hranjenje se uvodi kod mačića u dobi od tri tjedna.

Postoje dvije vrste hranjenja:

 • industrijska hrana;
 • prirodnih proizvoda.

Vlasnik odabire metodu u skladu s njihovim željama ili preporukama uzgajivača. Ako je hrana odabrana pravilno, u obrocima se koriste visokokvalitetni sastojci, Maine Coon mačak će odgovarati i prvoj i drugoj opciji.

PreporučeniOdakle dolazi najveća mačka pasmina

2Korisno i vlažno jelo

U proizvodnji industrijske hrane postoje četiri klase:

 • ekonomija;
 • premija;
 • super premium;
 • Holistički.

Mačke ove pasmine, kao i sve druge, su predatori po prirodi. Osim toga, zbog velike veličine, njihova energija je povećana. Osnova prehrane je meso – izvor proteina i esencijalnih aminokiselina. Ekonomska i premijska hrana nemaju dovoljno životinjskih bjelančevina u svom sastavu: odabir takve prehrane je teško postići ravnotežu hrane. Bolje je odabrati opciju iz super premium proizvoda ili holističkih feedova (idealno).

Holistički – hranite posljednju generaciju. Oni se temelje na životinjskim bjelančevinama u maksimalnoj količini mačke, minimalnim ugljikohidratima i samo kvalitetnim sastojcima.

Kada se hranite sa holističkom hranom, ne preporuča se hraniti mačiće s drugim proizvodima!

PreporučeniCote Polaract Maine Coon – što to znači?

3Diet načinu napajanja

Svaka nova hrana postupno se daje mači. Prijelaz iz majčinskog mlijeka na čvrstu hranu pomaže primjeni posebne suhe i vlažne hrane za mačiće. Nemoguće je zamisliti jednu shemu hranjenja sa svim industrijskim mogućnostima: sastav hrane je različit, kao i probavljivost proizvoda. Što je veća klasa hrane, to manje grama po hranjenju mačke treba. Na ambalaži bilo koje hrane prikazana je shema hranjenja mačića, ovisno o težini i dobi.

Režim prehrane po mjesecu i približan omjer prikazani su u tablici:

Dobna mačkaBroj hranjenja po danuPribližna ishrana
Do 1 mjesecOko sataMajko mlijeko
1-2 mjeseciNajmanje 6 puta dnevnoNiz hrane "Prvi mamac", majčino mlijeko, posebno mlijeko za mačiće (ako nema majčinske mačke ili puno beba u smeću)
2-3 mjeseca5-6 puta dnevnoHrana za industrijsku proizvodnju, prema dobi mačića, majčinog ili posebnog mlijeka
3-4 mjeseca4-5 puta dnevnoIndustrijska proizvodnja hrane prema dobi mačića
4-5 mjeseci4 puta dnevnoIndustrijska proizvodnja hrane prema dobi mačića
5-6 mjeseci3-4 puta dnevnoIndustrijska proizvodnja hrane prema dobi mačića
6-12 mjeseci2-3 puta dnevnoIndustrijska proizvodnja hrane prema dobi mačića

PreporučeniKoliko dugo žive Maine Coons: prosječni životni vijek

4 Opće preporuke

Za male mačiće, korisno je dodati malo vode suhu hranu: zubi bebe još se ne koriste za teške dijelove i teško ih je gnjaviti. Postupno se količina dodane vode smanjuje i smanjuje na ništa. U liniji industrijskih obroka postoji suha hrana, vrećice i konzervirana hrana. Za mačića je korisno kombinirati suhu i vlažnu hranu tijekom dana. Mačići vole mekanu i mekanu teksturu pauka, a oni ih rado jedu. U pravilu, vlažna hrana se daje u jutro i navečer, a suhe opcije u poslijepodnevnim satima.

Neke marke nude hranu za Maine Coon mačiće od dobi od 3 mjeseca. Ti su proizvodi prikladni za upotrebu jer uzimaju u obzir sve karakteristike pasmine:

 • Snažni kostur.Opterećenje na zglobovima zahtijeva posebne dodatke u krmi. Glukozamin, kondroitin i polinezasićene masne kiseline u sastavu prehrane nadoknađuju opterećenje na kosturu i pomažu održati elastičnost hrskavice.
 • Debela i lijepa vuna. Za održavanje Maine Coon vune u savršenom stanju kao dio posebnog hrane postoji cink, biotin, esencijalne aminokiseline i Omega-3 i 6 masne kiseline.
 • Posebna struktura čeljusti. Duge i snažne čeljusti prilagođene su za hvatanje i gutanje velikih komada hrane, koje proizvođači specijalne hrane uzimaju u obzir: posebni oblik granulata će silom mačiću temeljito ispucati hranu. To pridonosi sprječavanju bolesti usne šupljine i poboljšanju probave.

Postoje dva korisna pravila za hranjenje mačaka:

 1. 1. Suhi proizvodi su dehidrirani: potrebno je da mačić uvijek ima slatku vodu u neograničenim količinama.
 2. 2. Mačke koje konzumiraju suhu hranu strogo su zabranjene da daju kravlje mlijeko. Dobri suhi obroci sadrže dovoljno proteina. Mlijeko je protein. Njegov višak izaziva rizik od urolitijaze kod kućnih ljubimaca.

5Home hrana, mjesečni način

Ako vlasnik mačića ima dovoljno vremena, može pružiti ljubimcu kvalitetnu hranidbu pomoću prirodnih proizvoda. Ovo je vrlo dobar način za rast zdravog Maine Coon. Ova metoda je "prozirna": vlasnik mačića uvijek točno zna kompoziciju hrane za kućne ljubimce, što će pomoći u uklanjanju učinka nepoznatih sastojaka na njegovo zdravlje.

Proizvodi koji će se koristiti u pripremi prehrane:

 • Meso i ostalo: smrznuta teletina, mliječna mast, kunić, piletina bez kože i kostiju, puretina, jetra, ožiljak, pluća, srce.
 • Riba i plodovi mora: samo morske ribe, dagnje, lignje i drugi plodovi mora.
 • Jaja: žumanjci. Kuhano pileće žumanjke ili prepelica.
 • Fermentirani mliječni proizvodi: svježi sir, kefir, kiselo mlijeko, bifidokofir, Adyghe i ostali neslanjeni sirevi.
 • Ulje, masnoća: maslina, suncokreta, kukuruza, uljnih biljnih ulja i maslaca ili ghee.
 • Žitarice: riža, griz, valjani zob.
 • Povrće: brokula, cvjetača, tikvice, bundeva, repa, mrkva, krastavac.
 • Zeleni: posebno uzgojene žitarice za mačke (pšenica, zob, ječam).
 • Vitamini: vitaminski i mineralni kompleksi za mačiće.
 • Voda: uvijek treba biti u zdjeli.

Mačka je mesojeda, osnova prehrane Maine Coon mačića je životinjsko meso. Protein se nalazi u mesu, peradi i ribi.

Ako uvjetno dijeli dnevnu dozu hrane za mačića u 3 dijela, onda mesni proizvodi čine 2/3 prehrane. Riba je vrlo korisna, ali zbog sastava fosfor-kalcija, njezin višak je štetan, tako da ribe i morski plodovi daju 1-2 puta tjedno, poput jaja. Jetra se nude jednom tjedno, a drugi nusproizvodi – 2-3 puta. Mliječni proizvodi izvrstan su izvor kalcija i prisutni su u svakodnevnoj prehrani. Travnjaci i povrće trebaju mačića prilično malu količinu, iako je korisna za probavu. Ulje je nužno kao izvor vitamina. Za hranjenje maine-coon mačića s posebnom travom je potrebno od djetinjstva: njegova uporaba stimulira regurgitation kugle vune akumulirane u želucu.

Popis nepoželjnih proizvoda u dnevnoj prehrani Maine Coona:

 • piletina i riblje kosti;
 • svinjski;
 • sol, šećer, začini, začina;
 • konzervirana hrana;
 • luk, češnjak;
 • čokolada i slatkiši;
 • dimljeni meso;
 • kravlje mlijeko.

Hrana koju osoba jede nije prikladna za mačiće.

Bebe se moraju naviknuti na raznolikost hrane iz prvog mjeseca života. Mačke su brze u prirodi, a stariji mačić postaje, to je teže promijeniti svoje prehrambene navike i obogatiti prehranu važnom hranom.

61. mjesec života

Mačići u toj dobi često čuvaju majka i hrane se mlijekom. Do kraja prvog mjeseca života, bebe se nude da isprobaju novi obrok: tekući kapruni, kuhani u mlijeku na pola s vodom i meso (govedina, zec) u homogenom obliku. Neki uzgajivači nude meso konzerviranog mesa za mačiće. Ali treba shvatiti da je riječ o neispravnom mesnom proizvodu. Što stariji mačić postane, to je životinjski protein koji je potreban za rast i razvoj. I u ovom dobu možete ponuditi dječji sir, kefir i žumance.

Ako je mačić već bez majke, trebate kupiti nadomjestak za njega – posebno mlijeko. Svi novi proizvodi uvedeni su u prehranu postupno, počevši od najmanjih doza, slijedeći pravilo – ne više od jednog novog proizvoda dnevno. Samo u ovom slučaju organizam, koji nije naviknut na novu hranu, moći će ga ispravno probaviti.Glavni proizvod u ovom razdoblju je i dalje mačje mlijeko ili njezina zamjena.

72. mjesec života

U ovom razdoblju života, mačići se i dalje upoznaju s novom hranom, malo po malo, ne više od jednog proizvoda dnevno. Još piju mlijeko majke-mačke ili njegovu nadomjestak, ali volumen hrane za žvakanje postupno se smanjuje, oslobađajući prostor za sastojke mesa. Vrijeme je da ponudimo lagano podvarennye i mljeveno povrće i ulije ih nekoliko kapi ulja. Mliječni proizvodi i jaja već su uvedeni u prehranu. Jednom tjedno možete ponuditi odjeću i ribu.

Zubi u odrastanju mačića razvijaju se i zahtijevaju strožu hranu, kao i želudac. Vrijeme je da damo komade mesa. Maine-coons, čak i ako u maloj dobi, imaju različite strukture čeljusti od običnih mačaka. Da biste spriječili gutanje cijelih komada mesa, trebate ih izrezati na duge tanke trake. Tako će mačić naučiti žvakati meso, što će pozitivno utjecati na probavni sustav i oralnu higijenu.

Želudac mačića još uvijek je premalen i ne može odmah sadržavati veliku količinu hrane. Stoga hranite bebu pravilno u malim dijelovima, barem šest puta dnevno.

83. mjesec života

U toj dobi, svi sastojci hrane moraju biti prisutni u prehrani. Masno masno meso, sirovo, napunjeno, izrezano na dugačke komadiće, uvijek se nudi svaki dan. Nusproizvodi, kao najznačajniji izvor vitamina i mikroelemenata, također su prisutni u prehrani: jetra je ne više od jednom tjedno, a ostale grublje – do tri puta. Riba – kuhano more: koljak, bakalar, plavi čamac, pastrva, srdela (najviše jednom tjedno). Plodovi mora – kao poslastica.

Povrće, voće, bobičasto voće – neki mačići vole jesti plodove – postupno se dodaju mesu ili žitaricama. U povrće ili mesnih bujona, žitarice se kuhaju, žitarice se pomiješaju s mesom. Svi mliječni proizvodi prisutni su u dnevnoj prehrani. Jaja se daju jednom tjedno (kuhani pileći žumanjak ili tri sirove prepelice). Biljno ulje se dodaje povrću ili kaša pola žličice na dan. Mačka trava u loncu i zdjelu vode neophodni su atributi dnevne prehrane.

Broj hranjenja u ovom razdoblju iznosi pet puta dnevno.

94-5 mjeseci života

U ovom dobu, prehrana mačića ostaje ista, njegov volumen ovisi samo o težini životinje.

Do četiri mjeseca vlasnik treba odlučiti o vrsti hranjenja: dati hranu za kućne ljubimce kuhane kod kuće ili se prebaciti na industrijske opcije. Broj hranjenja se svodi na četiri puta dnevno.

106-12 mjeseci

U dobi od šest mjeseci, mačić je hranjen manje, od tri do dva puta dnevno. Opseg hrane, naprotiv, raste. Do godine se razvoj osnovnih sustava tijela postupno zaustavlja. Obiteljske prehrane su fiksne. Konzervativizam u prehrani igra pozitivnu ulogu za zdravlje i ponašanje životinje: pogled na koji su mačke zadovoljene uobičajenom hranom je pogrešno. Naprotiv, neselektivno i nesustavno hranjenje dovodi do zdravstvenih problema.

U svim životnim razdobljima mačići dobivaju složene vitamine, ali uz punu prehranu i prisutnost svih vitalnih sastojaka, to nije nužno. Jedini važan dodatak je glukozamin, koji je dio kondroprotetra.

Maine Coon mačići rastu prebrzo, a hip displazija je "tuga bod" ove pasmine. Neki proizvođači nude dodatke s kompleksom glukozamina i kondroitina za mačiće od 1 mjeseca kako bi spriječili bolesti mišićno-koštanog sustava.Tvari sadržane u njima hrane tkivo hrskavice, ubrzavaju stvaranje hialinskog sloja na površini zglobova, inhibiraju upalne procese u zglobnim vrećama.

11 Dnevne stope hranjenja ovisno o težini mačića

Oko dnevno dijete Maine Coon je 10% težine tijela. Prosječne norme za mačiće neće raditi, jer su predstavnici ove pasmine jedan i pol dva puta teža od njihovih bližnjih. U skladu s tim, najbolja bi opcija bila vagati vašeg ljubimca da utvrdi dnevni obujam hrane.

Mačići ove pasmine imaju dobar apetit i stalnu potrebu za obnavljanjem troškova energije. To treba uzeti u obzir prilikom izrade dnevne prehrane: preopterećenje nije bolje nego nedovoljno uravnotežena dijeta. S tendencijom Maine Coona na displaziju, prekomjerna težina je iznimno nepoželjna. Količina hrane kompenzira se kvalitetom.

12Itogi

Nemoguće je izračunati potrebnu dozu hrane za mali Maine Coon do gram, tako da pokazatelji koliko dobro vlasnik hrani to će biti:

 • stabilno povećanje težine;
 • prosječni koeficijent masnoće;
 • dobar apetit;
 • vlažan nos;
 • debeli sjajni kaput;
 • redovne stolice;
 • razigranost, dobro raspoloženje.

Nastajanje pravilnog ponašanja jedenja mačića od samog rođenja postavlja temelj za zdrav i aktivan život.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: