🐈 Highland Fold (Scottish Fold, Longhair) - kakvu mačku pasmine?

Highland fold maca: opis i podrijetlo pasmine, značajke kućnog ljubimca

Highland Fold je relativno mlada pasmina. U biti, to je mačka Scottish Fold, samo dugačka. Od skotnih nabora ove mačke potječu. Te su životinje jednostavne za održavanje, ne zahtijevaju nikakvu posebnu brigu ili puno pažnje prema sebi. Dobro se družite s drugim kućnim ljubimcima i djecom, lako naviknuti na ladicu. Priroda tih mačaka je miran i flegmatičan.

  • 1. Povijest podrijetla pasmine
  • 2. Izgled
  • 3. Karakter i navike
  • 4. Održavanje i njegu
  • 5. Zdravlje

1 Povijest podrijetla pasmine

Postoje tri vrste škotskih mačaka:

  • škotski štapići – pravokutni;
  • Škotski fold – kratkotrajan lopov;
  • Gornja policajaca – dugačakova kostura.

Potonji potječu od skotnih nabora. Njihova je glavna razlika od porijekla predaka duljina vune. Prvi mačić, koji je službeno pripadao škotskim omotima s dugotrajnim mačkama, rođen je predstavniku ove pasmine. Bila je to djevojka po imenu Suzy, rođena na jednoj od škotskih farmi. Imala je dugu, pahuljastu kosu i sklupčala se, a uši su joj bile pritisnute. Kasnije je prešla s dugotrajnim mužjaka.

Kao u slučaju skotovnih nabora, ženke ove pasmine presijecaju samo s izravnim ušima. I muškarci – samo s ravnim mačkama.

Prije rođenja Suzy, Škoti su također imali dugodlaki mačići. Međutim, smatraju se brakom pasmine i nije dopušteno uzgajati. Ali čak i kasnije, felineološke organizacije za dugo vremena nisu željele prepoznati Highland folds kao zasebnu pasminu. Bilo je čak i prijedlog za sterilizaciju svih takvih mačaka.

Situacija se promijenila 1986. godine, kada su ove mačke pokazale općoj američkoj javnosti. Dugoročni Škoti voljeli su Amerikance i konačno su bili u stanju predstavljati na cat showu. Standard pasmine odobren je tek 1993. godine.

Pasmina mačaka Halland fold je tako nazvana po jednoj od planinskih krajolika u Škotskoj, gdje je uzgojena. U Engleskoj, ove mačke nazivaju se "Cupari", au Americi – škotski dugodlakne mačke (škotski).

PreporučeniČokoladni Britanac – fotografija, opis i karakter

2Izvori pogled

Gornji mačevi imaju zaobljen oblik. To se očituje u svemu – od opće gradnje do baze brkova. Debela pahuljasta vuna ih čini još sfernijim.Uši pridonose istoj. Imaju nekoliko nabora i čvrsto su pritisnuti lubanju. Zbog toga, čini se da životinja nema uši.

Standard pasa:

Znakopis
težina4 do 8 kg
Izgradnja tijelaMasivni, čučanj. Ramena, leđa i prsa su snažni i široki. Bokove i ramena jednake širine
ekstremitetNisko. Kružni jastučići, veliki
repDebeli, srednje duljine, zaobljeni vrh. mobilan
vratKratko, moćno
glavaŠiroki, okrugli oblik, s masivnom bradom. Njuška je kratka. Cijeli okrugli obrazi. Profil zakrivljen, ali ne mnogo. Prijelaz s čela prema nosu glatko
nosRavno, široko i kratko
očiVeliki, okrugli oblik. Udaljenost između očiju je velika. Boja je dopuštena različita, ovisno o boji kaputa
ušiMala, savijena prema naprijed i usmjerena prema sredini njuške. Savjeti su malo zaobljeni. Široko postavljen i čvrsto pritisnut na glavu
vunaVrlo bujna, gusta i gusta. Podnožje je obilno i vrlo mekano. Tijelo se ne uklapa. Duljina – prosjek, na nogama i glavi kraći nego na ostatku tijela. Rep je najdulji i najdeblji.
bojaSvaka boja je dopuštena.Međutim, neke felinološke organizacije ne prepoznaju boje boje, mauve i čokolade.
maneStvrdnjavanje, trzanje, zadebljanje repa. Uši, labavo pritisnute na lubanju. Prekomjerno oštra prijelaz s čela prema nosu, snažno zakrivljen profil

Bez obzira na to jesu li uši malog mačjeg mača pravilno postavljene, može se razumjeti tek nakon što je mjesec dana star. Do tog vremena, uši mogu stajati i onda pasti. Preokrenuti je također moguć.

PreporučeniRedhead Briton – opis i značajke pasmine

3 Karakter i navike

Škotske dugačke mačke su otporne na stres, prijateljske, poslušne i nježne, ali ne nametljive. Oni nemaju glasan glas, ne zahtijevaju puno pažnje od vlasnika. Planinski brda može ostati sama kod kuće cijeli dan. Ni dosadno niti takvo nered.

Dugotoka Škoti su vrlo mirni. Savršeno tolerirati putovanje, apsolutno flegmatično na raznim izložbama. Nemojte se navikavati trčati po kući i zapucati stvari. Nisu vrlo razigrani. Stranci kod kuće su ravnodušni: neće grizati i ogrebati goste, ali neće se pokazati veći interes za njih.

Čisti, problemi s toaletom koji nisu. Nije loše zajedno s djecom i kućnim ljubimcima. Pedantan, vole živjeti na strogom rasporedu. Da bi ih hranio, igrati s njima imat će u strogo određenom vremenu.

Highland foldovi imaju neke vrlo smiješne navike. Ako je takva mačka jako zainteresirana za nešto, izvlači se cijelim tijelom, uzimajući lovački poziv pasa psa. I u opuštenom stanju, pola sjedi ili leži na leđima, prekrižujući noge na trbuh.

PreporučeniCrni Britanac: značajke izgleda, ponašanja i sadržaja pasmine

4Content i skrb

Gusta i pahuljasta krzna dugokoskih školjaka valja pažljivo češljati svaki dan. Mačke liječe ovaj postupak vrlo smireno. Ali vrijedi kupati ljubimac češće od jednom svakih šest mjeseci, budući da kosa postaje prljava. Inače, visoravni kovrčava kosa pada i pada.

Zbog strukture očiju i ušiju, prljavština se stalno nakuplja, pa ih često treba čistiti. Soba u kojoj se dugotrajni lopovni štit živi mora biti dobro prozračen.Najviše udobna temperatura za ove mačke je oko dvadeset stupnjeva Celzijusa.

Veterini preporučuju hranjenje ove pasmine ne sa gotovim hranom, već s prirodnom hranom. Preporuke ovdje bit će iste kao i za sve druge mačke: ništa slatko, masno ili slano. Pogodno za visoravni niz žitarica i povrća, riba i riba (kuhano), meso (sirovo, dobro zamrznuto), mliječni proizvodi. Hranu možete dodati malo biljno ulje za bolju apsorpciju.

5Zdorove

Gornje mačje mačke žive oko petnaest godina. Postoji vrlo malo specifičnih bolesti za njih, a postojeće su povezane uglavnom s mišićno-koštanog sustava. Smatra se da mutacije dovode do njih upravo u genu koji je odgovoran za neobičan oblik ušiju tih mačaka. Također uzrokuje bolesti zglobova.

Odredite moguće probleme u najranijoj dobi. Rep mačića sklonih takvim bolestima je obično prekratak i zadebljan. Često je moguće osjetiti tuberkule, zadebljanja, nepravilnosti na njemu kada držite ruku. Isto vrijedi i za kralježnicu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: