🐈 Popis pasmina bezglavih mačaka s opisom: karakter, obilježja skrbi

Gole pasmine mačaka – opis izgleda i karaktera

Mačke bez dlačica prvo su otkrivene početkom prošlog stoljeća u Meksiku. Uzgajivači nisu uzgajivali, ali su se pojavili kao posljedica mutacije gena. Gole mačke, unatoč specifičnom izgledu, privukle su uzgajivače i počele uzgojiti. Uzgajivači su pronađeni nekoliko novih pasmina mačaka bez dlake, razlikujući ne samo neobičan izgled, nego i prijateljski karakter.

 • 1. Kanadski Sfinks
 • 2. Elf
 • 3. Bambino
 • 4. Kohona
 • 5. Don Sphynx
 • 6. Peterburd
 • 7. Ukrajinski Levkoy
 • 8. Značajke skrbi za mačke bez dlake
 • Pokaži sve

1 Kanadski Sfinks

Jedna od najpopularnijih pasmina mačaka bez dlaka je kanadski Sfinks. Predstavnici ove pasmine u težini dosežu oko 6 kg. Po prirodi, Kanađani su strpljivi, prijateljski i privrženi. Brzo pronalaženje zajedničkog jezika s malom djecom i drugim kućnim ljubimcima, a isto vrijedi i za sva kućanstva. Opis izgleda ovih mačaka:

 • masivni prsni koš;
 • dobro razvijena muskulatura;
 • dugih udova;
 • široke postavljene velike uši;
 • nabori na šape, njušku, tijelo i vrat.
 • prisutnost manjeg podsloja na repu.

PreporučeniSphynx Care: Osnovni Smjernice o sadržaju

2Elf

Najneobičnija pasmina pasmine mačka je vilenjak. Ovi kućni ljubimci imaju velike uši natrag. Vilenjaci su uzgajani križanjem američkih kovrča s sfingovima. Službeno, ova pasmina mačaka još nije prepoznata. Vilenjaci postižu težinu od oko 7 kg. Oni imaju tanak grad, ali su mišićav. Koža mačaka glatka je i vruća na dodir. Najčešće su predstavnici ove pasmine oslikani u kremasto sivoj boji. Ponekad postoji mala količina vune na udovima i tanki rep.

Predstavnici ove pasmine su vrlo društveni i zahtijevaju veću pažnju od kućanstva. Teško je tolerirati razdvajanje od vlasnika, lako se povezati s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Ovi kućni ljubimci bez dlake također vole putovati s vlasnikom i brzo se prilagoditi novim životnim uvjetima.

PreporučeniElf cat: karakteristike pasmine i značajke njege

3Bambino

Čelav dječji mačevi se razlikuju od ostalih bezdlaknih kućnih ljubimaca s kratkim udovima,mali rast i ispupčene oči. Bili su uzgajani križanjem sfinga s munchkin mačkama. Njuška djeteta je izdužena, rep je dug i tanak, a na tijelu su nabore. Mačići su vrlo razigrani i znatiželjni. Kućni ljubimci zadržavaju aktivnosti do starosti. Predstavnici ove pasmine su prijateljski, ne pokazuju nerazumnu agresivnost i ne sukobljavaju se s drugim životinjama koje s njima žive u istoj kući.

PreporučeniPetersburg Sphynx: Opis pasa, karakter i značajke životinjske njege

4 Cochons

Pasmina ćelavih mačaka Kohona dobivena je prirodno i vizualno vrlo slična sfingi. Međutim, stručnjaci kažu da Kohona nije povezana s sfingovima. Ove mačke imaju glatku, debelu i elastičnu kožu, prekrivenu velikim brojem nabora. Koža se osjeća kao rastopljeni vosak. Kohoni su srednje veličine s zaobljenim krajevima. Predstavnici ove pasmine vrlo su vjerni svom vlasniku i zahtijevaju veću pozornost. Kohonina znatiželja i hiperaktivnost ne razlikuju se.

5. Sfinks

Devedesetih godina prošlog stoljeća, u Rusiji se uzgojila vrsta pasmine, Don Sphynx. Njegovi predstavnici se razlikuju po kosim očima i prstima neuobičajenim za mačke na svojim šapama, koje izgledaju kao one ljudske. Don Sphynx – lijeni i uravnoteženi kućni ljubimci. Mačke su vrlo lukavne i neovisne, a vlasnik ih neće moći učiniti da učine nešto protiv njihove volje. Lako je naučiti jednostavne trikove i jednako se primjenjivati ​​na sve članove obitelji.

6 Peterbold

Još jedna ćelav pasmina mačaka i dio vremena raznolikih sfingova uzgajali su uzgajivači u St. Petersburgu prelazeći orijentalce s Don Sphynxom. Nazvana nova pasmina mačaka je Sankt Peterburg ili Sankt Peterburg sfinga. Izvana, predstavnici ove pasmine izgledaju poput ćelavih orijentalnih mačaka. Imaju tanku gradnju, velike oči u obliku badema i duge udove. Mačke ove pasmine razlikuju se visokom razinom inteligencije, pouzdanim temperamentom i društvenošću.

7Ukrajinski Levkoy

Relativno mlada pasmina ćelavih mačaka je ukrajinski Levkoy. Ova pasmina su dobili uzgajivači prelazeći Don Sphynx i Scottish Fold mačke.Unatoč činjenici da pripadaju mačkama bez dlake, na njihovoj su koži ponekad mali jastuci. Glava, prepone, trbuh i vrat životinje prekriveni su suptilnim nabiranjem. Od škotskih sklekova, ljevičari naslijedili su lopov. Mačke se razlikuju od neuobičajene inteligencije, društvenosti i ravnoteže. Oni se brzo pridruže svome gospodaru i ostaju vjerni mu ostatak života.

8Funkcije za mačke bez dlake

Posebna njega zahtijeva skin bez kože. Koža nakuplja smećkastu prevlaku koja, spajajući se s prašinom, počinje oksidirati i mora se odmah ukloniti. Inače, životinja može razviti kožne bolesti. U ovom slučaju, okupajte se mačka svaki dan ne isplati. Za čišćenje kože trebalo bi upotrijebiti brisače natopljene posebnim losionom.

Poželjno je kupati četveronožne ljubimce ne više od jednom tjedno. Tijekom postupka preporučuje se posvetiti posebnu pažnju na područje iza kolača, između nabora i blizu kandži, jer se na tim mjestima nakuplja najveća količina prljavštine. Nakon završetka postupka vodenog postupka morat ćete maknuti mačku mekom ručnicima. Istodobno trljanje životinje nemoguće je, jer nježna koža može biti ozlijeđena.

Mačke bez dlake ne mogu se izlagati nacrtima i izravnoj sunčevoj svjetlosti, kao i pušiti u hladnoći. Njihova koža nije zaštićena, a na suncu se kućni ljubimac može lako spaliti i hladno se uhvatiti u hladnoći. Zato je poželjno kupiti posebnu odjeću za mačku i ne dopustiti mu da prođe bez nje.

Redovito je potrebno očistiti uši i oči životinje pamučnim pupoljcima i diskovima. Kandže trebaju biti redovito obrubljene. Budući da ćelave mačke imaju ubrzani metabolizam, njihova prehrana mora biti visoko kalorijska i uravnotežena. Kada se hranite kućnim ljubimcem, poželjno je dati prednost posebnim industrijskim hranilicama namijenjenim mačkama bez dlake, na primjer Royal Canin Sphynx.

Ako ćelavka mačka počinje rasti vunu, onda taj fenomen ukazuje na pogreške u njezi. Treba pregledati prehranu životinje i povećati temperaturu zraka u stanu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: