🐈 4 znakova trudnoće u mačiću u ranim danima

Glavni znakovi trudnoće kod mačaka

Ako vaša mačka ima planirano ili slučajno parenje, važno je utvrditi je li proces oplodnje dogodio što je prije moguće – to nije uvijek jednostavno bez pomoći specijalista, ali je korisno znati koji znakovi trudnoće mačka pokazuje da će se kućni ljubimac uskoro postati majka ,

sadržaj

 • Kad je mačka spremna za trudnoću
 • Kako je parenje
  • Koji znakovi ukazuju na to da je došlo do estrusa?
 • Dijagnoza trudnoće
 • Koje znakove ukazuju na trudnoću
  • Glavni simptomi trudnoće mačaka u ranoj fazi će biti kako slijedi:
 • Lažna trudnoća

Što se ranije utvrdi trudnoća, više vremena će se vlasnici morati pripremiti za izgled potomstva. To je osobito važno za pedigreane životinje – uostalom, neke pasmine imaju poteškoća u ležanju i rađanju potomstva, možda ih treba pratiti i pomagati veterinarsko osoblje.

Kad je mačka spremna za trudnoću

Gnojidba i početak trudnoće moguće je samo u razdoblju estrusa, što se prvo pojavljuje kada životinja ima starost od 7 ili 8 mjeseci (u nekim pojedincima moguće je čak i raniji period početka prvog estrusa). U prosjeku, estrus se javlja svakih 2-3 mjeseca., ali u mnogim slučajevima, ako ne dođe do oplodnje, može se ponoviti u intervalima od 2-3 tjedna.

© shutterstock

Početak prvog estrusa nije jedini znak spremnosti životinja za reprodukciju, jer će prava seksualna zrelost doći tek nakon godinu dana, ali bolje je odgoditi ovaj ključni događaj na 1,3 ili čak 1,5 godine.

Rana trudnoća predstavlja značajnu prijetnju zdravlju i životu mačke, u prirodi takve životinje prežive vrlo rijetko.

Po dobi od 6 godina seksualna aktivnost vrtića postupno se smanjuje, ona postaje teža za nju i roditi zdrave mačiće, pa ako je aktivno sudjelovala u uzgoju, ona je sterilizirana tijekom tog razdoblja i više nije dopuštena za uzgoj.

Veterinarski stručnjaci i felinolozi snažno preporučuju sterilizaciju životinja koje nemaju vrijednost rodoslovlja i čistokrvni Murok, jer redoviti estrus bez naknadne oplodnje obiluje ozbiljnim zdravstvenim problemima kod vašeg kućnog ljubimca.

U slučaju trudnoće i rađanja mačića, teško je naći vlasnike za njih, stoga je najbolje učiniti život lakšim za sebe i mačku te joj pružiti priliku živjeti u potpunom zdravlju i dobrobiti.

Kako je parenje

Optimalno vrijeme parenja, kada je početak trudnoće najvjerojatnije – 3-5 dana od početka estrusa, stoga je važno pratiti prve znakove njene pojave na vrijeme. Koncepcija se događa tek nakon dana ili dva od trenutka uspješnog parenja.

© shutterstock

Koji znakovi ukazuju na to da je došlo do estrusa?

 • Primjetna promjena u ponašanju: mačka meowe glasno, zahtijeva pažnju i miluju od vlasnika, role na podu, pomiče na savijene šape.
 • Neke mačke u toplini mogu obilježiti teritorij.
 • Gubitak apetita
 • Izbjegavanje sluzi iz genitalija.

Da bi se utvrdilo da je vezivanje završilo s pozitivnim ishodom, moguće je sljedeće značajke:

 • Mačka izgubi interes za mačak, otjera ga udaljavanjem i može se kotrljati na podu.
 • Techka je završila 1-3 dana nakon parenja.
 • Mućna membrana na genitalijama povećala se i nagrizla, promijenila i postala svjetlije.

Općenito, ako se pojave takvi simptomi, može se smatrati da su to prvi raniji znak trudnoće. No, ipak, kako biste bili sigurni da je mačka trudna, morat ćete pažljivo pratiti svoje ponašanje tijekom sljedećih 2-3 tjedna – ovo je razdoblje kada mačka pokazuje znakove trudnoće.

Dijagnoza trudnoće

Nažalost, testovi za određivanje trudnoće mačaka u Rusiji još nisu dostupni, mogu se kupiti samo u nekim europskim veterinarskim ljekarnama.

Daleko je od uvijek moguće utvrditi trudnoću znakovima, budući da njihova pojava ne jamči 100% ofenzivu – lako se može pokazati lažnim. Najpouzdaniji i točna metoda u ovom slučaju je ultrazvukUz pomoć kojih je već u drugom tjednu nakon oplodnje primjetan fetalni mjehur, a nakon 3. tjedna možete utvrditi otkucaje srca fetusa.

© shutterstock

Druga metoda za pouzdano određivanje trudnoće je palpacija. Veterinar s velikim iskustvom može ga instalirati već 2. tjedan – u ovoj fazi se pojavljuje takav znak kao povećanje maternice životinje.

Koje znakove ukazuju na trudnoću

Prvih znakova trudnoće u mačkoj može se naći nakon otprilike 10 dana od datuma parenja. Tijekom tog razdoblja dolazi do implantacije – vezanost zametaka na stijenke maternice, hormonska pozadina očekivane majke dramatično se mijenja, a time se mijenja njezino ponašanje i dobrobit. Vanjski znakovi se pojavljuju malo kasnije.

Glavni simptomi trudnoće mačaka u ranoj fazi će biti kako slijedi:

 1. Mačka postaje pitoma i nježna, tražeći pažnju vlasnika.
 2. U početnoj se fazi apetit može oštro pogoršati, a toksična se može pojaviti – baš kao trudnica.
 3. Mačka može spavati više nego inače, njegova aktivnost se smanjuje. Njezino ponašanje ne mijenja se uvijek, ali ako u njemu postoje neke neobične stvari koje u njoj nisu karakteristične, tada je vrlo vjerojatno da je to jedan od znakova trudnoće.
 4. Oko trećeg tjedna pojavljuje se najpouzdaniji znak – mliječne žlijezde bubre i mijenjaju boju bradavica: one postaju svijetle ružičaste.

U 3-5 tjedana, znakovi postaju očitija: trbuh i strane zaobljene, počinje se brinuti o sebi pri skakanju s visine, postaje manje pokretljiv. U životinji, preferencije hrane mogu se promijeniti, dok se apetit značajno povećava.

Moguće je utvrditi koliko mačića izvuče kućni ljubimac u razdoblju od 5. pocetka 6. tjedna. U ovom trenutku osjećaju se i mogu se računati.

U 7-8 tjedana, kretanje beba iznutra je već vrlo primjetno – u trenucima kada se odmaraju kućni ljubimci, može se primijetiti valovit pokret zidova trbuha.

© shutterstock

Nedugo prije rođenja, karakteristični znakovi pojavljuju se u obliku sluzavih sekreta iz genitalnih organa, oslobađanje kolostruma iz bradavica. Ponašanje postaje nemirno, ona traži sklonište, može mnogo zaklati, graditi "gnijezdo". Važno je pripremiti joj udobno mjesto za rodenje.gdje će se osjećati sigurno.

Prvi znakovi trudnoće u britanskoj mačkini ponekad se mogu zbuniti sa uobičajenom težinom, zbog činjenice da je sastav predstavnika ove pasmine sam po sebi zaokružen. Kako se ne bi zamijenio, može se promatrati njezin hod: ako očekuje bebe, kralježnica će se saviti u lumbalnom području, a samo će trbuh biti proširen.

Lažna trudnoća

Ponekad se dogodi da mačka nije imala sastanak s mačkom, ali po svim pokazateljima se ponaša kao da rođenje nije daleko. Vlasnici su zbunjeni i ne znaju kako objasniti taj fenomen. Tako se manifestira lažna trudnoća. Na primjer, može doći ako novo rođena mačka živi u blizini ili se dogodila neuspješna oplodnja.

Ponekad razlozi mogu biti ozbiljniji: teški psihički stres, hormonalni poremećaji. Traje 3-4 tjedna, a svi znakovi nestaju.

Znakovi lažne trudnoće kod mačaka mogu se podudarati s znakovima stvarne trudnoće: povećava se abdomen, povećava apetit, mačka gradi gnijezdo, često se mijenja njegovo ponašanje – postaje suviše nježno i zahtjevno, ili obrnuto, razdražljivo i pokuša se povući.

Glavna razlika je u tome što nakon nekog vremena svi simptomi nestaju bez traga.

Ako se to dogodi vrlo često, mačka treba pokazati veterinaru kako bi se isključila patologija povezana s njegovim zdravljem.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: