🐈 Ljutita mačka, agresivna: razlozi

Glavni uzroci agresivnog ponašanja mačke i kako ih ukloniti

Prema statistikama, od 100 mačaka, 25 pokazuju agresiju u različitim oblicima, a to je ponašanje inherentno u njima na genetskoj razini. Ali agresivno ponašanje kod mačaka ne dolazi samo iz ovog razloga. Mačke mogu žuriti osobi, zaštititi potomke ili zaštititi teritorij. Prije nego što proklinjate svog ljubimca zbog neprimjerenog ponašanja, trebali biste razumjeti razloge koji su ga uzrokovali.

 • 1. Glavni uzroci agresije kod mačaka
 • 2. Načini rješavanja problema

1 Glavni uzroci agresije kod mačaka

Među glavnim čimbenicima koji mogu izazvati mačku agresiji, emitiraju:

 1. 1. Osjećaj straha. Najčešće, životinje postaju agresivne u trenutku straha. Mačke ne žele razumjeti situaciju i odmah se početi aktivno braniti u slučaju opasnosti. Često preferira pobjeći od namjeravanog neprijatelja, ali ako ih iznenadi, napad će biti odmah. Ako je jedno od domaćinstva iznenada uplašilo obitelj draga, odmah bi se ogrebeno, i bilo bi beskorisno psovati mačku zbog takvog ponašanja, jer u tom trenutku njezin samokontrolazni instinkt djeluje.
 2. 2. Reakcija majke mačaka.Žene štite novorođenče, a ako smatraju približavajuću osobu ili životinju kao prijetnju, napadat će navodni neprijatelj. Ali prije napada, mačka će najprije upozoriti s režanjem. Preporučljivo je ne pokušati ljutiti ljubimca i ne dodirivati ​​mačiće.
 3. 3. Zaštita teritorija. U takvim slučajevima, mačka usmjerava svoju agresiju na rođake koji su na svom teritoriju, ali povremeno životinja napada na stranca. Takvu agresivnost ne može se nazvati nerazumnim, jer se na strancu njiše samo ako predstavlja prijetnju njezinim gospodarima.
 4. 4. Postupak igre. Uglavnom u igri mačići se ponašaju agresivno. Ako dijete često pokušava ogrebati ili ugristi vlasnika, onda ga je potrebno mučiti.
 5. 5. Uvreda. Netko je uvrijedio, ljubimac pokušava pronaći nekoga na koga može izvući akumulirani bijes. Na primjer, ako je vlasnik žalio životinju za bilo kakvu grešku, ljutita mačka u odmazdi ogrebala bi nekoga iz kućanstva. Najčešće, njihovi četveronožni kućni ljubimci iznuđuju zlo onima koji ih ne zlostavljaju.
 6. 6. Bolest. Tijekom bolesti, mačka doživljava bolne senzacije i, kada vlasnik pokuša da je ljubim, može ogrebotati ili gristi.U takvim vremenima, preporučljivo je napustiti kućni ljubimac sam i pustiti ga oživjeti.

Ako mač juri i ugrize bez ikakvog razloga, onda bi se ovo ponašanje trebalo zaustaviti u ranom djetinjstvu. Batinanje životinje strogo je zabranjeno, jer će postati još agresivnije.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2 Rješavanje problema

Za početak, potrebno je četveronožnom kućnom ljubimcu pokazati veterinarku da isključi bol i ozbiljne poremećaje u radu živčanog sustava. Potrebno je pažljivo proučiti rodovnicu ljubimca kako bi se isključila nasljedna osobina. Ako je drugi faktor izazvao agresivno ponašanje, stručnjaci preporučuju sljedeće metode:

 • korekcija ponašanja;
 • uzimanje lijekova;
 • izolacija od drugih životinja.

Sve se tehnike preporučuju za uporabu u kompleksu. U početku, vlasnik bi trebao bliže pogledati životinju i razumjeti njegovo ponašanje kako bi naučio prepoznati agresiju u ranoj fazi. Tako će znati preduvjete napada i spriječiti takve situacije na vrijeme.Ako je mačka spremna za bacanje, ne biste joj trebali pokušati udariti, preplašiti ili vrištati. Preporučljivo je samo zaustaviti i ne iznenaditi pokrete jer će mačka razmotriti val ruku za prikazivanje agresije i odmah napadati osobu.

Ako mačka agresivno reagira na nepoznate ljude ili životinje, preporučljivo je da ih zaštitite od komuniciranja s njima. To će pomoći u ispravljanju ponašanja četveronožnog kućnog ljubimca i odgovarajuće obuke, što je poželjno početi u ranoj dobi. U slučaju da se kućni ljubimac nastavlja pokazivati ​​nerazumnu agresiju, trebate zatražiti od veterinara preporuku sedativa. Najčešće propisani lijek je Kot Baiun ili Stop Stress.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: