🐈 Pancreatitis kod mačaka: simptomi i liječenje, lijekovi, pankreatin

Glavni simptomi i liječenje pankreatitisa kod mačaka

Pancreatitis kod mačaka je prilično uobičajena bolest. No, dijagnoza može biti samo veterinar nakon cjelovitog pregleda. Liječenje pankreatitisa ovisi o ozbiljnosti bolesti.

 • 1. Kako razviti
 • 2. Uzroci bolesti
 • 3. Simptomi pankreatitisa kod mačaka
 • 4. Dijagnostika
 • 5. Restauriranje ravnoteže vode
 • 6. Anestezija i liječenje
 • 7. Zaključak
 • Pokaži sve

Da razvijem

U normalnoj situaciji, sok gušterače ne utječe na žlijezdu. Jednostavno to ne može oštetiti, jer se enzimi sadržani u njoj aktiviraju već izvan tijela kada izlučuju iz tijela kroz duodenum. No, kod pankreatitisa, enzimi postaju aktivni unutar same žlijezde, tako da su njihova tkiva uništena. Prvo se javljaju lokalne promjene – javlja se pufanj, pojedinačne stanice acina mogu umrijeti, a kasnije može doći do nekroze masnih tkiva koja se nalaze oko gušterače.

Pancreatitis kod mačaka se smatra vrlo čestim, neki čak tvrde da je stupanj njegove distribucije veći od 60%, ali nema pouzdanih podataka.Činjenica je da je dijagnoza ove bolesti s modernim metodama pregleda teška, a klinički simptomi nisu uvijek toliko izraženi da veterinar može sa sigurnošću reći da je pankreatitis.

Pancreatitis se razvija kod mačaka bilo kojeg spola i dobi. Predstavnici bilo koje pasmine podložni su njoj. Ali postoje pasmine za koje je rizik od razvoja ove bolesti veći. To su tajlandske, balinske i sijamske mačke. Trudne ženke su u opasnosti, au tijelu se mogu razviti razni poremećaji zbog hormonske neravnoteže. Neki veterini smatraju da su starije životinje također u opasnosti, ali odnos pankreatitisa s dobi mačke ne smatra se dokazanim.

Iako službeno klasifikacija bolesti u svjetskoj praksi nije standardizirana, postoje neke tradicije koje se većina veterinara pridržava. Bolest se klasificira prema histopatološkim kriterijima. Akutni i kronični pankreatitis razlikuju se ovisno o prisutnosti trajnih histopatoloških promjena. Akutni oblik bolesti karakterizira nekroza ili upalna infiltracija pankreasnih tkiva mačke.Neki znanstvenici vjeruju da se akutni oblik može podijeliti u dvije vrste – nekrotizni i gnojni pankreatitis, ovisno o tome koje promjene prevladavaju.

Kronični pankreatitis je karakteriziran stalnim histopatološkim promjenama. To je atrofija tkiva ili njihova fibroza (rast tkiva i pojava ožiljaka na njima).

PreporučeniBolesti mačjih jetre: znakovi i liječenje

2 Uzroci bolesti

U ljudi, uzroci pankreatitisa mogu se identificirati u 90% slučajeva. Ali u mačkama je u većini slučajeva nejasno što bi to moglo utjecati. Iako su neki od razloga djelomično identificirani, do sada je mnogo nedovoljno uvjerljivo. Samim mehanizmom nije jasno kako jedna bolest utječe na razvoj drugog.

Čimbenici rizika za razvoj pankreatitisa su vrlo različiti. To je prisutnost komorbiditeta, koji uključuju tumore gušterače, opstrukciju žučnog trakta, upalnu bolest crijeva. Druge patologije koje nemaju nikakve veze s gušteračom također pripadaju ovoj grupi čimbenika. To je ishemijska bolest, hiperkalcemija, neke virusne bolesti (herpes virus mačaka, virus zarazne peritonitis).

Veterinari smatraju da razvoj pankreatitisa može pridonijeti:

 • hrana bogata mastima;
 • razne ozljede, uključujući i sindrom pada s velike visine;
 • uzimanje određenih lijekova (kalcij i fosforni spojevi).

PreporučeniSimptomi i liječenje lipidoze jetre kod mačaka

3 Simptomi pankreatitisa kod mačaka

Mačke preživjele bolest u tišini, pa čak i teške boli ne vrište u njima, ali dovode do teške pospanosti. Stoga, samo pospanost treba upozoriti vlasnike.

Simptomi akutnog i kroničnog pankreatitisa kod mačaka vrlo su različiti. Mogu se razlikovati čak iu težini. Ponekad životinja osjeća samo blagu nelagodu, a ponekad i pankreatitis prati kardiovaskularni šok. Ako je bolest blaga, tada će dva najznačajnija simptoma biti anoreksija (koja se sastoji u teškom gubitku težine) i pospanost.

U akutnom obliku pankreatitisa mogu se pojaviti znakovi koji su također karakteristični za različite gastrointestinalne bolesti: nekontrolirano povraćanje i proljev s kiselim mirisom. Također se događa da je mačka konstipirana, ali se opaža povraćanje, a nakon nekog vremena dolazi do dehidracije.Znakovi akutnog pankreatitisa uključuju vrućicu i respiratorne poremećaje. Ponekad se promjene promatraju ne samo u samoj gušterači, već iu drugim unutarnjim organima. Činjenica je da tijekom pankreatitisa u krvi ulaze toksini gušterače. I čim se nalaze u krvi, oni se raspoređuju po tijelu kroz posude.

Kronični pankreatitis ne uzrokuje tako živopisne simptome. Zbog toga vlasnici često preskakuju svoj početak, vjerujući da njihov ljubimac samo spava puno. Ako je pospanost popraćena gubitkom tjelesne mase, vuna postaje mutna, promatra se u crijevima bubanj, mačka ima proljev i u masnim masama su vidljivi komadi neprobavljene hrane – sve to bi trebalo biti razlog za odlazak na veterinara.

PreporučeniUzroci kubne kile na mačjem trbuhu i njegovom liječenju

4Diagnostika

Da biste napravili točnu dijagnozu, morate provesti testove. Usredotočujući se na njihove podatke, liječnik će moći razumjeti kako nastaviti. Kod pankreatitisa kod mačaka, opća analiza krvi će otkriti leukopeniju (smanjenje broja leukocita) ili leukocitoza (povećanje broja leukocita), moguća je slaba anemija. No, biokemijska analiza krvi je više informativna.Zbog pankreatitisa često se razvijaju bolesti jetre, au biokemiji krvi jasno su vidljive, jer postoji povećana aktivnost jetrenih enzima, često postoji hiperbilirubinemija. Niska kalcija u serumu je znak pankreatitisa i jedan od najznačajnijih.

Za dijagnozu se izvodi radiografija, iako su njegove mogućnosti ograničene. Uglavnom se koristi kada je potrebno razlikovati pankreatitis od drugih sličnih bolesti. Većina patoloških promjena koje roentgenogram pokazuje nije specifična i mogu se zamijeniti za simptome druge bolesti. Stoga, rendgensko snimanje se uzima u obzir samo uz analizu podataka i druge studije.

Dakle, više informativna studija je ultrazvučni pregled trbuha. Osjetljivost za njega nije tako visoka. Stoga, ako ova studija nije otkrila nikakve znakove pankreatitisa, ona još uvijek ne bi u potpunosti eliminirala vjerojatnost bolesti. Ali ako, prema ultrazvuku, postoje patološke promjene u masnom tkivu oko gušterače, onda to znači prisutnost pankreatitisa s velikom vjerojatnošću.

5 Obnova ravnoteže vode

Mnogi ljudi vjeruju da je liječenje pankreatitisa povezano s upotrebom različitih lijekova. Takva terapija je važna, ali je potrebno liječiti sveobuhvatno.

Morate započeti s obnovom ravnoteže vode, jer se uočavaju pankreatitis kod mačaka koji često povraćaju i proljev, a potom dolazi do dehidracije.

S teškim oblikom bolesti, takav brzi gubitak tekućine dovodi do ozbiljnih posljedica. Uostalom, kako bi vratili funkciju gušterače, trebate utvrditi svoju normalnu opskrbu krvlju, a ako nema dovoljno tekućine, onda neće uspjeti.

Zato nije dovoljno samo dati mačiću pićem. Za vraćanje ravnoteže vode koriste se posebni lijekovi. To su tekućine koje se primjenjuju intravenozno. To su posebna kristoloidna rješenja (na primjer, Ringerova otopina s laktatom, ali postoje i drugi lijekovi, propisani su od strane liječnika, ovisno o vrsti elektrolitnih poremećaja).

Potrebna je antiemetička terapija. Koristi lijekove kao što su Dolasetron i Ondansetron, ponekad klorpromazin. Obično se injiciraju subkutano. Dozu propisuje liječnik.

Anestezija i liječenje

Istraživanja su pokazala da se najmanje 75% životinja s dijagnozom pankreatitisa bavi bolovima u trbuhu. Klinički prepoznavanje boli je teško, a mnogi smatraju da mačke jednostavno ne povređuju. Čak i ako se čini da je ovaj simptom odsutan, odgovarajuće lijekove protiv boli i dalje je propisano. To je obično lijek iz kategorije analgetika. S umjerenom boli, ovo je buprenorfin, koji se primjenjuje intravenozno ili intramuskularno. Za tešku bol, propisati Fentanyl. Protiv dehidriranja imenovao je fiziološku otopinu.

Što se tiče antibiotika, oni su rijetko propisani za liječenje pankreatitisa, jer se smatra da su nedovoljno učinkoviti, osim što je bolest uzrokovana bakterijskom infekcijom, a to je bilo dokazano. Antibiotici se daju kada postoje komplikacije uzrokovane samim pankreatitisom. Ove preparate odabire veterinar prema rezultatima bacposeva, uzimajući u obzir otpor mikroorganizama u ovom ili onom slučaju.

Ponekad se propisuju lijekovi koji su sintetski nadomjestak za enzime gušterače – na primjer, pankreatin.Djelotvorna je terapija primjenom kortikosteroida.

Za održavanje kardiovaskularnog sustava propisuju se posebni lijekovi srca. Odluku o prikladnosti takvih lijekova podnosi veterinar u svakom slučaju na temelju potpunog pregleda. Za smanjenje propisane temperature protuupalni lijekovi.

Mnogo je važnije pitanje što i kako hraniti životinju. Do relativno nedavno, vjerovalo se da je s pankreatitisom preporučljivo ne uzimati hranu i tekućinu neko vrijeme. Ali suvremene studije pokazale su da samo početak prehrane (dijeta) ima blagotvoran učinak na tijelo. Ako mačka nema povraćanje, možete dodijeliti hranjenje u njoj. Ali ako životinja ima anoreksiju, ne jede nekoliko dana, ali ne povraća, onda stavljaju posebnu sondi. I ako ima neobuzdano povraćanje, onda instalirajte posebnu cijev. Ali za ovaj postupak potrebno je provesti anesteziju. Ako hranite mačku na uobičajeni način ili putem sonde ne radi, tada se koriste intravenske injekcije i kapaljke s otopinom glukoze.

U fazi remisije dobivaju se polu-tekući derivati ​​i masti s malim udjelom masti – to jest hrana koja se bolje apsorbira. Kobasice i poluproizvodi ne smiju biti.Ne možete dati sirovo povrće i voće, čak i ako im ljubimac voli i osjeća se dobro.

7Zaklyuchenie

Ako je pankreatitis blaga, onda je obično prognoza povoljna, ali samo ako je liječenje bolesti počelo na vrijeme.

U akutnom obliku bolesti, kompliciranim teškim patologijama, šanse za oporavak mogu se procijeniti opreznim optimizmom. No, kada u tijelu dolazi do snažnog smanjenja kalcija, gotovo nema šanse.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: