🐈 Koje su imena pasmine mačaka i mačaka s različitim očima

Glavne pasmine mačaka s različitim očima boje

Ne postoji niti jedna pasmina mačaka s različitim očima u boji. Ova značajka, unatoč rijetkosti, nalazi se u mnogim vrstama životinja, na popisu boja koje su bijele. Jedna od tih genetskih mutacija stanica je naslijeđena, drugi ga stječu zbog bilo kakve bolesti. Međutim, postoji nekoliko pasmina za koje je heterokromija najtipičnija.

 • 1. Zašto su oči različitih boja?
 • 2. Glavna pasmina čudnih očiju
  • 2.1. Turski kombi
  • 2.2. Turska angora
  • 2.3. Khao Mani
 • 3. Ostale vrste s heterokromijom
 • Pokaži sve

1Zašto su oči različite boje?

Ovaj jedinstveni fenomen zove se heterochromia i nalazi se ne samo kod mačaka, već i kod drugih životinja, pa čak i kod ljudi. Znanstvenici još nisu u potpunosti razjasnili razloge njezina nastanka. Do danas, postoji nekoliko čimbenika koji utječu na različite sjene oči kod životinja:

 1. 1. Nedostatak ili suvišak melanin pigmenta, koji je odgovoran za boju irisa, dlake i boje kože životinje. Ton irisa ovisi o koncentraciji te tvari i uniformnosti njegove distribucije.
 2. 2. Bijelo sijede W. W. Neke mačke generacije generacije nose u svom DNK gena bijele vune, a time i genetsku predispoziciju za višebojnih očiju. Važno je napomenuti da se te genetske mutacije mogu pojaviti u apsolutno bilo kojoj osobi, bez obzira na pasminu. Također, ovaj gen nosi opasnost od smrti potomaka u maternici.
 3. 3. Prisutnost bolesti. Vrlo često se heterokromija pojavljuje kod životinja sklona onkologiji, leukemiji itd.)

Treba napomenuti da višestruke oči nisu pronađene samo u potpuno ili djelomično bijelim mačkama, već iu crnoj, kornjačevoj hrani ili životinjama drugih boja. Razlike u bojama oka također su različite. Najčešća kombinacija žute i plave, ali može biti plava s zlatnim, zelenim, smeđim, narančastim, itd. Postoje sljedeće vrste ove anomalije:

 • Djelomična. Kada je riječ, nije sva iris obojena u različitim bojama, već samo pojedinačnim dijelovima.
 • Kompletna. Kada svako oko ima svoju boju.
 • Kongenitalna. Zbog nasljedne mutacije.
 • Stečena. Pojavljuje se zbog prisutnosti bilo koje bolesti i dugotrajnih lijekova.

Zanimljivo je da oko 30% mačaka s dijagnozom "heterokromije" su gluhi i imaju ozbiljne probleme s sluhom. Obično je potpuna ili djelomična gluhoća na jednoj ili objema ušima. Osim toga, za stijene koje su specifične za ovu mutaciju, posebna pažnja je potrebna, budući da imaju tendenciju raka i ne preporučuje se dugo provoditi na suncu. Prema statistikama, čisti bijeli mačići žive manje od mačaka drugih boja.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Obavne pasmine mačaka s različitim očima

Ne postoji specifična pasmina u kojoj bi fenomen višestrukih očiju bio jedno od karakteristika standarda. Postoji nekoliko mačjih vrsta koje su sklone heterokromiji. Među njima su:

 1. 1. turski kombi;
 2. 2. turska angora;
 3. 3. Kao-mani.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

2.1 Turski kombi

Turski kombi

Ovo je jedna od najpoznatijih mačjih pasmina s višestrukim očima. Većina njegovih predstavnika ima ovu značajku. Ove mačke vrlo su vrijedne kod kuće u Turskoj, gdje su podigli spomenik.

Posebna boja Van je osebujna za životinje – kombinacija bijele vune s obojenim mrljama na licu, repu i ispod podnožja ušiju.Vansky bicolor se manifestira u kombinaciji s kremom, plavom, crvenom ili crnom. Postoje i vrste Van boja kornjača s bijelim mrljama. Mačke ove rijetke pasmine su polu-duge, vrlo meke i svilenkaste vune. Oči životinja su plave, jantarne ili višestruke boje. Veličina turskog Wana je prilično velika.

Vani su skloni privrženosti samo jednom vlasniku, dok drugi članovi obitelji doživljavaju jednostavnu prijateljstvo. Te su životinje vrlo društvene, znatiželjne i razigrane. Imaju visoku inteligenciju i imaju tendenciju treniranja i jednostavnih naredbi.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

2.2Turkanska angora

Turska angora

Ovo je mala graciozna mačka s pahuljastom i ugodnom za dodirni kaput. Takva prekrasna pasmina potječe iz drevnog bizantskog grada Angora, odakle su ove ljepote dovedene u Europu u 16. stoljeću.

Njihove boje su vrlo različite: od jednostavnih jednobojnih bijelih, crnih, plavih i kremnih tonova do složenih boja mramora. Oči – plave, zelene nijanse ili kombinacija obje boje odjednom.Angora mačke su prijateljske, razigrane i društvene. Većina predstavnika ove pasmine s različitim očima su gluhi, što je djelomično nadoknađeno postojanjem stabilnog imunološkog sustava.

2.3 Kao-mani

Khao Mani

Ova snježnobijela ljepota s kratkom mekom kosom izvorno od Siam također se odnosi na mačke s različitim očima. Dugo je bila kućica samo royala. I danas, ova pasmina nije pristupačna svima, jer je vrlo skupo i rijetko. Na Tajlandu je dobila mnoštvo lijepih imena – "dijamantni oči", "bijeli biser", "mačka s zlatnim i srebrnim očima".

Vjeruje se da ove krznene životinje donose sreću i materijalnu dobrobit u kuću. Njihova iznimna bijela boja ponekad razrjeđuje mačići s višestrukim oznakama koje nestaju za oko godinu dana. Po prirodi tih mačaka su kapriciozni, zahtijevaju pažnju na sebe i osvetu njegovu odsutnosti. Ipak, oni su izvrsni pratitelji i dobro su prilagođeni za održavanje čak iu malom stanu zbog svoje čistoće i nepretencioznosti.

3Ove vrste s heterokromijom

Oči različitih boja naiđu na druge pasmine za koje je ovo odstupanje iznimka, a ne pravilo. Neki od njih su:

Ime psafoto
Britanske kratkovarne mačke
Škotski škotski visoravan
Perzijske mačke
Istočnjaci
Devon Rex
Cornish Rexes
Kanadski sfingi
Maine Coons
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: