🐈 Navike mačaka i mačaka: što oni znače, navike i psihologiju životinja

Glavne navike mačaka: kako razumjeti što ljubimac želi?

Mačke su neovisna stvorenja i vole pokazati lik. Izražavaju raspoloženje, zahtjeve, zahtjeve u navikama i ponašanju. Da biste brzo pronašli uobičajeni jezik s kućnim ljubimcem i smanjili neugodne posljedice poklonika mačaka, morate ga naučiti razumjeti.

Visina, glasnost i ton meowinga, kretanje repa, način hodanja i sortiranje kroz noge – sve to svjedoči o jednom ili drugom zahtjevu vlasnika ili izrazu različitih osjećaja. Ako pažljivo slušate životinju i gledate ga, lako možete odrediti što to želi od osobe u ovom trenutku.

 • 1. Osnovne navike i "jezik"
  • 1.1. siktanje
  • 1.2. Kretanje repa
  • 1.3. mijau
 • 2. Što ukazuju drugi obrasci ponašanja?
  • 2.1. Kućni ljubimac odlazi u zahod po ladici ili označava teritorij
  • 2.2. Mačka koja trči na krevetu
  • 2.3. Životinje bacaju stvari sa stola i policama

1 Najvažnije mačke i "jezik"

Zanimljive, smiješne, svakodnevne i ne uvijek jasne akcije kućnog ljubimca uvijek imaju smisla. Mačka neće pokazivati ​​svoj lik upravo tako. Komunikacija s vlasnikom nije ograničena na jedan meow. Kućni ljubimac može komunicirati svoje potrebe i raspoloženje na različite načine:

 • zviždati;
 • pokreti repom;
 • mijau.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

1.1 Fizz

Ako se mačka zavoja na stražnjem dijelu luka, počinje vrištati i zviždati – to označava strah. Na taj način se pokušava braniti. U tim trenucima životinja pritišće uši i izražava ekstremni stupanj agresije, izlažući šake. Repni lukovi i vuna stoje na kraju.

Ako krzneni ljubimac zuri u oči svoga gospodara, to znači pokušaj da izazove vodstvo. U tom slučaju, on mora odgovoriti na isti način, čekajući ga da pogleda na stranu i priznaje osobu kao glavnu.

PreporučeniZašto se mačke međusobno borite i kako se boriti?

1.2 Kretanje kotača

Za mačke rep nije samo balansiranje u vrijeme skakanja. Uz to, životinje mogu izraziti mnoge emocije:

 • budnost;
 • sumnjati;
 • bijesa;
 • radoznalost;
 • korisnici.

Upozorenje i nepovjerenje znači rep koji se podiže pod kutom od 45 stupnjeva. Ako mačka počne pucati, to će ukazivati ​​na loše raspoloženje, a za razliku od pasa, ona ostaje ispravljena u trenutku ove akcije. Samo ga baca s jedne na drugu stranu.

Kada se plaši, repa mačke zauzima okomiti položaj, a kosa na njemu stoji na kraju. U ovom će trenutku lagano tresti i savijati se. Životinja se pretvara u divlja zvijer koja se u svakom trenutku može snažno izvući.

Znatiželja se izražava u kretanju vrha repa. To se događa ako je ljubimac zainteresiran za neki neobičan ili nerazumljiv zvuk. Identična reakcija događa se pri očima ptica ili miševa tijekom lov, kada mačka odluči usvojiti napadnu poziciju. Ako rep životinje stoji uspravno i lagano se trese, onda to ukazuje na očitost prijateljstva. Dakle, ljubimac izražava svoju zahvalnost ili zahtijeva naklonost.

PreporučeniZanimljive činjenice o tome zašto mačke laju svoje lice tako često

1.3 Meow

Uz pomoć meow, životinja traži hranu ili druge stvari koje ga zanimaju. Sličan, ali zahtjevniji i isprekidani zvuk – traži na ulici. Duge i dugotrajne mačke mogu se zaklati ako osjećaju bol ili traže pomoć.

Maine-coons, za razliku od mnogih domaćih mačaka, spremni su dugo podnijeti dok se češljaju ili kupaju i dobivaju pilule. Predstavnici drugih pasmina mogu ugristi domaćina i zaustaviti neugodne postupke. Maine-Coon će samo maltretirati, ali neće pokazivati ​​agresiju.

Usred noći, gladni pahuljasti kućni ljubimac ne smeta vašim zahtjevima i zahtjevima, unaprijed morate brinuti o dovoljno hrane u zdjelici.

2 Što kažu druga ponašanja?

Pored siktanja, mehanja i repnih pokreta, mačke imaju i druga obilježja ponašanja. Životinje mogu:

 • obilježiti teritorij;
 • otići do wc-a pokraj ladice;
 • gazi na postelju;
 • bacati stvari iz stola.

Razumjeti psihologiju ponašanja domaćih mačaka je vrlo jednostavna. Potrebno ih je ne zlostavljati zbog pukotina i pogrešnih koraka, već da se eliminira razlog zbog kojeg se oni ponašaju na ovaj način. Najopasnija navika može bacati stvari sa stola ili policama, a Britanci često griješe, a najozbiljniji će otići do toaleta iza ladice.

2.1 Ljubiteljica odlazi na zahod po pladnju ili označava teritorij

Vrlo često, mačke koje žive u običnom stanu, obilježavaju teritorij. Takvo je ponašanje osobito za mačke i zbog činjenice da oni određuju svoj teritorij čim stignu do puberteta. Kazniti životinju je beskorisno, ali kastracija će pomoći u ovom pitanju. Inače, kućni ljubimac mora biti pušten na ulicu.

Bez obzira na spol životinje, postoje situacije kada kućni ljubimac počinje da ide u zahod u različitim dijelovima kuće. U ovom slučaju ne možete prikazati agresiju i stalno ga kazniti. Potrebno je ukloniti uzrok koji je doveo do toga. Na primjer, tako se mačka može osvetiti za nezaslužene prekršaje. Ponekad životinja hoda u ladicu samo s punilom ili običnim pijeskom, i ako nema ničega ni običnog papira, onda to zanemaruje.

Bilo kakvo ponašanje ili nepravilno ponašanje životinje ne treba iskorijeniti uz pomoć kazne. Potrebno je utvrditi uzrok onoga što se događa. Ako mačka grebanje pozadinu – trebali biste je kupiti strugalicom, ako prolazi pokraj ladice – promijenite punilo.

2.2Cat oznake na krevetu

Svi vlasnici mačaka se suočavaju s situacijom u kojoj se kućni ljubimac penje na krevet ili majstor vune i započinje pečat na nju sa svojim šapama. Takva oznaka je najkarakterističnija za one životinje koje su rano otkinute majci. U ovom trenutku, oni ponavljaju radnje koje mačići proizvode u vrijeme hranjenja majke.

Neki kućni ljubimci trljaju kutove usana na objekte u kući. Tako životinja ostavlja miris, označava ono što mu pripada.Kada se pokušava što više približiti usnama osobe ili se potpuno popeti na glavu, to je znak potpune povjerenja u vlasnika. Uz njega se ljubimac osjeća kao siguran i udoban što je više moguće.

Ako osoba leži potpuno pokriven dekom, ponekad dosadan ljubimac pokušava ležati na glavi ili licu kako bi bio što bliži vlasniku. Takve životinje trebaju biti tretirane s malo opreza. Ako je kućni ljubimac velik i pahuljasto, vlasnik će jednostavno imati ništa za disanje.

2.3Animal baca stvari sa stola i policama

Domaće mačke često se penju na stolove i police. To je nehigijensko i neugodno za mnoge domaćine. Međutim, mnogi krzneni kućni ljubimci ne prestaju tamo i bacaju im stvari na pod pored njih.

Ovo je ponašanje zbog sasvim razumljivih razloga. Prvo, mačka je lovac. Ako je životinja izbila i skočila na stol, sve male stvari leže na njemu, počinje se smatrati plijenom i pokušava potaknuti svoju improviziranu žrtvu, gurajući ga svojim šapama. Kao rezultat toga, stvari lete na pod, što ga uzrokuje još veći interes.

Drugo, takve akcije mačka privlače pozornost vlasnika. Ako osoba ne reagira na meowing, životinja će poduzeti više radikalnih mjera koje će prisiliti vlasnika da se iz kauč i obratite pozornost na ljubimac.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: