🐈 Gastritis kod mačaka: uzroci i simptomi, liječenje i prevencija od hranjenja

Gastritis kod mačaka

Gastritis kod mačaka je upala želučane sluznice. Naša braća su manja, poput ljudi, podložna ovoj bolesti. Ali, za razliku od nas, mačke se ne mogu žaliti na bol u želucu pa je vrlo važno prepoznati gastritis kod kućnih ljubimaca u početnim fazama kako bi se spriječile komplikacije bolesti.

Samodopad i uporaba bilo kojeg lijeka bez konzultacija s veterinarkom oštećeni su strašnim posljedicama za zdravlje i život mačke.

Akutni gastritis, uzrokovan jednim kršenjem u prehrani pasa, tretira se gladnom prehranom koja traje od 24 sata ili više na preporuku liječnika. Prije normalizacije stanja životinja, preporučljivo je dati samo kuhanu vodu kao piće.

Nakon promatranja prehrane gladovanja, životinjama se daju sluzavi decocije od riže ili lanenog sjemena. Zabranjeno je naglo vraćanje uobičajeno za prehranu mačaka – to je potrebno postupno i oprezno.

Ako mačka ima povraćanje, onda se koriste antiemetički lijekovi:

  • Metoklopramid (0,2-0,4 mg po kilogramu težine životinje subkutano ili kroz usta 3 puta dnevno);
  • Zofran ili Ondansetron (0,5 mg po 1 kg težine životinja, 2 puta dnevno, intravenski ili oralno);
  • Anzemet ili Dolasetron (dani oralno (usta) ili intravenozno 0,5 mg po 1 kg težine životinje jednom dnevno);
  • Bez sila i Zerakala koriste se s oprezom, postoje kontraindikacije (subkutano brzinom od 0,1 ml po 1 kg težine mačke ne više od 1-2 puta dnevno).

Propisuje se povraćanjem s povećanom kiselinom želučanog soka:

  • Famotidin (0,5-1 mg po 1 kg težine životinje subkutano, intravenozno 1-2 puta dnevno);
  • Ranitidin (tablete od 3,5 mg po 1 kg tjelesne težine 2 puta dnevno, otopina se intravenozno ubrizgava s 2,5 mg po 1 kg tjelesne težine 2 puta dnevno);
  • Omeprazol (0,5 mg po 1 kg tjelesne težine ne više od 1 puta dnevno oralno).

Također, s povećanom kiselinom upotrebljavaju se pripravci za oblaganje, kao što su fosfalogug, Almagel.

Uz nisku kiselost, mačiću se daje kupus ili sok od repe.

Kako bi se uklonili trbuh, životinje dobivaju izlučivanje hrasta lužnjaka ili hipericuma. Od lijekova dajte slomiti apsorbirajući ugljik, Atoksil – pomiješan s kuhanom vodom.

Uz bakterijsku prirodu gastritisa kod mačaka, antibiotici se mogu propisati, ali je njihova uporaba preporučljiva samo onako kako to propisuje liječnik.

Za teške opojnosti tijela, za dehidraciju – infuzijska terapija da poplavi tijelo i ukloni toksine.

Vidi također: Liječenje trovanja u mačaka

Kako hraniti mačku tijekom gastritisa

Velika važnost u liječenju gastritisa je dijeta.

Prvi dan ne hrane ništa, samo pijte kuhanu vodu. Zatim trebate jesti male, male hrane u malim količinama. Daju mukusne žitarice, slabo pileće meso, itd. Uobičajena dnevna količina hrane podijeljena je na dva, a dobiveni volumen dan je tijekom 3-5 hranjenja.

Uz nisku kiselost: svježi svježi sir, kašica, probavljiv u vodi.

Uz povećanu kiselost: kuhana janjetina, piletina ili slaba kuhana riba, slimy juhe.

Vidi također: Što je holistička mačka hrana?

Ako je ljubimac navikao jesti gotovu hranu i kategorizirano odbacuje prirodnu prehranu, tada je zajedno s veterinarkom potrebno odabrati jednu od posebnih terapeutskih dijeta koje su predstavljene u mačjoj hrani. Postoje ljekovite hrane namijenjene posebno za hranjenje mačaka s gastritisom, prikazane su u obliku konzervirane hrane i za ljubitelje suhih krekera.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: