🐈 Egzotična kratkodlaka (Exot): karakteristike, značajke pasmine, njegu

Egzotična mačka mačka: Opis pasmine i skrb o ljubimcima

Egzotična kratkodlaka (Exot) je pasmina koja je jedna od najmlađih. Uzgajali su ga uzgajivači iz Sjedinjenih Država kao rezultat križanja perzijskih srebrnih mačaka i američkih kratkodlaka mačaka. Vizualno, egzotici su vrlo slični perzijancima, a od američke kratke trave naslijedili su samo gustu kratku kosu. Službeno je priznata ova pasmina mačaka bila 80-ih godina prošlog stoljeća. Egzotične mačke brzo su se zaljubile u uzgajivače zbog neobičnog izgleda i poslušne prirode.

 • 1. Opis pasmine
 • 2. Priroda kućnih ljubimaca
 • 3. Briga za egzotičnu mačku

1 Opis pasmine

Standard egzotičnih mačaka duplicira sve glavne karakteristike Perzijanaca, osim duljine kaputa i njegove kvalitete. Opis egzotične pasmine je kako slijedi:

 • velika i masivna tjelesna građa;
 • mišićne kosti;
 • široka prsa;
 • kratki rep s zaobljenim krajem;
 • masivna zaobljena glava;
 • male, nisko postavljene uši;
 • ravna, kratka crtica;
 • velike oči;
 • depresivan nos.

Sve promjene standarda za perzijske mačke automatski se izvršavaju u egzotičnom standardu.

Kosa egzotičnih mačaka puno je kraća od perzijskog, ali dulja od onih britanskih i američkih mačaka.Kaput egzotike je mekan, pliš i debeli. Što se tiče boja, standard za egzotične životinje dopušta sve boje perzijanaca, uključujući crnu, crvenu, tabby, bicolor i calico. Mačići su rođeni jednobojni i višekorisnički.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Karakterne kućne ljubimce

Egzotični kratkodlakni mačići su vrlo pokretni, razigrani i znatiželjni. Brzo se pridruže vlasniku i pokušavaju pokazati svoju ljubav na sve moguće načine. Pažljivo, mačke pripadaju samo maloj djeci i pokušavaju se sakriti od njih. Egzotične mačke mirno tretiraju strance i ne pokazuju interes za njih.

Egzotici su obdareni izvanrednim umom i lako nauče nekomplicirane timove. Ovi kućni ljubimci nikada ne pokazuju nerazumnu agresivnost i razlikuju prijateljstvo i higijnost. Vlasnik mačke prepoznaje samo jednu osobu nakon nekog promatranja svih kućanstava.

Značaj ovih mačaka je da su u svom ponašanju više slični pasima nego predstavnicima obitelji mačaka. Oni su beskrajno lojalni vlasniku i vrlo je teško doživjeti odvajanje od njega. Za egzotičare je vrlo važno da vlasnik uvijek bude s njima i pokaže svoju ljubav.Egzotične kratkovalne mačke dobro se dobro slažu s drugim kućnim ljubimcima, ali više vole ostati od njih, većinu vremena provode s vlasnikom.

3 Njega za egzotičnom mačkom

Briga za kratkotrajne egzotike vrlo je jednostavna. Pet kose mora se češljati jedanput tjedno četkom. Tijekom razdoblja muljanja, preporučljivo je češće češljati mačku. Ako je potrebno, morate se okupati životinjom i izrezati njegove kandže uz pomoć klapne. Periodički, potrebno je ispitati uši i oči eksotusa radi kontaminacije i čistiti ih pamučnim obrisom.

Najvažnija stvar u skrbi o kratkotrajnim egzotima je stvaranje uravnotežene prehrane, budući da su predstavnici ove pasmine skloni pretilosti. U prehrani četveronožnog kućnog ljubimca trebalo bi biti što je moguće više bjelančevina i masti bi trebalo potpuno isključiti. Tijelo malih mačaka treba kalcij i fosfor da formira jaku kost i mišićni sustav. Poželjno je da se prehrana djece sastojala uglavnom od mliječnih proizvoda, odnosno sladoleda i kiselo vrhnja.

Odrasla osoba može se hraniti prirodnom hranom ili industrijskom suhom ili konzerviranom hranom. Ako vlasnik izabere prvu opciju hranjenja egzotičnog, potrebno je malo vremena da pripremi jela. Temelj dijabetesa za mačke trebao bi biti mršavo meso (teletina, piletina) i mliječni proizvodi. Meso jelo za egzotičnu mačku pripremljeno je kako slijedi:

 • tele pre-zamrznute za jedan dan;
 • nakon odmrzavanja meso je izrezano na male komadiće;
 • dodati pola žličice maslinovog ulja u meso;
 • mješovita teletina s kuhanim povrćem (cvjetača, špinat);
 • po želji, dodajte malo heljde ili rižine na brzinu od 3 dijela mesa na 1 dio aditiva.

Svi mliječni proizvodi moraju biti obrano. Istovremeno, nemoguće je hraniti egzotičnu kratkovidnu mačku sa svježim kefirom, jer može izazvati poremećaj probave. Poželjno je da kefir ostane u hladnjaku barem jedan dan. Preporuča se da kiselo vrhnje i prirodni jogurt bez aditiva daju ljubimcu ne više od dva puta tjedno. Periodički dopušteno hraniti mačka ryazhenka. Mliječni eksotici vode se ne preporučuju.

Također je poželjno konzultirati se s veterinarkom o vitaminima i svakako uključite ih u dijetu životinje kada se hranite prirodnom hranom. Ako je izbor pao na industrijsku hranu, preporučuje se odabrati marke koje nisu niže od premium klase.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: