🐈 Exot: fotografija, cijena, opis pasmine, lik, video

Egzotična kratkodlaka

Egzotična kratkodlaka mačka je potomak perzijske mačke. Domovinske mačke – SAD, gdje je prvo uzgajao egzota mačića.

Podrijetlo pasmine

Mačka Exot je uzgojena prije otprilike 60 godina kao rezultat uzgoja mačaka takvih pasmina kao i američka kratka i perzijska. Svrha prijelaza pasmina bila je poboljšanje vune "Perzijanci".

Uzgajivači su bili nezadovoljni rezultatom razmnožavanja pasmina, ali ovi "čudotvorni psi" s malom medvjeđom njuškala osvajaju mnoge uzgajivače i obične ljude svojim šarmom. Već 1967. ove su slatke "medvjediće" dobile priznanje, au 80. godini ova pasmina je legalizirana.

Gubitak kose

pretres

Stav prema djeci

Jednostavnost njege

inteligencija

 • glava ima prosječnu veličinu i okrugli oblik:

– njuška "spljoštena",

– oči su velike, široke i vrlo ekspresivne,

– udari nos

– spušteni obrazi,

– male uši ("pogled" dolje).

 • tijelo srednja, jaka škola, muskulatura koja ne izlazi. Ako pogledate mačku sa strane, onda mu tijelo nalikuje na trg.
 • ekstremitet srednje (ne dugo, ali ne kratko), prilično snažno, poput prednje,i stražnjih udova.
 • rep mali, proporcionalan tijelu životinje.
 • vuna kratka i meka kao pliš, ima podstavu.
 • boje pasmina je naslijedila od Perzijanaca i može biti sasvim drugačija, u jednoj, dvije i tri boje s točkama (tabby, point) različitih veličina.

Egzotična mačka ima prosječnu težinu (4-7 kg) i veličinu, kao i očekivano trajanje života (do 15 godina).

Vanjske značajke i karakter

Opis ove pasmine, kao i njegov karakter, savršeno je predstavljen "kroz oči svojih vlasnika i uzgajivača" (recenzije koje neće ostaviti ravnodušnim). Razmotrite njegove glavne značajke i osobine karaktera.

Egzotične mačke nisu naslijedile gotovo ništa od njihovih predaka i, čudno, u svom karakteru postoje sličnosti s drugim predakom – perzijskima. Njihov glas je mirno i smireno, kao i oni sami, može se čuti samo podijeljenim trenucima (kada maca želi nešto).

Izraz nokta ove "plišane mačkice" je neuobičajeno slatko, što čini egzotično omiljeno dijete. Egzotični su mirni i strpljivi kućni ljubimci s prilično mirnim karakterom. Vrlo su pametni, živahni, aktivni i uopće nisu agresivni.Ove mačke lako se približavaju, kako s djecom, tako i sa životinjama. Nema ograničenja na njihovu pobožnost oni pate od usamljenosti i vole pozornost na svoju osobu.

Ove mačke spremne su putovati sa svojim vlasnicima, jer su nepotrebno pričvršćene za njega. Stoga, ako imate takav ljubimac u kući, pokušajte poštovati njegovu naklonost za vas i cijenite njegovu ljubav, nemojte ostaviti strancima (ako se namjeravate pomaknuti).

briga

Egzotična skrb nije tako jednostavna koliko bismo željeli, ali nema posebnih poteškoća. Značajke za njihovu njegu su isti kao i perzijski. Oni su povezani s obilježjima njihovog zdravlja – neki fiziološki nedostaci:

 • Teško disanje (zbog spljoštenog nosa), što ponekad prati hrkanje;
 • Deformacija čeljusti (zubi);
 • Stidljivost, zbog čega se oči životinje moraju svakodnevno pratiti.

Inače, ove mačke imaju prilično dobro zdravlje, naslijeđene od drugog roditelja – "američki".

Ako govorimo o skrbi o egzotici, uz pranje šava, onda ne smijete zaboraviti sljedeće:

 • pratiti kandže, pružajući kandžu, ne zaboravite otkinuti savjete kandži;
 • češljati vunu (jednom tjedno) i oprati mačku jednom godišnje (tri mjeseca), ali češće tijekom razdoblja muljaža;
 • nakon pranja mačke je kosa poželjna za sušenje, jer je temeljni premaz prilično debeli i suši dugo vremena. Ako ne pomognete mačiću da se osuši, može uhvatiti hladnoću;
 • Ne zaboravite na točnost hranjenja (ne hranite ljudskom hranom): ravnoteža i vitamini;
 • Potrebno je povremeno ukloniti crve i buhe u mačiću.

Pokušajte dati ljubav egzotičnom i dati više pažnje, jer je to glavni uvjet za njihovu dugovječnost (oni se deprimiraju i umiru mnogo same usamljenosti mnogo ranije).

Vidi također: Najbolji feed za egzotične.

video

Želite naučiti nešto o pasmini, ali budite lijeni za čitanje, a zatim pogledajte ovaj videoisječak:

Egzotične boje s fotografijama

Pasmina ima puno boja, jer mogu biti različite kombinacije boja i tabbies. Pokazat ćemo neke od njih (pogledajte fotografije).

 • Crveni tabby – boja sa svijetlim crvenim tonovima na leđima i manje izraženima na trbuhu.
 • Crna boja nema drugih nijansi.
 • Boja kornjača je kombinacija boja.
 • Crvena boja ima nježnu sjenu bež (vrhnje).

Zaključci o pasmini

Kako opisati prirodu ove pasmine u nekoliko riječi? Perzijska mačka zna? Uopće ne! Egzotična mačka je aktivnija i pametnija, razigrana i mirnija.

Ako opisati temperament pasmine u jednoj riječi, onda će ova riječ biti spokoj!

Uzgajivači i jednostavno vlasnici egzotične kratkovalne mačke zabilježili su posebnu društvenost predstavnika pasmine. Jednako su zadovoljni komunicirati s vlasnikom kuće i s malom djecom. Exotici okruženi svojim ljudskim jata ponašaju se mirno u kući i na dugim putovanjima.

Međutim, ako planirate podučiti mačku egzotičnim parovima, onda će vaši pokušaji biti uzaludni – inteligencija ove pasmine nije prilagođena ljudskim hirovima.

Kao i sve umjetno uzgajane pasmine, egzotična mačka ima niz nasljednih bolesti:

 • deformacija zuba i čeljusti;
 • kronična sinusna bolest;
 • epiphora – povećano suzenje;
 • nasljedna bolest bubrega.

Recenzije vlasnika egzotičnih kratkovidnih mačaka

Ljudmila: "Izgleda kao kolač, ali ne i igračka! O ovoj pasmini govori se o različitim strastima, a tu su navodni problemi s disanjem zbog neobične strukture njuške i ako su alergični,i stalno izblijedjeti … Pa, ne znam. Naš šal nema takvih problema! Priznajem da smo samo imali sreće s njim. Ali nije sve tako ružičasto – karakter Sharfija nije tako mekan kao i njegov plišni kaput.

On može ogrebotati ako mu se nešto ne sviđa, on može odbojno zanemariti. Istodobno, on, kao i svi egzotični, je prilično flegmatska osoba. Kolerijski se u njemu budi samo noću! Ne sviđa mu se djeca i previše se miluje, ali u isto vrijeme Scarfik je vrlo inteligentan. "

Irene„Naša mačka se zove Bonifacije, i jednostavno Bonya i to mačka – radost On je vrlo osjetljiv na opću atmosferu u obitelji, osjeća raspoloženje svaki ne vole sjediti na krilu, ali on nas dodiruje nogom probudi ujutro, i voli igrati … s vodom iz slavine, Bönke je već 6 godina i u ovo vrijeme nisu uništili ni jednu stvar!

Primijetio sam da je moja mačka egzota prilično osjetljiva. Ne može ih se zvati osvetoljubiv, ali znaju biti vrlo uvredljivi. Savjetujem vlasnicima mačića da posvete posebnu pozornost prehrani, jer su naša djeca sklona pretilosti. "

Stepan„Egzotični mačke su u našoj obitelji ikada, tako da mogu uzeti u obzir sam stručnjak za pasmine Dakle, preporučujem – tolstyachki, ali ne lakovjernici Oni su optimistični, ali ne i populistički.!.Aktivnost egzotičnih životinja je prosječna, neće se družiti na zavjesama i inteligentno će igrati s igračkom koju su kupili.

Oni neće otići strancima za bilo što u životu, i vole svoj paket svesrdno. Smiješno je da se urođena inteligencija kombinira u njima s strašnom znatiželjom. A oni su tipični gadovi i povremeno bi trebali ukrasti nešto. "

Gdje kupiti egzotičnog mačića?

Koliko je egzotičan mačić u određenom vrtiću može dobiti izravno od svojih prodavača (rasadnika ili uzgajivača), gdje ih možete kupiti kao peder. Ova pasmina se uzgaja u Rusiji, Ukrajini, iu Bjelorusiji i mnogim drugim zemljama. Evo kennela gdje možete kupiti ove slatke mačiće:

 • u Moskvi – //www.lumicat.ru,
 • u Kijevu – //ketmurketbaffi.jimdo.com,
 • u Minsku – //havitcat.by/.

cijena

Trošak mačića ove neobične egzotične pasmine ovisi o nekim čimbenicima (čista pasmina, boja, dobro uzgoj, navikli na toalet, na krmu). Egzotični mačići prodaju se u uzgajivača iu profesionalnim rasadnicima, gdje je cijena puno veća. Međutim, u prosjeku, cijena mačića kreće se od 7.000 do 50.000 rubalja (1.500-10.000 grivna).

Ako vam je potrebna još jedna mačka, pročitajte o Maine Coon mačkama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: