🐈 Egipatska Mau: fotografije, cijena, opis pasmine, lik, video, vrtić

Egipatski Mau

"Spomenuli smo mačku, a on je već trčanje", kaže egipatska poslovica (naš analogni: "lako pamtiti"). Popularna mudrost, sigurno, nije imala na umu neku mitsku mačku, već egipatski Mau, poznat u svijetu!

Podrijetlo pasmine

Ove mačke su legendarne. Njihovi su preci u drevnom Egiptu toliko poštovani da su ih štovali kao božanstva tijekom svog života, a nakon što je mačka prolazila kroz vodu Nila do vječnog kraljevstva, vlasnici su obasjavali obrve u sjećanju na to i dugo vremena bili nepomućivi, crtali slike na papirusu u čast običnog nebeska.

Gubitak kose

pretres

Stav prema djeci

Jednostavnost njege

inteligencija

Što izgleda egipatski Mau i koje su razlike, recimo, od modernih bengalskih mačaka? Doista, na prvi pogled, ove pasmine imaju mnogo zajedničkog, ali druga i treća nas uvjeravaju da egipatske žene imaju svoje osobine. Imaju li bengalski ekskluzivna boja "Scarab Beetle"? Je li na čelu drugih evolucijskih pasmina pratila tajanstvenu "M"? Na kraju, koji, osim egipatskih žena, može jasno izgovoriti "Mau"? Ovdje i standarda pasmine uvjereni su da je egipatska mačka Mau jedinstvena i neponovljiva.

 1. Glava egipatskog Maua je klinasto oblikovana, vrlo skladna – ni prekomjerna okrugla niti nepotrebna šiljka. Na području nosa – vidljiva mrlja:
 • Egipatske uši su srednje ili velike. Oni su postavljeni visoki, oštri na vrhovima, dopušteni su četkice, uši su oprezne, uši prekrivene kratkom kosom;
 • Božica Bastet (žena s mačjom glavom) jednom je radila na izgledu egipatskog Maua, od tada su njihove velike oči u obliku badema ukrašene "božicom" – razlicitim linijama.

Opis boja očiju u standardu pasmine ograničen je na sjenu "mladu ogrozdinu". Iako beskorisne bobice ne mogu uvijek ugoditi vlasnicima mladih životinja. Od 8 do 18 mjeseci neki mačići mijenjaju boju očiju, ali nakon jedne i pol godine Mauove oči trebaju biti samo zelene!

Egipatska mačka je vrlo posvećena, neće izdvojiti jednog od stada obitelji, već će biti ravnomjerno i ljubazno prema svim članovima kućanstva. No stranci egipatski Mau ne vole.

Vlasnici ovih mačaka slave svoj ugodan glas i sposobnost da "razgovaraju za život". Oni uhvatiti intonaciju vlasnika i odgovarajući odgovor na njih.Radije zauzimaju povišena mjesta u kući i odatle gledaju čudne dvije noge.

Većina Mau poput vode i ako su od svojih mladih dana navikli na vodene postupke, a onda kao odrasla osoba, kupanje će donijeti samo ugodne emocije vlasniku i kućnom ljubimcu.

Mau su dobri lovci (to je genetski) i posebno su voljeli igre za ribolov igračaka. Usput, njihove omiljene igračke Mau poštujući straže i može čak režati kad ih pokušava odnijeti od nje.

Općenito, pasmina je uravnotežena karakterom i intelektualnim u razvoju.

zdravlje

Budući da je početni genus Mau pasmine bio vrlo ograničen, popis nasljednih bolesti bio je prilično impresivan.

Na prvom mjestu na ovom popisu je kardiomiopatija i astma. Do danas se ove bolesti, možda, ne mogu nazvati karakterističnim za Mau. Međutim, imajte na umu da je respiratorni sustav Mau vrlo osjetljiv i kućni ljubimci trebaju biti zaštićeni od prašine, duhanskog dima i tako dalje.

Pravi je žilavac pasmine alergija. Mau alergeni, a ne sve namirnice pogodne su za njih. Ako je mačka svrbi, a koža joj je crvena – promijenite dijetu (za više informacija o prehrani – dolje).

Očekivano trajanje života egipatskog Mau je 13-15 godina.

briga

Iskusni uzgajivači ne savjetuju držanje egipatske Mau u malim apartmanima, jer mala površina teritorija može potisnuti ponosnu životinju.

Ako vaš ljubimac pripada srebrnoj vrsti, onda u slučaju mjesta na laganim površinama vune, koristite šampone za kupanje poput onih koje žene koriste za uklanjanje žutosti od bijeljene kose, a zatim običnog šampona za mačke. Nakon nekoliko kupanja nestane će neželjene mrlje.

Nema drugih mogućnosti skrbi za mau. Razumna higijena ušiju i usta, kao i redovito češljanje – to je cijela skrb.

hranjenje

Kao i svaka pristojna baterija, egipatski Mau ima vlastitu potrošnju energije. Oni su vrlo aktivni, dakle, trebaju dobro jesti. Prosječna dnevna prehrana treba izračunati brzinom od 80 kcal po 1 kg težine dnevno.

Stručnjaci i dalje preporučuju hranjenje Mau sa suhim ili konzerviranim hranom. To se prvenstveno odnosi na njihovu sklonost alergijama.

Za egipatske Mau, odaberite super premium klase feed posebno dizajniran za ovu pasminu. Naravno, trošak takvih hranjenja je prilično visok, ali zdravlje kućnog ljubimca skuplje je.

video

fotografije

Zanimljiva činjenica – među svim mačkama, dvorištem i punim krošnjama, Mau, možda, zapis za trčanje. Egipatske žene mogu doseći brzinu do 58 kilometara na sat. Foto i video Mau utrke mogu biti ukras za vaš kućni album.

Gdje kupiti mačića pasmina egipatski Mau

Egipatski Mau u Rusiji i Ukrajini vrlo su rijetki. Kupiti mačića s rukama je gotovo nemoguće.

Koja je cijena?

Cijena u Rusiji za mačića može doseći do 100 tisuća rubalja.

No, ako vam se Mau ponudi s vaših ruku ili na online aukciji, budite oprezni i zapamtite da ne možete samo kupiti Mau. Uostalom, čak iu Europi, samo tri vrtića bave se specijaliziranim uzgojem ove pasmine. U Minsku, u Kijevu – još nema vrtića. Također su gotovo nepoznate ruske rasadnike egipatske pasmine Mau, a samo jedan u Moskvi //egyptsila.ru/

Koji je naziv egipatske mačke?

Najčešći nadimci egipatskih mačaka:

 • anuket;
 • Bastet;
 • Izida;
 • Nefertiti;
 • Tait.

Imena za egipatske mačke:

 • Anubis;
 • min;
 • redovnica;
 • Ptah;
 • Seth;
 • To;
 • središte;
 • Shu.

Pogledajte cijeli popis nadimaka.

Egipatski Mau – biser Nila!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: