🐈 Egipatska Mau: Opis pasmine

Egipatska Mau: opis pasmine i prirode mačke

Egipatska Mau je kratka kosa mačka pasmina. Za predstavnike ove pasmine karakterizira uočena boja kaputa. Spotovi se nalaze ne samo na kaputu, već i na koži. Ova pasmina se smatra jednim od najstarijih na svijetu i pojavila se na području Egipta prije oko 3000 godina. Egipatski Mau službeno je priznat samo 70-ih godina prošlog stoljeća. Vlasnici tih pasmina govorimo o njima kao odani, prijateljski i aktivni kućni ljubimci.

 • 1. Opis egipatskog Mau
 • 2. Priroda kućnih ljubimaca

1 Opis egipatskog Maua

Opis pasmina je kako slijedi:

 1. 1. Izgradite. Egipatska Mau su srednje veličine. Imaju dobro razvijene mišiće, ali tijelo je prilično elegantno i ne-masivno. Stražnji udovi nešto duže od prednjeg dijela. Zdjele jastučići su male, u obliku ovalnog. Rep nije dug, u podnožju deblji i sužen prema kraju.
 2. 2. Težina. Muškarci odraslih u težini dosežu ne više od 6 kg, a ženke – ne više od 4,5 kg.
 3. 3. Glava. Egipatski Mau ima malu klinastu glavu. Nos je širok.
 4. 4. Uši. Uši životinje su malo zaobljene, široko razmaknute. Velike su veličine.
 5. 5. Oči.Predstavnici ove pasmine imaju oči u obliku badema i velike veličine. Obojani su u zelenkasto nijansu. Katkad mačići imaju oči svijetlo zelene boje, ali se postupno zamračuju s godinama. Ako, prije nego što dostignete dob od jedne i pol godine, oči u kućanstvu nisu stekle zasićenu zelenu nijansu, onda se pojedinac odbija od daljnjeg uzgoja.
 6. 6. Vuna. Kaput mačaka ove pasmine je sjajna i svilenkasta. Na svaku kosu nalaze se 2-3 prstena za kucanje. U čistokrvnom kućnom ljubimcu nalazi se uzorak u obliku slova "M" iznad očiju i u obliku "W" na razini čašica.

Što se tiče boje, za egipatsku Mau dopušteno je samo 3 vrste:

 • dima;
 • srebro;
 • bronce.

Tijelo ove pasmine prekriveno je točkama različite oblika i veličine. Točke trebaju stvoriti oštar kontrast s bojom glavnog sloja.

Mačići s crnom bojom ne smiju sudjelovati na natjecanjima. Egipatski mramor Maw odbacio je od uzgoja.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Karakterne kućne ljubimce

Po prirodi mačke ove pasmine su malo poput pasa. Oni biraju jedan ili dva domaćinstva kao vlasnici i posvećuju im se. Egipatska Mau vole komunicirati s vlasnikom i igrati se s njim na otvorenom.Po prirodi, ove su mačke vrlo radoznale i aktivne. Da bi razigrani kućni ljubimac ne bi pokvario stvari gospodara, mora biti opremljen vlastitim igračkama.

Predstavnici ove pasmine imaju snažno razvijeni lovački instinkt i stoga se ne preporučuje da ih pustite na šetnju bez nadzora. Lov za miševe ili ptice može dovesti do toga da ljubimac dobije ozbiljnu bolest od plijena. Iz istog razloga, nije potrebno pokrenuti egipatski Mau, ako mali glodavci ili papagaj već žive u kući. Mali kućni ljubimci za ove pasmine mačaka djeluju kao potencijalni plijen.

Neznatna agresija predstavnika ove pasmine ne pokazuje. Egipatski Mau također se dobro slaže s malom djecom i vole provoditi vrijeme s njima. Mačke se mogu družiti s psima, ali često dolaze u kontakt s njima ako su odrastu u istoj kući od ranog doba.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: