🐈 Duska mačka (arapska pijeska): opis pasmine

Duna mačka: opis pasmine, karaktera, osobitosti skrbi

Arapska pješčana mačka (baršunasta mačka) prvi put je otkrivena u 19. stoljeću u Sjevernoj Africi. Stručnjaci su relativno nedavno počeli proučavati ove male grabežljivce i još nisu shvatili tko su predaka tih neobičnih mačaka. Neki uzgajivači ih drže kod kuće i imajte na umu da mačke barchan teško podnose svoje ropstvo. Čak i ako je mačić izrastao među ljudima od ranog doba, teško mu je da se prilagodi neuobičajenim uvjetima i prevlada svoje prirodne predatorske instinkte.

  • 1. Opis barchan mačaka
  • 2. Navike arapskog pijeska
  • 3. Čuvanje kućnog ljubimca kod kuće

1 Opis mačjih dina

Prirodno stanište arapskih pješčanih mačaka je pustinja. Mogu se naći na području Maroka, Alžira, Arapi, Uzbekistana i Kazahstana. Životinje su navikle živjeti u teškim uvjetima i moći su preživjeti bez pijenja nekoliko tjedana. Mačke trebaju tjelesne tekućine iz hrane.

Dune mačke žive u jazbinama koje se kopaju. Ponekad se smjeste u rupe za lisice. U potrazi za hranom životinje se šalju noću.U zimskim mjesecima lovaju tijekom dana. Arapske mačke su najmanji predstavnici grabežljivih mačaka. Njihova visina ne prelazi 30 cm, a duljina tijela je 65 do 90 cm. Gotovo polovica ukupne dužine tijela zauzima rep. U težini barchan mačaka ne dosežu više od 4 kg.

Dune mačke izgledaju ovako:

  1. 1. Voditeljica. Dune imaju veliku, široku i blago ravnu glavu. Značajka ovih životinja je njihova velika ušica, koja se nalazi mnogo niža od običnih mačaka. Uši su koje pomažu u pronalaženju plijena tijekom lovu, a zbog činjenice da su lagano savijene prema naprijed, manje pijeska ulazi u njih.
  2. 2. udovi. Šape arapskih pješčane mačke kratke su ali mišićave. Životinje se brzo pokore i mogu začepiti plijen sa svojim šapicama.
  3. 3. Vuna. Barchan mačke imaju gustu i kratku kosu. To grije životinju noću, pri temperaturama zamrzavanja, a tijekom dana ne dopušta gubljenje velike količine vlage. Na šapama životinja nalazi se vuna koja ih štiti od opeklina kod hodanja na vrućem pijesku.
  4. 4. Boja. Obojeni kaputi za kućne ljubimce u boji pijeska.Na tijelu arapskih mačaka nalazi se uzorak s tamnim prugama na kralježnici, koji su gotovo crni prema repu. Na glavi i šapama postoje tanke pruge. Prsa su oslikana u svijetloj sjeni. Oči barchan mačaka su male i lagano nagnute. Obojani su u žućkastoj boji, ali ponekad postoje pojedinci s zelenim očima.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Robijska Arapska pijeska mačka

Pustinjske mačke ne vole uspostavljati kontakte s ljudima, a iznimno je rijetko da ih se susreću u prirodi. Životinje ne ostanu dugo na jednom mjestu i vješto skrivaju iz znatiželjnih očiju. Oni se kreću vrlo nježno i tiho, i praktički ne ostavljaju tragove na pijesku. Ako se u pustinji baršunasta mačka slučajno sudari s čovjekom, onda pokušava pobjeći što je prije moguće. Ponekad se životinja smrzne i zatvara oči kako se ne bi prenijela na njihovo blještanje. Čak i ako ga osoba potisne, mačka se ne kreće i ostaje na jednom mjestu.

Na lovu, arapske pustinjske mačke puzaju i žurno plijene s trzajem.Zbog boje životinja se potpuno spoji s pijeskom i ne može se vidjeti.

Barchan mačke mogu doseći brzine do 40 km / h.

Ovi mali grabežljivci nikada ne napuštaju plijen, čak i ako su puni, i ne povlače ih u njihovu jazbinu. Barchan mačke kopaju da se vrate i završi s ostatkom kada gladne. Potencijalni neprijatelji arapskih mačaka su sve životinje koje su veće od njih. Među njima nisu samo grabežljivci, već i velike ptice i otrovne zmije.

3 Održavanje kućnih ljubimaca kod kuće

Naravno, nemoguće je zadržati takav egzotični ljubimac u malom stanu. Poučavati ga da živi u prostranoj zemlji kući može se dovesti samo u ranoj dobi. Lovac instinktima dune mačaka ne može potisnuti vlasnik, kao i potpuno pripitomljavanje malog grabežljivca. Ali podizanje ljubimca mora početi što je ranije moguće, tako da se mačić može naviknuti na osobu.

Kako biste hranili mačića na prvom mjestu, trebali biste je rukovati tako da se brže koristi vlasniku. Dijeta kućnog ljubimca poželjna je za perad i meso govedine. Sve kosti iz mesa su neobavezne.Zrak u sobi u kojoj ljubimac živi trebao bi biti suh i temperatura bi trebala biti stabilna, tako da se mačka ne razboli.

Barchan mačke razlikuju se od iznimnog uma i brzo zapamtite jednostavne naredbe. S vremenom počinju analizirati govor čovjeka. Također je vrlo jednostavno priviknuti ih na ladicu. Tijekom odgoju arapske pustinjske mačke, ne bi se trebalo vikati na njega, a kamoli pribjeći napad na njega. Kućni ljubimac smatra prijetnjom takve osobe kao prijetnju i može ga napadati.

Arapske mačke vrlo su aktivne, a vlasnik će se morati igrati s njima češće. Koristiti za igre treba samo igračke za kućne ljubimce. Ako mačka grabili vlasnika, neko vrijeme neka ostane sama. Za određeno vrijeme, brzo će shvatiti da se na taj način ne možete ponašati s osobom.

Imajući baršunastu mačku kod kuće, nekako će postati stresan za životinju i bitno će potkopati imunitet. Vlasnik će često morati nositi egzotično kućne ljubimce za rutinske preglede veterinaru i provesti pravodobno cijepljenje. Uz pravilnu njegu, arapska mačka će živjeti oko 13 godina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: