🐈 Divlji stepinac: opis pasmine, karakterističan

Divlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

Steppe mačke bile su prve koje su bile ukrotene drevnom egipatskom civilizacijom, postajući progenitorima suvremenih kućnih ljubimaca. Njihova povijest seže preko 120 tisuća godina. Izvana i u svom ponašanju, stepne mačke slične su na mnoge načine njihovi pripitomljeni rođaci, međutim, divlji način života učinili su ih spretnim i opasnim lovcima. Danas je populacija tih životinja u opasnosti od izumiranja. Mnogi od njih su navedeni u Crvenoj knjizi.

 • 1. divlje mačke u prirodi
 • 2. Steppe mačka
  • 2.1. izgled
  • 2.2. Život i prehrana
  • 2.3. Reprodukcija i briga za potomstvo
 • 3. Manul
 • 4. Caracal
 • Pokaži sve

1Vlada mačke u prirodi

Vrste divljih mačaka:

 1. 1. Na Dalekom Istoku žive u Rusiji tigrovi (Felis tigris) i Daleki Istočni leopardi (Felis pardus) i dalekoistočna mačka (Felis euptilura Elliot).
 2. 2. U Altai, u Kazahstanu, središnjoj Aziji – leopardu ili snijeg leopardu (lat. Felis uncia).
 3. 3. U pješčanim pustinjama srednje Azije živi baršunasta mačka (lat. Felis margarita Loche).
 4. 4. U Kazahstanu, Transkaucazija, Središnjoj Aziji, a na jugu Sibira nalazi se manul (latinski: Felis manul Pallas).
 5. 5. U Turkmenistanu i Uzbekistanu živi pustinjski caracal (lat. Felis caracal Schreber).
 6. 6. Na sjeveru europskog dijela Rusije, u Sibiru, na Dalekom Istoku, u Kazahstanu i središnjoj Aziji postoje risovi (lat. Felis lynx Linnaeus).
 7. 7.Na sjeverozapadnoj obali Kaspijskog mora, u Dagestanu i središnjoj Aziji nalazi se trska (lat. Felis haus Guldenstaedt).
 8. 8. U Aziji, Transkaucasu i u Kazahstanskim stepama živi stepe mačka (lat. Felis libyca Forster).
 9. 9. Šumska mačka (Felis silvestris Schreber) živi u šumama zapadne Ukrajine, u sjevernom Kavkazu.

1 – šumska mačka; 2 – stepe mačka; 3 – trska mačka; 4 – Far Eastern mačka; 5-manul; 6 – karacal; 7 – ris; 8 – dina mačka

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Step cat

Stepna mačka (lat. Felis silvestris lybica) nazvana je mužjaka zbog svoje karakteristične boje sive boje, dopunjena uočenim prerušavanjem. Ostala imena: divlji sjevernoafrički dun, libijska mačka, nubijska. Bile su to stepne mačke koje su pripitivali drevni Egipćani između IV. I III. Tisućljeća prije Krista. i postali su pretci suvremenih kućnih ljubimaca.

Životinja živi u polu pustinjskim i stepe regijama Azije, Sjeverne Indije, u Kazahstanu i Transkaucazi. Ponekad se nalazi u planinskim područjima Afrike na nadmorskoj visini do tri tisuće metara. Danas, njihovi brojevi u većini staništa su prilično mali. Gotovo je nemoguće susresti stepe mačku na području Ruske Federacije, neki pojedinci koji se susreću u polu pustinjskim područjima Astrakhan regije u blizini izvora vode.Osim toga, nije tako lako primijetiti ga, većinu vremena skriva u podgrbu, izbjegavajući otvoreni teren.

PreporučeniKineska mačka Li Hua: opis, priroda ljubimca i briga za njega

2.1 Izgled

Prokleta mačka

Izvana je stepma mačka nalik na domaće. Njihova duljina tijela doseže 74 cm, od kojih jedna trećina padne na dugi moćni rep isprepleten s crnim prstenovima. Prosječna tjelesna težina doseže 6 kg. Ustav je mišićav i tanak s jakim nogama srednje duljine.

Životinja ima monokromatsku boju fawna s malim tamnim mrljama koje se spajaju u pruge na glavi, vratu i stranama. Boja kaputa varira od svijetlo žute do pješčane smeđe boje. Abdomenasto bjelkasto ili sivo-bijelo, vrat – posve bijel. Dlaka je kratka i debela s dobro razvijenim podlogom, ima gustu strukturu. Steppe mačka obilježavaju trokutaste uši, na vrhu s malim kopčama, na srednjoj glavi s uskom izduženom njuškom i očima u obliku bademovih očiju žuto-zelene sjene.

Staze stepe mačke slične su onima domaće mačke, ali veće veličine. Čak i kad hoda po snijegu, stavlja šape na isti način – okomito i pored drugog.

PreporučeniDivlja šumska mačka: opis pasmine i navika kućnog ljubimca

2.2. Životni stil i prehrana

Steppe mačka je po prirodi lovac. Ima oštre šiške i kandže, zahvaljujući kojima se čvrsto drži plijen, i savršeno se penje drvećem, skriva se od većih grabežljivaca ili dobiva hranu. Čak je i njegov jezik prekriven tvrdim rožnatim rastom, čime je otvrdnuo sirovo meso od kosti do posljednje mrvice. Budući da se ne razlikuje u velikoj veličini, preferira loviti male životinje. Osnova prehrane sastoji se od glodavaca, strelica, ptica i jaja, guštera, velikih insekata (skakavaca), u rijetkim slučajevima, zečeva. Budući da stepe mačke ne boji vode i plivaju dobro, za ručak dobivaju razne vodozemce ili muskrat.

Loviti stepne mačke izlazi u sumrak. Očna naprava omogućuje životinjama da dobro kretaju u mraku. Veći dio dana proveo je u raznim skloništima. U pravilu, zauzima bujice lisica, jazavaca, šikara, opremanja perjem, peludom, suhom travom ili skrivanja u grmlju. Mačka može čekati plijen u zasjedi satima, a istodobno pažljivo poskakuje kaput svake pola sata kako ne bi prestrašio plijen sa svojim mirisom.Mogu se približiti željenoj žrtvi, prebjeći preostalu udaljenost s njom par skokova.

Zimski mrazovi stepe mačke slabo izdržavaju, a u teškim hladnoći nemojte ostaviti sklonište nekoliko dana za redom. S kratkim šapama s poteškoćama prelaze preko snježnog pokrova i ne mogu nadvladati pukotine veće od 20 cm.

Kada se suočava s većim neprijateljem, mačka pokušava pobjeći. Ako to ne uspije, ona se zauzima za borbu protiv neprijatelja, okreće se bočno prema njemu, zaglavi joj leđa i njene kose. Ako neprijatelj i dalje napada, mačka pada na leđima i počinje mučiti sa svim šapama, oslobađajući duge kandže.

Reprodukcija i briga o potomstvu

Steppe mačke – osamljenici, muškarci i ženke nalaze se samo u određenim razdobljima da napuste potomstvo. Ove mačke komuniciraju s kongenijima pomoću izraza lica i različitih poza.

Sezona sezona u životinja počinje krajem siječnja – početkom veljače. Mužjaci otkrivaju međusobnu vezu uz pomoć zvukova sličnih mehanizmu i siktanju, i potjere ženke.

Dva mjeseca nakon parenja, žene su rođene tri do pet mačića.Oni su rođeni slijep i gluh, ali nakon nekoliko tjedana počinju vidjeti i čuti. Težina novorođenčadi ne prelazi 40 grama, a u boji nalikuju roditeljima, ali s tamnijim i jasnijim mjestima. Ženka hrani mačiće s mlijekom do tri mjeseca, postupno navikavši na mesnu hranu i podučavajući osnove lova. Prvo, majka donosi ubijeni plijen mladunčadi, zatim polu-gušenu i napokon živu. Muškarac do smeća obično nije dopušten.

Mačići su spremni za samostalan život oko pola godine nakon mijenjanja mliječnih zuba do trajnih. U godini ženke su već sposobne za uzgoj, a mužjaci zrele bliže dvije godine.

Prosječni životni vijek u zatočeništvu je deset godina, u prirodnom okolišu mnogo je manje.

3Manul

Pallas

Stepp cat manul ima prijeteći izgled, međutim njezina težina ne prelazi 5 kg, a tijelo ne doseže 70 cm duljine. Izgleda kao obična mačka, ali ima više pahuljastu i gustu sivu ili crvenkastu krzno. Jedan četvorni centimetar njegovog tijela ima više od devet tisuća dlaka, a duljina svake od njih je 7 cm. Kosa je obojena nejednake, na vrhovima vlasi imaju svijetlu boju, što daje krznu srebrni sjaj.

Koža muškarca ukrašena je tamnim tankim prugama i sitnim mrljama na čelu. Oči su žute s okruglim učenicima. Životinja ima izvrsnu sluh i vid, ali njegov osjećaj mirisa slabo je razvijen. Mačke vode samotni stil života, pažljivo čuvaju svoj teritorij od stranaca. Što se tiče karakteristika skupljanja hrane i prehrane, oni se ne razlikuju od ostalih divljih mačaka, međutim, oni nisu u stanju razviti veću brzinu trčanja pa stoga više vole paziti na plijen.

4Karakal

karakal

Još jedan veličanstveni stepinski predstavnik obitelji mačaka, koji izgleda slično risu, caracal. Njegova visina u grebenu ne prelazi 50 cm, a njezina duljina doseže 80 cm. Prosječna tjelesna težina je prilično velika i doseže 20 kg. Karakteristične osobine izgleda pasmine su velike trokutaste uši, na vrhu crnim naprtnjačama i crvenkasto-smeđom bojom s bijelim zakrpama na trbuhu i prsima i tamnim mrljama na stranama.

Caracal može raditi bez vode dugo vremena, uzimajući potrebnu tekućinu iz hrane proizvedene za tijelo. Što se tiče ostalih, grabežljiv način života i značajke ponašanja podsjećaju na druge mačje kongenere.

Važno je napomenuti da je caracal, za razliku od manul, lako ukrotiti, jer je za ljubitelje egzotične ta životinja pravi trag. On ima visoku inteligenciju i brzo se navikne na ljude.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: