🐈 Divlje mačke: pasmine, vrste

Divlje mačke: životinjske vrste, karakteristike i način života

Divlji mačji obični su na svim kontinentima i glavnim otocima, s iznimkom Antarktika, Australije, Madagaskara, Grenlanda, Novog Gvineja i Sulawesija. Sve vrste divljih mačaka navedene su u Crvenoj knjizi, od kojih su mnoge na rubu izumiranja ili prijetnje destrukcijom.

Veličina životinja jako varira. Ružičasta mačka je najmanji predstavnik mačaka, teži u rasponu od 1,5 kg, a njegova duljina tijela iznosi 40 cm. Tigar ima najveću tjelesnu težinu. Pojedinci ove vrste često dosežu masu veću od 300 kg, a duljina tijela dostiže 3,8 m. Ipak, sve vrste mačje obitelji vrlo su slične jedna drugoj i vanjskim podacima i životnim načinom života. Oni su izvrsni lovci, idealni za gledanje i ubojstvo žrtve.

 • 1. Ontsilla (Leopardus tigrinus)
 • 2. Dimljeni Leopard (Neofelis nebulosa)
 • 3. Temmink (Catopuma temminckii)
 • 4. Crveni ris (Lynx rufus)
 • 5. Leo (Panthera leo)
 • 6. Tigar (Panthera tigris)
 • 7. Cheetah (Acinonyx jubatus)
 • 8. Puma (Puma concolor)
 • 9. Caracal (Caracal caracal)
 • 10. Jaguar (Panthera onca)
 • 11. Manul (Felis manul)
 • 12. Margai (Leopardus wiedii)
 • Pokaži sve

1ncilla (leopardus tigrinus)

Tigar mačka, poznatija kao oncilla, razlikuje se u relativno maloj veličini. To je malo veće od normalne kućne mačke, težina odraslog muškarca rijetko prelazi 3 kg,a duljina tijela doseže 65 cm. Oči i uši životinje mnogo su veće u odnosu na lubanju nego u drugim predstavnicima ovog roda.

Oncilla je vlasnik mekane kratke vune od oker boje. Na licu, u abdomenu i prsima boja postaje bjelkasta. Zahvaljujući crtežu na koži, mali grabežljivac je vrlo sličan dječjem jaguaru. Na stražnjoj i bočnoj strani životinje, nepravilno oblikovane mrlje u obliku prstena postavljene su u uzdužnim redovima. Na području repne točke postaju poprečne, postupno se stapaju u prstenima bliže njegovom kraju. Na crnim zaobljenim ušima nalazi se bijela mrlja.

Predstavnik ove pasmine živi u suptropskim šumama, preferirajući vlagu zimzelene šume u planinskim područjima na visini od 3 tisuće metara nadmorske visine. Možete se upoznati s oncillom u Costa Rici, sjevernoj Argentini, u sjevernoj Panami, u Brazilu iu suhim šumama Venezuele. U većini staništa životinje, lov za njima je zabranjen, jer je vrsta ugrožena.

Ova vrsta je malo proučavana zbog svog tajnovitog načina života u prirodi. Životinja pokazuje glavnu aktivnost noću, popodne se više skriva u granama drveća. Predator se uglavnom hrani pticama i malim glodavcima.Ali može napadati čak i male primate, ne-otrovne gmazove.

Reprodukcija pasmine u divljini nije proučavana, sve prikupljene informacije dobivene su promatranjem onkile u zatočeništvu. Trajanje trudnoće mačke je 2,5 mjeseca. U smeću obično je 1 ili 2 mačića. Zreli pojedinci postaju 1-2 godine.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

Dimljeni leopard (Neofelis nebulosa)

Ova vrsta mačji se smatra drevnim. Duljina tijela pasmine doseže 1 metar, rep je do 92 cm, a visina u grebenu kreće se od 50 do 55 cm. Odrasli mužjaci zamagljenog leoparda teže do 21 kg, ženke su nešto manje, a njihova težina doseže 15 kg.

Prekrasni uzorak na žućkastom krznu životinje formiraju razne velike tamne mrlje. U vrat i natrag spotovi su izduženi. Na trbuhu i prsima dimni leopard nije dovoljno mjesta, boja vune je gotovo bijela. Lubanja životinje je znatno duža od ostalih mačaka. Još jedna prepoznatljiva osobina zvijeri su veće šupljine u usporedbi s veličinom tijela. Rep mačke je velika i teška, prema kraju svoje boje postaje tamnija.

Habitni dimljeni leopard pokriva jugoistočnu Aziju.Predator se nalazi u južnoj Kini, može se naći na području s istočne Himalaji u Vijetnam. U ovom trenutku pogled je ugrožen. Zbog prekrasne kože koja je bila cijenjena, leopard je dugo lovljen. No, glavna prijetnja postojanju mačke je masivna krčenje šuma tropskih šuma, koje su dom životinje.

Grabežljivac preferira voditi samotni stil života i uglavnom se skriva u podlozi. Životinja se majstorski penje drvećem i lijepo pliva, masivni rep pomaže u održavanju ravnoteže. Ove veličanstvene mačke hvataju gmazove, ptice, koze i male jelene. Majmun također može postati žrtva leoparda. Grabežljivac voli skakutati na grane drveća, odjednom se odozgo približava plijenu.

Još nije bilo moguće prikupiti podatke o razmnožavanju životinja u divljini. Sva znanja o ovom računu dobivena su promatranjem pojedinaca u zatočeništvu. Trudnoća traje oko 3 mjeseca, nakon čega se na računu pojavljuju 1 do 5 mladunaca. Majka je hranila potomstvo mlijekom već 5 mjeseci, ali već od 2 mjeseca njihova prehrana počinje nadopunjavati hranom odraslih osoba.Do 9 mjeseci, mladi leopardi postaju neovisni i potpuno su spremni za život odvojeno od majke.

PreporučeniDivlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

3Harmcock (Catopuma temminckii)

Tamna mačka, druga ime je azijska zlatna mačka, izgleda vrlo slično pumi, ali se razlikuje po veličini i boji krzna. Prosječna duljina tijela odrasle osobe doseže 90 cm, težina može doseći do 16 kg.

Mačka je kosa obično zlatna ili tamno smeđa, ali postoje i druge opcije boja, poput crne ili sive. Na maloj glavi u blizini oči nalaze se crvene i bijele crte. Ovisno o regiji u kojoj životinja živi, ​​mogu se pojaviti mrlje na koži pojedinca.

Teritorij koji žive ovim gracioznim grabežljivcima obuhvaća jugoistočni Tibet, Vijetnam, Kina. I mačka se nalazi na otoku Sumatre. Životinja voli tropske i suptropske šume, može se penjati na visinu do 3 tisuće metara nadmorske visine. Lov za pojedincima ove vrste i deforestacija u njihovom staništu dovelo je do činjenice da je zagrijavanje uključeno u popis rijetkih životinja.

Uvedene pasmine radije žive sami.Oni su sramežljivi, vrlo pažljivi i noćni. Premještanje uglavnom na tlu, zlatna mačka ipak se savršeno uspinje stablima. U potrazi za plijenom, životinja često putuje na velike udaljenosti. Dijeta od mačke uključuje mlade jelene, ptice, male sisavce i gmazove.

Proces nošenja bebe traje 80 dana. Broj mačića u smeću je od 1 do 3 komada. Hranjenje beba s mlijekom traje do 6 mjeseci s postupnim prijelazom na odraslu prehranu. Muškarac sudjeluje u uzgoju potomaka.

PreporučeniKineska mačka Li Hua: opis, priroda ljubimca i briga za njega

4Red ris (Lynx rufus)

Crveni Lynx je jedan od vrsta risa u Sjevernoj Americi. Razlikuje se od običnog risa u znatno manjim veličinama. Duljina njezinog tijela rijetko prelazi 80 cm, rep je kratak. Visina životinje na grebenu iznosi do 35 cm, mase od 6 do 11 kg.

Boja kaputa predstavnika ove vrste je crvenkasto-smeđa s dobro označenim sive boje i male mrlje. Vrh repa životinje na unutrašnjosti ima bijelu točku. Uši triangularnog oblika životinja s točkastim vrhovima, na kojima su smještene male čipke.Njuška je okrugla, a na rubovima raste i osjetno duža kosa.

Crvenokosi ris je široko rasprostranjen na čitavom području od istoka do zapadne obale SAD-a, Kanade i Meksika. Životinja živi u crnogoričnim i listopadnim šumama, u močvarnim područjima, u subtropikama, pa čak iu sušnim područjima. Može se dogoditi u blizini gradova. Postojanje vrste nije pod prijetnjom.

Pomiče se na tlo, penje se stablima samo u potrazi za utočištem i plijenom. Mačka prehrana uključuje zmije i glodavce, često napada ptice, uključujući i one domaće. Ali glavni izvor hrane za ovog grabežljivca je američki kunić. Lov za plijen može ići do 10 km po noći.

Parenje počinje u veljači. Trajanje trudnoće je 50 dana. Po završetku, rode se do 6 slijepih beba. U roku od mjesec dana, mladež počinje mijenjati svoj jelovnik s odraslom hranom. Seksualna zrelost ženki javlja se u 12. mjesecu života, u muškaraca – u 2 godine.

5Leo (Panthera leo)

Predstavnici ove vrste su među najvećim mačkama koje trenutno postoje. Tjelesna težina pojedinih muškaraca doseže 250 kg ili više. Duljina moćnog mišićavog tijela grabežljivca je do 3 metra, rep udaljava do 90 cm. Ženke su nešto manja, a njihova težina rijetko prelazi 180 kg.

Pojava životinje je vrlo osebujna. Osim toga, to je jedna od rijetkih vrsta s dobro označenim spolnim dimorfizmom. Pojedinci muškog spola tih mačaka razlikuju se ne samo po težini i veličini tijela, već i po prisutnosti štakora. Njezin kaput pokriva glavu, dio leđa, prsa i ramena životinje. Koža zvijeri prekrivena je kratkim slojem pješčano-sive boje. Gusta cvijeta može biti ista nijansa kao i glavna boja, ili tamnija, do crne boje. Na vrhu repa ima kist.

Stanište grabežljivca doživjelo je dramatične promjene pod utjecajem čovjeka. Prije toga, područje distribucije ove vrste bilo je mnogo šire, na primjer, mačke se mogu naći na Bliskom istoku i na južnom dijelu moderne Rusije. Sada se životinje mogu naći u subsaharskoj Africi. Mali broj pojedinaca živi u Gir šumi na jugu poluotoka Kathiyavar.

Za razliku od drugih članova obitelji mačaka, lavovi su društvene životinje i žive u cijelim skupinama zvanima ponosni. Najčešće, obitelj lavova sastoji se od štenaca, nekoliko srodnih žena i 1-2 odraslih mužjaka. Sve žene se bave hranom i zaštitom mladih zaliha, bez obzira načiji je leglo. Ako jedna od majki umre iz nekog razloga, njezini mačići podižu ostali. Ženke iz ponosa su nevoljko. Mladi, odrasli muškarci su izbačeni iz paketa, nakon čega, na poziv instinktivnih, traže obitelji lavica i borbe za nadmoć u novom ponosu.

Lovni ponos bavi se pojavom sumraka, tijekom dana, mačke vole odmarati u hladu. Uglavnom plijen gracira, lavovi rijetko sudjeluju u ovom događaju. Dok lova za velikim plijenom, ponos pokušava izdvojiti je od stada, nakon čega napada i ubije. Cilj obitelji lavova može biti bivola, divlja zvijer ili zebra.

6Tiger (Panthera tigris)

Budući da je najveći masivni i težak predstavnik mačke obitelji, tigar može imati tjelesnu težinu do 320 kg. Istaknuto i fleksibilno tijelo dugačkog grabežljivca ponekad doseže 2,9 m bez repa. Visina u grebenu iznosi 1,15 m. Veličine ovise o staništu: na sjevernijim područjima veličina mačaka je veća nego u južnim.

Ovisno o podvrstama životinja, boja temeljnog sloja razlikuje se od svijetlo žute do smeđe hrđe. Cijelo tijelo ukrašeno je smeđim ili crnim vertikalnim prugama, smješteno asimetrično.Donji je torzo bijeli. Vanjska strana ušiju crna je s bijelom točkom u sredini.

Ovaj moćni grabežljivac živi u sjevernim dijelovima Irana i Afganistana, u Nepalu, Tajlandu iu nekim pokrajinama Kine. Možete se upoznati s životinjom u Indiji, Indoneziji, Rusiji, Vijetnamu i Pakistanu. Tigrovi su nastanjivali mnoge vrste pejzaža: suhe pustinje i polupezu, tropske kišne šume, taiga, gorje i močvare od mangrova. Pogled je na rubu izumiranja, lov je zabranjen diljem svijeta.

Tigrovi su teritorijalne samohodne životinje koje žestoko brane svoje posjede. Unatoč impresivnoj veličini, grabežljivac se tiho kreće kroz šume i planinske padine. Dobro je maskiran i obdaren nevjerojatnom snagom i spretnošću. Može se popeti stablima, ali rijetko to. Životinja lovi velikog plijena, uključujući divlje bikove, jelene, losove, divlje svinje i čak medvjede. Ova životinja lijepo pliva i može uhvatiti ribu i male krokodile. Ako dođe vrijeme gladi, tigar može hraniti vodozemce, gmazove, glodavce, ptice, pa čak i biljke. Carrion jede u izuzetnim slučajevima.

Uzgoj mačaka se događa tijekom cijele godine.Trajanje trudnoće iznosi 3,5 mjeseci. Prije rađanja ženka traži prikladnu brvnaru. Najčešće se u jednom smeću pojavljuju 2-3 mačića. Od dobi od dva mjeseca, osim mlijeka, bebe počinju jesti hranu za odrasle. Tigrica je brižna majka. Po dolasku u doba od 2 godine, mladi počinju s njom sudjelovati u lovu. U 3-4 godine mladi pojedinci napuštaju svoj dom i traže poseban teritorij.

7 Cheetah (Acinonyx jubatus)

Izvana, ovaj graciozni grabežljivac se razlikuje od svojih mačjih kolega. Struktura njegovog fleksibilnog tijela je anatomski slična strukturi pasa hrt. Cheetah ima duge i snažne noge, na kojima se nalaze kandže, koje su samo djelomično uvučene, što je neuobičajeno kod mačaka. Velika prsa i opseg pluća služe aktivnom disanju u procesu trčanja.

Cheetah se smatra najbržim sisavcima: brzina kojom se životinja može razviti kada je lova oko 130 km na sat.

Visina grabežljivca na grebenu iznosi 80 cm, a duljina tijela odrasle mačke može doseći 130 cm, rep može dosegnuti 80 cm. Težina zrelog pojedinca varira od 40 do 75 kg. Boja životinjskog sloja je pješčana žuta. Cijela koža prekrivena je malim crnim mrljama.Na stranu njuške su tanke crne pruge.

Gotovo cijela populacija geparda preživjela je samo u afričkim zemljama: Južna Afrika, Tanzanija, Alžir, Angola, Zambija, Kenija i drugi. Broj tih mačaka u Aziji je minimalan, njihov nalaz potvrđen je samo u središnjem dijelu Irana. Status očuvanja vrste je ranjive životinje.

Gepardi su dnevni, lova ili ujutro ili navečer, budući da je to vrlo svjetlo u ovom trenutku i nije jako vruće. Glavni plijen tih mačaka je Thomson gazela, ali oni također plijen na impala, divljih životinja i zečeva. Ponekad mogu napasti nojevi. Za razliku od drugih mačaka, gepardi lovi po štrajku, a ne zasjede. Brzina koju je životinja razvila je visoka, ali ne dopušta trčanje za velike udaljenosti. Ako grabežljivac ne ulovi plijen u prvih 10-20 sekundi, najvjerojatnije će završiti potragu.

Gestacija ženske gepine je 3 mjeseca. Rođeni su 2-6 mačića. Hranjenje beba s mlijekom dolazi do 8 mjeseci. Maloljetnici ostaju sa majkom do 20 mjeseci. Prosječni životni vijek u zatočeništvu je 20 godina.

8Puma (Puma concolor)

Puma je na 4. mjestu po veličini među predstavnicima mačke. Samo lav, tigar i jaguar su veći od pume. Odrasli mužjak ove vrste može doseći težinu od 105 kg.Visina životinje na grebenu je u prosjeku 80-90 cm, duljina fleksibilnog izduženog tijela je 150-180 cm, duljina repa je oko 70 cm.

Dlaka je gusta i kratka. Boja monokromatski, u rasponu od smeđe-žute do smeđe-sive. Donja svjetlost tijela. Na relativno maloj glavi nalaze se okrugle uši. Šape snažne s širokim stopalima i vyazhnymi kandžama. Rep je tamna boja.

Puma se distribuira na jugu Sjeverne Amerike i praktički diljem cijelog područja Južne Amerike. Broj vrsta je takav da njegovo postojanje nije ugroženo. Živi u mnogim vrstama krajolika: brdima, šumama, ravnicama i močvarama.

Uz izuzetak sezone uzgoja, pumas vodi samotni životni stil. Tijekom dana, mačke se više vole opustiti, sunčati se dok lete u sumrak. Plijen grabežljivca je jarac, jelen, divlje svinje, mali krokodili, vjeverice, mahunarke itd. Napada iz zasjede, ne voli dugu potjeru, brzo izlazi.

Trudnoća u životinja traje oko 3 mjeseca, u jednom stelju ima 2 do 6 mačića. Mačići pri rođenju razlikuju se od odrasle životinje u boji: one su tamnije s crnim točkicama, a rep je okružen tamnim prstenovima. Mlade životinje žive s majkom do 2 godine.

9Caracal (Caracal caracal)

Izvana, caracal je vrlo sličan risu, ali se razlikuje u svojoj manjoj veličini i boji. Kod grebena životinja doseže oko 45 cm, duljina tijela nije veća od 86 cm, rep – 30 cm. Na vrhovima ušiju vidljive su čipke, ponekad do duljine do 5 cm. Mačka nije veća od 22 kg.

Gusta i kratka kosa Caracala ima pješčanu ili crvenkasto-smeđu boju, u trbušnom i prsnom području boje se približavaju bijelom. Na strani glave nalaze se crne oznake. Vanjska strana ušiju i kopči su crna.

Njegov kućni grabežljivac odabire suha područja. Životinja je dobro prilagođena dugoročnom životu bez vode, obično je dovoljna za tekućinu koju prima od plijena. Caracal živi u maloj i srednjoj Aziji, na Bliskom istoku, u Africi. Na području CIS-a je rijetka. Postojanje vrste nije pod prijetnjom.

Glavna aktivnost predatora pokazuje se bliže noći, ali zimi ga lovi na dnevnom svjetlu. Unatoč snažnim i dugim nogama, Caracal ne voli dugu vožnju, tako da lovi iz zasjede. Glodavci, ptice, gmazovi i mali ungulati mogu postati njezina hrana.

Caracals uzgajati tijekom cijele godine.Trudnoća mačke traje 80 dana, u jednom stelju ženka donosi do 6 beba. Svakodnevno, briga za žene prenosi mačiće s jednog osamljenog mjesta na drugo dok ne dosegnu mjesec dana. Već u dobi od 6 mjeseci, mladi ljudi počinju živjeti samostalno.

10 Jaguar (Panthera onca)

Budući da je treći po veličini među mačkama, jaguar može doseći težinu od 90 do 120 kg. Visina životinje na grebenu iznosi 75 cm, duljina tijela iznosi 1,8 m, rep dužine do 75 cm. Ženke ove vrste su prosječno 20% lakše od mužjaka.

Izvana, životinja je vrlo slična leopardu, ali znatno premašuje njezinu veličinu. Šape jaguara su jake i kratke, na masivnoj glavi zaobljene su uši. Vanjski, uši su crne i žute točke u sredini. Gusta, kratka krzna životinje ima uzorak sličan onom leoparda. Glavna boja kaputa je pješčana ili svijetlo crvena. Donje tijelo je bijelo. Unutar točaka boja kože je nešto tamnija od glavne.

Životinja je raširena u Sjevernoj i Južnoj Americi. Broj vrsta nije pod prijetnjom, već se kontrolira. Jaguar može nastati gotovo sve vrste terena, ali pokušava izbjeći otvorene prostore.Preferira kišne šume s visokom vlagom.

Pokret se odvija na tlu, ali se dobro popne na stabla. I ovaj predstavnik mačke pliva dobro i voli provoditi vrijeme u vodi. Prikazuje aktivnost u bilo koje doba dana, ali pretežno ugrožava noćno razdoblje. Sastoji se od grabežljivaca, krokodila, ptica, divljih svinja, morskih kornjača, pa čak i riba.

Tijekom trudnoće koja traje 3-3,5 mjeseci, ženka dovodi do 4 mačjeg mačića, koja se skriva u špilji. U dobi od 1,5 mjeseca, bebe počinju napustiti sklonište i gledati majčinsku lovu. Među mladima ove vrste, postoji visoka smrtnost, samo polovica legla živi do dvije godine starosti. U istoj dobi, mladi ljudi počinju živjeti samostalno.

11Manul (Felis manul)

Izvana, ova stepe mačka vrlo je slična kućnim mačkama, pa čak i njezina veličina je praktički ista. Duljina gustog i masivnog tijela životinje je 50 do 65 cm, rep – 23 do 30 cm. Težina odrasle osobe varira od 3-5 kg.

Manul ima vrlo debelu i pahuljastu vunu. Boja se kombinira i sastoji se od mješavine svjetlo sive i blijedo oker boje, dok su vrhom kose bijele.Na licu se nalaze tamne pruge, kao i na stražnjem dijelu tijela. Donji dio tijela blago je slabiji, a vrh dugog, debelog repa repu je crn. Zanimljiva značajka mačke je okrugla, a ne uobičajena mačka učenica.

Ove prekrasne životinje navedene su u Crvenoj knjizi, njihovi brojevi nisu sigurni, ali vrsta je ugrožena. Manule su česte u središnjoj i središnjoj Aziji. U Rusiji ova vrsta živi u tri zone:

 • u stepejskoj zoni Chita regije;
 • stepe i šumsko-stepinaste zone Burjate;
 • na jugoistoku Tyve i Altaya.

Manul je pogodan za preživljavanje u oštroj kontinentalnoj klimi s niskim temperaturama zimi. Životinja je sjedila, pokazujući aktivnost noću i ranije ujutro. Živi u špilji među stijenama ili u napuštenim jazbinama raznih životinja. Glavni plijen manul je glodavac, ponekad hvata ptice i zečeve. Ona lovi progonstvom, u kojoj je njegova maskirna boja dobro pomaže.

Razdoblje reprodukcije u tim životinjama pada u veljači-ožujku. Trajanje trudnoće je 2 mjeseca, od 2 do 6 mačića. U bojanju djece mogu se pratiti mjesta.Mladići počinju loviti samostalno u dobi od 3-4 mjeseca. Prosječni životni vijek je 12 godina.

12Margai (Leopardus wiedii)

Veličina ove vrste mačaka je mala: duljina tijela ne prelazi 80 cm, rep dužina je 40 cm. Prosječna težina varira od 4 do 6 kg. Pojava ove vrste mačaka vrlo je slična ocelotu. Margaijeva smeđa krzna prekrivena je crnim prstenastim mrljama. Donje tijelo je lakše, gotovo bijelo. Vanjski, uši su tamne s bijelom točkom.

Margai živi u prašumskim područjima: zimzelenim vlažnim šumama Južne Amerike. Mačke su noćne, žive sami. Ovaj mali grabežljivac voli penjanje po stablima i većinu svog života provodi na svojim granama. Stražnji udovi ţivotinje toliko su jaki da mu dopuštaju kretanje naopako niz stabla poput vjeverica. Margai odabire ptice, glodavce i male primate kao plijen.

Nije dostupno određena razdoblja za parenje u nekoj vrsti. Trajanje trudnoće od strane žene je oko 84 dana, nakon čega se od 1 do 2 mačića rodi. Siva kosa mladih zaliha je dotted od samog početka života.Od skloništa djeca su odabrana samo u dobi od 2 mjeseca. Puna neovisnost približava se 9-10 mjeseci. Margai se odnosi na vrstu za koju je ugrožena izumiranje. Lov je zabranjen.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: