🐈 Dijabetes kod mačaka: simptomi i liječenje

Dijabetes kod mačaka

Dijabetes kod mačaka je metabolička bolest uzrokovana apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina. Inzulin je hormon koji je odgovoran za razinu šećera u krvi. Ako se razina šećera u krvi poveća (stanje hiperglikemije), onda to negativno utječe na stanje svih organa i sustava.

Dijabetes kod mačaka ima dvije vrste:

 • ovisno o inzulinu (tip I) – kada stanice gušterače luče malo inzulina ili ih uopće ne luče
 • neovisan o inzulinu (tip II) je tip dijabetesa kada je inzulin prisutan u tijelu u dovoljnim i čak prevelikim količinama, ali stanice i tkiva nisu osjetljivi na njihov inzulin.

Ako smatrate da samo ta osoba pati od ove bolesti, onda je to daleko od slučaja. Dijabetes kod mačaka je relativno česta bolest. U prosjeku, 400 mačaka ima 1 ili 2 osobe s dijabetesom.

U zoni posebnih opasnosti životinja koje pate od pretilosti i upale gušterače. Ne postoji jasna kategorija dobi za mačke koje pate od dijabetesa. Iako je primijećeno da se bolest najčešće nalazi kod sredovječnih i starijih kućnih ljubimaca.Najčešće, dijabetes se javlja kod mačaka.

Dijabetes kod mačaka

Uzroci dijabetesa kod mačaka su pretilost, pankreatitis, genetska predispozicija, disfunkcija štitnjače, bolesti adrenalnog korteksa i uzimanje određenih lijekova.

Simptomi i znakovi dijabetesa kod mačaka

 • prekomjerna žeđ;
 • prekomjerno uriniranje (povećanje učestalosti i količine urina);
 • povećan apetit;
 • gubitak težine.

To su klasični znakovi bolesti, stoga ne ustručavajte se posjetiti veterinara ako primijetite promjene u stanju vašeg ljubimca.

Kada se zanemare, životinja razvija iscrpljenost leđnih mišića, slabost u stražnjim nogama, letargija, žutica, miris acetona iz usta, povraćanje u mačiću.

Uzrok dijabetesa može biti suha hrana i Whiskas, pa pročitajte kako odmažite mačku od suhe hrane.

dijagnostika

Za pravilnu dijagnozu i propisivanje liječenja potrebno je posjetiti kvalificiranog veterinara. Ispitivanje uključuje prikupljanje anamneze životinja, pregled i palpaciju (stanje kose, sluznice, veličina jetre). Obvezno prikupljanje krvi i urina za analizu.U krvi i urinu bolesne životinje, razina glukoze, visoka razina ketonskih tijela u mokraći, povećat će se promjena općih pokazatelja.

Pravilna prehrana za dijabetes:

 • holistička mačka hrana;
 • Innova Evo;
 • Hills;
 • Bozita;
 • Orijen.

Liječenje dijabetesa kod mačaka

Liječenje dijabetesa propisano je ovisno o ozbiljnosti stanja životinje. Ako životinja ima ketoacidozu, potrebna je infuzijska terapija (intravenska primjena lijekova) s upotrebom inzulina kratkog djelovanja.

Za životinje koje su zadovoljavajuće, liječnik bira vrstu inzulina, oblik doziranja (snimke ili tablete), dozu i učestalost primjene. Obavezno prilagodite prehranu mačke i posebnu prehranu.

Nakon stabilizacije stanja, moguće je da vam liječnik savjetuje uklanjanje jajnika i maternice mačke, jer je tijekom spolne aktivnosti životinje teško kontrolirati razinu glukoze u krvi.

Ovisno o vrsti inzulina i učestalosti unošenja, možda ćete morati promijeniti frekvenciju i način hranjenja. Odbijanje od uobičajene hrane i prijelaz na posebnu prehranu treba postupno provoditi.Pročitajte članak o odabiru mačje hrane.

Prognoza za životinju s dijabetesom melitusa je povoljna, pod uvjetom da se strogo prate sve upute liječnika – redovitu primjenu lijekova, kontrolu razine glukoze u krvi i prehranu. Pročitajte članak o tome kako dati pilulu mačiću.

Prevencija bolesti je u skladu s pravilnim stilom života, pravilnom prehranom, nedostatkom prejedanja, dovoljnom fizičkom aktivnošću. Ne zaboravite na redovite posjete veterinaru.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: