🐈 Dijabetes kod mačaka: simptomi, liječenje

Dijabetes kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

Danas, liječnicima i dalje je teško reći točno zašto se dijabetes razvija kod mačaka. Kao i kod ljudi, prekomjerna tjelesna težina, hormonalni poremećaji ili disfunkcija gušterače mogu doprinijeti manifestaciji bolesti. Dijabetes izaziva nedostatnu proizvodnju inzulina, nedostatak odgovarajućeg odgovora na određeni hormon ili oba spomenuta faktora. Potpuno se riješiti bolesti neće uspjeti, ali pravodobno liječenje i odgovarajuća prehrana pomoći će produljiti život ljubimca i osigurati njegovo normalno postojanje.

 • 1. Simptomi i dijagnoza
 • 2. Liječenje
 • 3. Prevencija

1 Simptomi i dijagnoza

Dijabetes može izazvati širok raspon čimbenika poput nasljedne predispozicije, starosti, prekomjerne težine, nezdravog ishrane ili infekcija. Bez obzira na uzrok, bolest blokira ulazak glukoze u stanice, oduzima ih od glavnih izvora energije. Kao rezultat, životinja ima:

 • Velika žeđ. Glukoza koja ne ulazi u stanice ostaje u krvi, povećavajući njegovu gustoću. Za ukapljivanje sadržaja krvnih žila, tijelo zahtijeva više tekućine.
 • Česti mokrenje.
 • Gubitak težine
 • Pojava mirisa acetona iz usta.
 • Pogoršanje izgleda vune.
 • Oštećenje pokreta.
 • Proljev.
 • Lupanje srca.

Karakterističan znak šećerne bolesti u gornjem popisu je samo miris acetona. Ali se ne pojavljuje u svim slučajevima. Dakle, dijabetes drugog tipa kod mačaka nije karakteriziran mirisom acetona. Preostale stavke mogu biti simptomi različitih patoloških stanja kao što su trovanja, virusna ili bakterijska infekcija. Dijabetes se dijagnosticira na temelju pozitivnih testova glukoze u krvi i urina, a uzorci se uzimaju nekoliko puta dnevno tijekom 4-5 dana.

PreporučeniRak dojke u mačiću: uzroci, simptomi, liječenje, prognozu

2Lechenie

Mačke, poput ljudi, imaju dijabetes prvog ili drugog tipa. To znači da njihovo tijelo potpuno zaustavlja proizvodnju inzulina zbog uništavanja odgovarajućih stanica gušterače (to je rijetko), ili se hormon proizvodi u malim količinama ili se tijelo zaustavlja da je percipira. Značajke liječenja ovisit će o vrsti bolesti. Ali u svakom slučaju, stanje kućnog ljubimca zahtijevat će vanjski izvor inzulina.

Doziranje i učestalost davanja lijeka određuje veterinar. Njegove odluke obično se temelje na krivulji glukoze – grafikom razine šećera u krvi u 8-24 sati s mjerenjima svakih 1-2 sata. To pokazuje kada hormon počinje djelovati na tijelu.

Za razliku od mnogih lijekova u slučaju inzulina, bolje je uvesti manju količinu. Predoziranje hormona je opasnije za tijelo od neadekvatnog unosa lijekova. U šećernoj bolesti tipa 1 dodjeljuje se inzulin kratkog djelovanja, tip 2 je srednje ili dugotrajno.

Hormonske injekcije važna su, ali ne nužna komponenta liječenja ove bolesti. U nedostatku komplikacija ili prisutnosti sekundarnog dijabetesa (potencijalno reverzibilnog stanja koji proizlaze iz pozadine drugih poremećaja i nestaje s njihovim lijekom), inzulin se zamjenjuje lijekovima kako bi se održala razina šećera i posebna dijeta.

Tip hormona kratkog djelovanja – bitna komponenta liječenja ketoacidoze – komplikacije dijabetesa, karakterizirane povećanim udjelom acetona i ketona u krvi.

Spriječiti slične probleme kod mačaka pomoći će ispravnom prehranom i prehranom. Hranu treba dati životinji u malim količinama kada se inzulin primjeni ili neposredno nakon injekcije.Kao alternativa kućnom ljubimcu, stalni je pristup hrani. Važno je odabrati pravu prehranu, pružajući spor protok glukoze u krvi kako bi se smanjilo opterećenje na tijelu pacijenta. Proizvođači čije linije proizvoda uključuju lijekove, često nude prehranu za dijabetičare. Dakle, tvrtka Hills bolestan životinja odgovara prehrani na temelju W / D. Dijabetska hrana se također nalazi u pristupačnijim brendima Royal Canin i Purina. Proizvođači nude bolesne životinje i suhe i mokre dijete. Na zadnjoj (konzerviranoj) prehrani trebalo bi uspostaviti starije osobe, umanjene životinje – takva hrana se brže digerira.

3Profilaktika

U slučaju dijabetesa, morate pratiti težinu mačke i hraniti ga uravnoteženom hranom. S obzirom da je povreda uobičajena u starijih osoba, nakon 7-9 godina, vrijedno je redovito uzeti kućnog ljubimca za veterinarsko ispitivanje i donirati krv kako bi provjerila razinu šećera. Dijagnostički postupci preporučuju se bez obzira na dob. Godišnja isporuka krvi i urina pomoći će identificirati kršenje. Preporuča se ograničiti mačku u potrošnju ugljikohidrata (posebno slatkiši), bilo koji recept lijekova treba biti koordiniran s specijalistom.

Diabetes mellitus – mogući poremećaj tijela domaćih mačaka.Ulica primjerci pate od njega rjeđe zbog aktivnog načina života i nedostatka domaćina koji je spreman da ih hraniti s hranom visoko ugljikohidrata. Dijabetes, ako se ne pojavljuje pored druge bolesti (tip III), traje zauvijek. No, s pravodobnom dijagnozom i tretmanom, prognoze su prilično optimistične. Glavna stvar je održavanje normalne razine glukoze u kućanstvu na štetu droga i prehrane.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: