🐈 7 razloga zašto mačka označava teritorij - što učiniti

Da li mačke obilježavaju teritorij poput mačaka?

1

Mnogi ljudi ne žele započeti mačke zbog svoje sklonosti da označi sve vertikalne predmete u stanu ili kući, tako da izbor često pada na mačke. Predstavnici muških mačaka prilično su redoviti, osobito nakon puberteta. Međutim, mačke označavaju teritorij poput mačaka nedvojbeno je teško odgovoriti.

sadržaj

 • Kako mačka može označiti teritorij
 • Zašto mačke označavaju objekte u kući
 • Kako napraviti mačku zaustaviti obilježavanje

U većini slučajeva, vlasnik jednostavno zbunjuje banalno uriniranje s naljepnicom. Otići na toaletne mačke sjesti. Tijekom obilježavanja predmeta, oni se vraćaju na površinu i podignu rep, oslobađajući nekoliko kapi tekućine.

Kada je potvrdila zabrinutost, važno je znati što učiniti ako mačka označava teritorij. Postupak kastracije i sterilizacije za životinje je vrlo stresan i ovaj postupak ne pomaže uvijek.

Glavni razlog za označavanje postaje promjena krajolika, estrusa, novog člana obitelji ili životinje. Mačka reagira instinktivno na stimuliranje, tako da ne biste trebali vikati na njega. Radikalne akcije u osnovi samo pogoršavaju situaciju.

Kako mačka može označiti teritorij

Mačke koje žele označiti stvari izvršavaju slijedeći niz akcija:

 • prikladno za vertikalnu površinu;
 • izravnava i podiže rep, lagano ih dršćući;
 • izlučuje u vodoravnom smjeru neki urin.

Ponekad, kada životinja označava predmete, držanje se može malo pomaknuti. Glavna sličnost je izuzetno mala količina izlučene tekućine. Obično ne prelazi 1 ml.

Označavanje teritorija mačke često lice lica s određenim predmetima. Mnogi vlasnici misle da ljubimac nema petting, ali u stvari sve je puno jednostavnije. Na licu mačaka, u području očiju, lokalne su specijalne žlijezde, koje emitiraju jak miris. Čovjek to ne osjeća, ali ostale životinje odmah shvaćaju da je mjesto već preuzeto.

© shutterstock

Često ćete primijetiti da kada se mačke susreću, one njuškaju jedni druge na anusu. Na ovom mjestu su lokalne analne žlijezde koje emitiraju mirisnu tajnu. Podizanje repa, ljubimac nastoji pokazati svoj miris. To možete primijetiti ako ga udarite po leđima. Kitty istodobno počinje stršati leđa torza.

Mačke se peru ne samo radi očuvanja čistoće nego i distribucije tajne cijelog tijela.

Na primjer, lizanje genitalija, širili su miris iz analnih žlijezda duž stražnjeg dijela tijela. Tajna u isto vrijeme bit će jasnije vidljiva drugim životinjama.

Vrlo male žlijezde u predstavnicima mačke obitelji nalaze se na šapama. Kada mačke izoštriti nokte, tako označavaju predmete. Istodobno postoje vizualni znakovi i odgovarajući miris.

Označavanje mačaka ne samo uz pomoć tekućine koju izlučuju žlijezde, već također i sline, Međutim, ne sadrži nikakve informacije o seksualnom ponašanju životinje, na primjer, o početku estrusa.

Zašto mačke označavaju objekte u kući

Označavanje teritorija mačke počinje zbog utjecaja raznih iritansa. Za razliku od mačaka to čine mnogo rjeđe, pa vlasnik može miješati postupak označavanja mokrenjem. Popis uzroka je sljedeći:

 1. Tijekom bolesti, kućni ljubimac može ublažiti prirodnu potrebu izvan ladice. Problem se pojavljuje uglavnom zbog stvaranja bubrežnih kamenaca i razvoja cistitisa.Životinja na podsvjesnoj razini ima dojam da se bol manifestira zbog ladice pa traži i druga mjesta za potrebe fuzije. Možete riješiti situaciju, ali za ovog ljubimca morate pokazati veterinara. Inače će bolest napredovati.
 2. Predstavnici obitelji mačaka mogu obilježiti teritorij zbog pojave nove osobe u kući ili nekoj drugoj životinji. Kućni ljubimac će prihvatiti takva ažuriranja kao prijetnju njezinom teritoriju. Osnovni instinkt savjetovat će mu da označi objekte, pokazujući tko je zadužen za kuću. Ako je problem pojava novog člana obitelji, tada će samo vrijeme pomoći. Mačka se mora naviknuti na osobu da bi ga "prihvatila". Kada uspostavite drugog kućnog ljubimca, trebate biti spremni podijeliti kuću između njih. Inače će biti male šanse izbjegavanja sukoba.
 3. Ponekad kućni ljubimac počinje obilježavati objekte zbog obilježavanja prednjih vrata drugim životinjama. Vlasnik će se morati riješiti mirisa i pokušati spriječiti ponavljanje situacije.
 4. Bilo je slučajeva kada je mačka počela označavati uglove u kući nakon poteza., Za nju, nova okolina još nije istražena, pa instinkti rade.S vremenom se sve vraća na normalu.
 5. Nakon sterilizacije, mačka označava u stanu zbog stresa. Sranje, nema potrebe, jer vrijeme mora proći na psiću oporavljene životinje. U teškim slučajevima, možete se posavjetovati s veterinarom kako biste dobili sedativni lijek za smirivanje živčanog sustava ljubimca.
 6. Mačka može obilježiti teritoriju zbog bijesnih hormona. Nakon 7-8 mjeseci postaje već zrela osoba. Ako mačka živi pokraj vrata, ženka počinje označavati kule u kući, pokazujući granice njezinih posjeda. Cijeli problem ovdje je da aktivirate instinkte, kao u pozadini hormonalnih udara postoji strah od gubitka teritorija. Sterilizacija u ovoj situaciji zapravo ne pomaže. Životinja se vraća u normalu i nastavlja se baviti obilježavanjem. Jedino spasenje će se riješiti potencijalnog seksualnog partnera, barem za vrijeme estrusa.
 7. Postoje situacije kada se mačka mora ostaviti strancima. Ona počinje označavati teritorij u znak prosvjeda ili jednostavno zbog stresa. Ponašanje životinje normalizirano je samo vraćanjem u poznato okruženje.

© shutterstock

Kako napraviti mačku zaustaviti obilježavanje

Ponekad je nemoguće primijeniti metode koje imaju za cilj uklanjanje uzroka ili nisu vrlo učinkovite. U ovoj situaciji možete koristiti sljedeće savjete:

 • Ako je moguće, morate uhvatiti mačku, kada označava objekte i kažnjava je, na primjer, poking na "mjesto zločina". Refleks se proizvodi u životinji u podsvijesti da to ponašanje dovodi do neugodnih posljedica. Ako je kazna mnogo kasnije, tada neće biti nikakvog učinka.
 • Mačke često označavaju uglove. Možete ispraviti situaciju pažljivo ih očistiti od tajne. Da biste to učinili, postavite specijalne sprejeve tvrtke Api-San, koji obično koštaju više od 500 rubalja. Uporaba amonijaka je nepoželjna jer je vrlo slična mirisu urina., Ako je oznaka nedavno postavljena, možete upotrijebiti izbjeljivač, ocat ili sok od limuna. Nakon obrade, kutak se može posipati vlastitim parfemom na "peremet".
 • Situacija je teža ako mačka označava samo tijekom estrusa. Dakle, ona govori o svojoj seksualnoj zrelosti i traži mačku. Ovdje vam mogu pomoći posebni lijekovi poput "Kovinana" ili "Sex Barrier". Oni inhibiraju hormone životinje, što rezultira smanjenom seksualnom aktivnošću.Međutim, takvi lijekovi su vrlo opasni, stoga ih je strogo zabranjeno davati mačiću. Prije uporabe potrebno je konzultirati se s veterinarom.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: