🐈 Crying cat: mačke znaju plakati

Da li domaće mačke znaju plakati poput ljudi?

Godine 1899. Charles Darwin opisao je u svojim spisima izraz emocija u životinjama, navodeći primjer patnje indijanskog slona, ​​za koji je promatrao. Međutim, znanstvenik nije bio siguran vidi li istinita manifestacija osjećaja ili je to fiziološka potreba uzrokovana traumom. Od tada, pitanje bez obzira mogu li se životinje, uključujući i mačke, bez jasnog odgovora.

Međutim, upravo je poznato da je kidanje očiju kod mačaka simptom mnogih ozbiljnih bolesti.

  • 1. Da li mačke znaju plakati?
  • 2. Uzroci mačjih suza

1 Da li mačke znaju plakati?

Domaće mačke pokazuju emocije. Mogu doživjeti širok raspon ljudskih osjećaja – iritacija, ljutnja, tuga, čežnja i radost. Ponekad vlasnik može primijetiti suze koje teku iz očiju.

Često se u stresnim situacijama uočavaju plačene mačke – kada se mijenjaju stanovi, ako su majke-mačke skinute s mačića ili su umrle, nakon smrti drugog kućnog ljubimca s kojim je mačka bila prijateljica ili zbog gubitka omiljene igračke.

No, suze su u mačkama i simptom mnogih bolesti za koje je potrebna pravovremena pomoć od veterinara.

Trenutno, u znanosti nema dokaza da su suze mačaka povezane s manifestacijom tuga ili žalosti. Kod životinja nisu ustanovljene fiziološke interakcije živčanog sustava i ožiljke usne ožiljaka, koje su ispitivane kod ljudi. Nastojimo povezati određene izraze lica s relevantnim unutarnjim stanjima: tugu s suzama, smijeh s radošću. Ali znanost ima malo mogućnosti da saznaju postoje li iste analogije u životinjskom svijetu. Stoga, ovo pitanje ostaje otvoreno.

Čak i veterinari koji dugi niz godina rade ne mogu dati nedvosmislen odgovor jer s istim medicinskim manipulacijama koje uzrokuju bol mačke, jedna životinja ne pokazuje nikakvu reakciju, a druga počinje suzavati.

Rhinotraheitis kod mačaka

PreporučeniZašto mačić stalno mijeće: razloge za takvo ponašanje?

2 Uzroci mačjih suza

Mačke, poput ljudi, imaju suze i kanale kroz koje se stvara fiziološka proizvodnja tekućine za podmazivanje očiju i uklanjanje stranih elemenata iz sluznice. Kod nekih kućnih ljubimaca, kao kod ljudi, povećano razdvajanje povezano je s individualnim karakteristikama organizma.

Pojava suza u kućnim mačkama može biti znak sljedećih zdravstvenih problema:

  • iritacija sluznice oka ako se u njemu udaraju strana tijela, kvrga i ozljede;
  • alergijska reakcija (za pranje i čišćenje proizvoda za čišćenje podova, hrane, dim cigarete itd.);
  • opstrukcija suznih kanala;
  • zaraznih bolesti (rinotraheitis, hladnoća, konjunktivitis, bolesti gornjeg dišnog trakta i dr.).

Ponekad se manifestacija tih bolesti podudara sa situacijom koju vlasnik ljubimca povezuje s tugom životinje. Pod stresnim učincima domaće mačke mogu doživjeti pogoršanje bolesti koje su prethodno promatrale i one patologije koje su ostale neotkrivene. Stoga, uz povećano suzenje očiju, trebate se savjetovati s veterinarom za savjet.

Umjesto da plače kao ljudi, mačke pokazuju svoje emocionalno stanje na druge načine. "Plač" kod kućnih ljubimaca najčešće se manifestira u obliku prekomjernog zaklanjanja. I, za razliku od ljudi, mačke ne plakati kad su sretne. Umjesto toga, oni purr, purr i zahtijevaju više pozornosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: