🐈 Crna mačka (afrička divlja mačka): pasmina, opis

Crna mačka: opis pasmine

Graciozna i neodoljiva crna mačka (Felis nigripes) jedna je od najmanje proučavanih životinja afričkih ravnica i pustinja. Ova privlačna ljepota živi uglavnom u južnom dijelu kontinenta. Ona je najmanji grabežljivac mačke obitelji u Africi. Mala veličina životinje (duljina tijela je samo 40 cm u ženki i ne više od 60 cm u muškaraca, a maksimalna težina osobito velikih pojedinaca je 2,5 kg) ne sprečava ga da lovlja plijen, dvostruko veći od njegovih parametara.

  • 1. Opis pasmine
  • 2. Značajke
  • 3. Status stanovništva
  • 4. Uvjeti života i ponašanje
  • 5. Reprodukcija potomaka

1 Opis pasmine

Crna mačka (Felis nigripes) dobila je ime zbog boje šape. Zapravo, ne svi zglob životinja imaju crnu boju, već samo njezin donji dio, uključujući i jastučiće. Ime uvodi određenu zbrku, budući da je identična boja šapa i staništa karakteristična za afričku divlju mačku (Felis silvestris cafra). U engleskoj literaturi koristi se naziv "Mali mačak" (Felis nigripes).

Izvana, ti predstavnici obitelji mačaka izgledaju kao obična domaća mačka. Životinja ima veliku, zaobljena na krajevima, smještena blizu jednih drugih ušiju, koji su snažno pritisnuti na stranu glave tijekom lov.Zbog svoje strukture, mačka ima vrlo dobro uho, što omogućuje da uhvatiti zvuk čak i na velikoj udaljenosti od svog položaja.

Boja kaputa pustinjskih mačaka varira od svijetlo sive-breskve ili žućkaste do opeke-smeđe, stanovnici travnatih pustara su tamniji i svjetliji. Preko životinjske kože, gotovo crna kontrastna mjesta i pruge nalaze kaosno, posebno se jasno pojavljuju na šapama i repu, krećući se na leđa, na stranama i trbuhu. Oni se spajaju, prstiju noge, rep i vrat s jasno definiranim prugama. Ova boja služi kao kamuflaža životinja. Međutim, mačke uši su iste boje kao i pozadina krzna. Boja glave obično je tamnija od cijelog tijela. Vrat, trbuh i unutarnji dio nogu su lakši, isprepleteni bijelim dlakama. Šape imaju gustu čekinu, ne samo da štite od vrućeg pijeska, već i povećavaju osjetljivost na dodir.

Rep seže u veličinu od 20 centimetara, gusta je i ne dugo u odnosu na tijelo mačaka. Pokriven tamnim prugama u boji glavnih mrlja. Na vrhu je uvijek crna ili tamno smeđa. Predstavnici ove vrste imaju šest mliječnih žlijezda.

Boja nosa nikada nije crna: ona je ružičasta, nije pigmentirana, baš kao i koža životinje. Struktura kose je meka i gusta, duljine oko tri centimetra, temeljni sloj je gust.

Prosječna težina za odrasle zdrave osobe je ne više od 2 kilograma, očekivano trajanje života u divljini je 15-20 godina, kod kuće – 10 – 13 godina.

Oči mačke su velike, divlje i fosforiziraju u mraku. To je moguće zahvaljujući tapetumu na mrežnici – posebnom sloju posuda koje daju izgled životinje takvim piercing plavim sjajem noću. Noću, vizualna oštrina predatora se značajno povećava. Tijekom dana, oči se razlikuju od jantarne žute do zelenkaste s toplim sjajem.

Glas felis nigripes je vrlo zvučan i moćan. Zvukovi mačke podsjećaju na boju domaćih mačaka u tonusu. Mužjaci emitiraju oštre krikove tijekom sezone uzgoja, najčešće nakon pronađene oznake žene, kao i kod njege mačke. Ženke izgovaraju plač tijekom poziva partnera. Uparivanje se izražava mekšim zvukovima. Majka najčešće komunicira s potomcima pjevica i krilima niskog profila koji se povećavaju kada traži potragu (nakon lovstva) ili upozorava na opasnost.Mačići, nakon što su čuli alarmni signal, sakrili su se na osamljenom mjestu dok ih majka ne nađe ili ne zazivaju. Tijekom borbe, mačke mogu zviždati i režati. Felis nigripes ima žestok temperament lovca, zbog onoga što se među afričkim narodima vjeruje da čak može ubiti žirafu.

Trenutno u svijetu postoje dvije vrste crnih mačaka:

  • Felis nigripes nigripes koji nastanjuju Namibiju;
  • Felis nigripes thomasi – Botsvana crna mačka.

Prema istraživačima, F.br.nigripesmanja i blijeda od F.n.thomasiDrugi je svjetliji i tamniji, koji je povezan sa staništem pasmine. Život mačaka u Bocvani nisu dugo potvrdili istraživači, ali ostaju u povijesnim bilješkama.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Osobennosti

Mačka ima određene značajke strukture tijela, što ga razlikuje od predstavnika svoje vrste. Na primjer, mačka s crnim nogama je najmanji u Africi i tvrdi da je svjetski lider.

Ove male životinje uspješno koriste svoju boju u prerušavanju. Struktura osjetila također im pomaže da pronađu plijen.

Naziv značajkesvojstvo
tijeloProšireni, mišićavi, zdepasti. Duljina – od 40 do 60 cm
vunaDebeli, gusti, duljina kose 2,5 – 3 cm, ima gusti podslak
eksterijerOd svijetlo bež do crvene opeke s tamno smeđim ili crnim mrljama i prugama
očiVrlo velika, divlja. Od žućkaste i jantarne boje do zelenog močvara, blještavo plave noću
njuškaŠirok, proporcionalan tijelu
nogeMišićav, prekriven crnim ili tamno smeđim prugama. Donji – crni
repŠipka repa je crna ili tamno smeđa; duljina je od 8 do 20 cm
težina1,6 – 2 kg Postoje osobito veliki mužjaci, težine do 3 kg

PreporučeniDivlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

Status 3Populacije

Ova vrsta se smatra ugroženim i navedena kao zaštićena širom svijeta. Uključivanje, navedeno je u Crvenoj knjizi. Značajno smanjenje broja osoba javlja se zbog ekološke situacije i prirodnih promjena u staništu: pašnjaci koji su lovili mačka gaze stoka, a prijelaz vrsta vodi do pojave hibrida i smanjuje broj stanovnika.Ova vrsta često pati od otrova i zamki postavljenih na druge životinje.

U zoološkim vrtovima Amerike živi samo 19 afričkih divljih mačaka, a njihov broj u zatočeništvu, koji pokriva sve zoološke vrtove na svijetu, doseže četrdeset godina. Mnogi znanstvenici koji pokušavaju spasiti ugrožene vrste bave se uzgojem potomaka crne mačke. Uzgajaju mačiće od embrija u epruveti, angažiraju se dijeliti jaja s mačkama ženki druge vrste.

PreporučeniKineska mačka Li Hua: opis, priroda ljubimca i briga za njega

4 Uvjeti života i ponašanja

Staništa Felis nigripes ograničena su na južnoafričko stanište: mačke žive u Namibiji, Republici Južnoj Africi, a staništa su nedaleko od Angole i Zimbabvea. U Bocvani se pohranjuju povijesne informacije o njegovu postojanju, a nisu potvrđene suvremenim znanstvenim istraživanjima. Afrička mačka često živi na ravnicama prekrivenim tvrdim, niskim grmljem i travnatim puškama, a nalazi se u pustinji Kalahari, gdje, zahvaljujući kamuflaznoj vanjštini i sposobnosti preživljavanja, osjeća se ugodno.

Mačke provode dan opuštanja u gustijoj šumi ili rupi, izaći iz skrivanja samo sat vremena poslije zalaska sunca.Značajna razlika između Felis nigripes i većine gusjenica je da se prva stabla slabo penju i često ih zaobiđu. Takve karakteristične značajke strukture kao zdepastog tijela i repa, koje se ne razlikuju po dužini, ne dopuštaju da budu dobre drvoreze. Ove životinje vole kopati u pijesku, proširuju svoje rupe ili povećavaju ulazak u njih.

Mačke s crnim nogama su vrlo "nespojive" životinje koje traže utočište u najmanjem kršenju njihovog teritorija. U najmanjoj opasnosti, oni su žestoko žurili na napad i vrlo se očajnički branili. Postoje spominjanja kako je hrabra životinja napala pet okolnih šakala, branio gnijezdo i pobijedio ih u borbi.

Prilagođavajući se uvjetima života u pustinji i ravnicama, mačka je naučila bez vode dugo vremena. Ona traži mjesto prebivališta koje je u stanju zaštititi od vrućine – mačka živi u zdjelicama, dugim nogama i zubima zupčanih cijevi, u napuštenim terminima. Zbog toga drugi naziv mačke zvuči kao "mravinjak".

U pokretu, Felis nigripes nalikuje geparu brzom i milošću trzaja. Počela je loviti kratki nadzor žrtve, a zatim ju oštro protrlja iz tame, grčeći u grlo.Mačka se obično skriva u suhim, otvorenim prostorima. Zaštitna boja dopušta dugotrajnu neprimijećenost, pogotovo jer boja kože ovisi o području gdje mačka živi.

Kao i većina grabežljivaca, crna ljepotica skriva tijekom dana, a uvečer leti. Često napada oružje, koje su mnogo veće od samog grabežljivca.U svom prirodnom staništu jede preko 50 vrsta malih sisavaca i ptica.Uz veliku količinu hrane, grabežljivac stvara pričuve: skida mjesta skrivanja i skriva meso u njima, konzumira ju tijekom vremena gladi i uzima kosti s njim u rupu da se na njima zabavlja u slobodno vrijeme.

Uz dugu odsutnost vode, mačka konzumira određene vrste bilja, dobiva tekućinu iz tijela žrtava, uključujući i sadržaj želuca, a u nedostatku plijena ubio je mrljama.

Životinja je također poznata po svojoj neumornosti: može proći u potrazi za hranom do 16 kilometara po noći, ne obraćajući pažnju na vremenske i teritorijalne značajke ovog područja. Za razliku od drugih životinja, crna mačka ne koristi lovne staze, svaki put nakon nove rute.

Smrtonosni neprijatelji tih malih i hrabrih životinja u njihovom prirodnom staništu mogu biti velike otrovne zmije, mesožderni sisavci, mnogo veći od njih.

Reprodukcija potomstva

Mačka preferira usamljeni način života, tražeći partnera samo za vrijeme parenja tijekom sezone uzgoja, što određuje ženska osoba. Označava teritorij, obilježava i nalazi muškarca. Ne sudjeluje u podizanju potomstva, ostavljajući odmah nakon parenja. Gestacijsko razdoblje kreće se od dva do tri mjeseca, nakon čega se rodi više od dva mala, ružičasta i ćelavka mačića.

Nakon tri tjedna rastu toliko da samostalno napuštaju i istražuju teritorij blizu nje. Vuna raste tek u šestom tjednu života: sve to vrijeme, mačići se hrane majčinim mlijekom u uvjetima majčinog gnijezda. Od karakterističnih obilježja ponašanja, težnja mačića nije da se vrati u kuću za vrijeme opasnosti, već da traži skriveni kutak i uđe u nju. Majka pronalazi i štiti bebu, uči ga osnove lova.

Ženka kontinuirano prati samo prvih 4 dana nakon rođenja, a zatim ih ostavlja sve više vremena, ostavljajući svaku večer lov na lov. Mačka često mijenja gnijezdo i nosi mačiće s jednog mjesta na drugo. Nakon što se bebe okrenu mjesec dana, majka počinje nositi u krilu mrtvih životinja i uči ih da napadaju i ubiju. Do 7-8 tjedna, mladi nezavisno žele hranu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: