🐈 Cijepljenje mačke oduzimanje - kada treba učiniti i zašto

Cijepljenje mačke da lišava

Kada ustanovite u svom domu, novi stanovnik treba voditi brigu o budućim uvjetima svog udobnog življenja i normalnog razvoja. Veliku ulogu u životu mačaka odvija se pravodobno cijepljenjem protiv kože i zaraznih bolesti.

sadržaj

 • Kako zaraziti mačku je lišena
 • Koju metodu odabrati: liječenje ili cijepljenje?
 • Priprema za cijepljenje
 • Pravila za cijepljenje
 • Pripreme za cijepljenje
  • Oduzimanje mačaka za cijepljenje pomoću popularnih lijekova:

Posebno, postoji cijepljenje protiv lišavanja mačke, budući da je ta bolest jedna od najtežih i najopasnijih. Tako da se ne pretvara u noćnu moru i napade za cijelu obitelj, trebate prije cjepiva mačaka za prevenciju, koji će tijelu omogućiti učinkovito prevladavanje virusnih patogena.

Kako zaraziti mačku je lišena

Većina vlasnika smatra da njihovi kućni ljubimci mogu pokupiti lišaj isključivo kontaktom s drugom bolesnom životinjom. Ali to nije jedini slučaj:

 • ljubimac može biti zaražen bolestima na izložbama ili natjecanjima – druge mačke, očigledno zdrave i dobro njegovane, mogu biti nositelji bolesti, ali zbog izvrsnog imuniteta same se ne razbole;
 • zvijer koja je stalno kod kuće također je u opasnosti od infekcije, jer vlasnik uvijek može donijeti gljivicu koja može izazvati lihen, cipele, odjeću, ruke;
 • mačka koja živi u privatnoj kući ili vikend može dobiti lišajni buket trave ili zemlje gdje se mogu nalaziti gljivične spore;
 • uzrok može biti nasljedni čimbenik.

© shutterstock

Koju metodu odabrati: liječenje ili cijepljenje?

Najbolje metode suzbijanja većine različitih bolesti je njihova prevencija. Dakle, u slučaju životinja, najbolji izlaz je cijepljenje ili cijepljenje mačaka od lišavanja. U suprotnom slučaju, kućni ljubimac i njegovi vlasnici ne čekaju na ugodniji i brzi postupak liječenja s mogućim recidivima nakon nekog vremena.

To je zbog prirode gljivice koja je uporna i otporna na učinke različitih lijekova, čak i na sunčevu svjetlost. Gljivica tvori veliki broj spora, koji se brzo šire i širi.

Stoga, u najmanjem kršenju pravila higijene životinja ili slabljenja imuniteta, cijela obitelj može očekivati ​​infekciju gljivicom, posebno djecom.

Provođenje preventivnog cijepljenja protiv lišaja intenzivira imunološki sustav životinje, potiče tijelo da proizvodi protutijela.To će osigurati dugoročnu zaštitu i za samu mačku i za kućanstvo protiv ove složene bolesti. Kako bi zaštitili mačku od krađe raspored cijepljenja koji preporučuje veterinar, jedna injekcija možda neće biti dovoljna.

Čak i najkvalitetnije cjepivo pomaže u liječenju lišajeva, ali ne sprječava njegov izgled. Lakše je spriječiti nastanak bolesti nego rješavati svoje negativne posljedice, gdje je nužno da se životinja smanje, ako je to vrsta smicanja bolesti.

Priprema za cijepljenje

Prije cijepljenja protiv lišavanja, preporučljivo je posjetiti veterinara sa svojim kućnim ljubimcem i provjeriti zdravlje zvijeri. 14 dana prije cijepljenja, treba poduzeti antihelmintske mjere da se riješi mačka crva. Da biste to učinili, možete koristiti bilo koji lijek – oni nemaju učinka na droge za cijepljenje.

10 dana prije inokulacije treba provesti tretiranje vune protiv krpelja i buha.

Vrlo je važno da se cjepivo protiv lišajeva za mačke dobije zdravom organizmu, jer oslabljeni imunološki sustav smanjuje njegovu učinkovitost.

Pravila za cijepljenje

Postupak cijepljenja kućnih ljubimaca održat će se ispravno i bez komplikacija, ako slijedite neka pravila:

 • nemoguće je cijepljenje mačića u dobi od 2 mjeseca, ako je majka cijepljena, tada se postupak treba provesti nakon dostizanja 3 mjeseca života;
 • zabrana se također odnosi na trudne i dojilje mačke;
 • Lizanje cijepljenja provodi se samo potpuno zdrave životinje;
 • ne preporučuje se besprijekorna inokulacija doma, profesionalni veterinar treba obaviti injekciju;
 • Budite sigurni da ste neko vrijeme promatrali stanje životinje nakon primjene lijeka za oduzimanje;
 • cijepljenje se ne smije davati tijekom promjene zuba – obično počinje 4-7 mjeseci;
 • za sljedeća 3 mjeseca nakon cijepljenja, rutinska operacija se ne preporučuje.

© shutterstock

Pripreme za cijepljenje

Prevencija bolesti za mačke provodi se s istim pripravcima kao i tretman. Može biti Polivak, Microderm, Vakderm i drugi. Ovisno o cjepivu, to može zahtijevati i jedno cijepljenje i ponovljeni postupak s intervalom od 10 dana do dva tjedna.

Cijepljenje mačaka da li ih oduzima lijekovima Polivak, Microderm, Vacderm je gotovo bezbolan postupak.

Svake je godine propisano za profilaktičke svrhe onim životinjama čiji imunitet zahtijeva složenu terapiju za jačanje, ili pacijentov lihen koji često pati od bolesti.

Oduzimanje mačaka za cijepljenje pomoću popularnih lijekova:

 • Polivak TM je lijek koji se temelji na kombinaciji gljiva. Tekućina ima svijetlo smeđu boju, može se pojaviti blagi talog. Dostupno u 1-2 ml ampula. Trajanje cjepiva – 1 godina. Rezistentni imunitet nastaje mjesec dana nakon ponovne vakcinacije. To se odvija 2 tjedna nakon prvog. Premještanje zdrave životinje s ovim cjepivom ne uzrokuje komplikacije.
 • Vakderm-F – lijek sa sadržajem neželjenih spora, koji su uzročnici lichenove bolesti. Potrebno je, kao i kod prethodnog lijeka, ponovljeno davanje – u 10-14 dana. Nakon toga, kućni ljubimac će moći razviti snažan imunitet za 25-30 dana, ljubimac će biti zaštićen godinu dana. Vrsta otpuštanja lijeka – boce 1-5 ml.
 • Nobivak je vrsta neaktivnog cjepiva koji se dopušta primati mačići u dobi od 8 tjedana. Zahvaljujući njoj životinje razviju snažan imunitet do 3 godine.

Obavezno se prijavite za cijepljenje kućnog ljubimca u specijaliziranoj klinici, gdje mogu osigurati visoko kvalitetno cjepivo i napraviti oznaku u veterinarskoj putovnici za cijepljenje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: