🐈 Cijepljenje mačića: u kojoj dobi treba napraviti prvu cijepljenja

Cijepljenje mačića: u kojoj dobi treba dati prvo cijepljenje?

Mačići, osobito pedigre, su nježna bića sa slabim imunitetom, stoga je vrlo važno staviti sva cijepljenja na vrijeme. Često čak i pokvareni kućni ljubimac jednostavno uzima bolest koju vlasnik donosi sa ulice. Snažniji je imunitet životinje, kojemu su dobivena sva cijepljenja u pravo vrijeme, pa je mogućnost smrti čak i nakon bolesti vrlo mala.

 • 1. Standardni raspored imunizacije
 • 2. Točan raspored cijepljenja
 • 3. Priprema mačića za cijepljenje
 • 4. Najpopularnija cjepiva
 • 5. Grafting škotski i britanski

1 Standardni popis cijepljenja

Vrlo je važno da svaka životinja bude cijepljena protiv sljedećih bolesti:

 1. 1. Od raspršivača, najopasnija bolest životinje, koja često dovodi do smrti. Drugi naziv za bolest je panleukopenija. Njegovi simptomi se manifestiraju u oštećenim srčanim i respiratornim sustavima.
 2. 2. Od virusnog rinotraheitisa, koji oštećuje dišni sustav. U pratnji rinitisa, konjuktivitisa i nazalnog iscjedka. Vodi do smrti kućnog ljubimca.
 3. 3. Za klamidiju. Bolest dovodi do oštećenja dišnih i vizualnih sustava.Postoje poremećaji gastrointestinalnog trakta. Rezultat je neplodnost ili smrt.
 4. 4. Infekcija kalcivirusom je teško liječiti zbog činjenice da virus bolesti često mutira. Manifestira se u obliku hladnoće uz grčeve i hromost.
 5. 5. Cijepljenje protiv bjesnoće preuzima tijelo mačića vrlo teško. Ova bolest je opasna ne samo za kućne ljubimce nego i za vlasnika.

Ove infekcije su najopasnije za mačiće pa ih treba najprije obaviti.

Kada je mačić samo rođen, od prvog dana zaštićen je posebnim protutijelima koja se prenose majčinim mlijekom. Takav imunitet je dovoljno kratko, tako da nakon dva mjeseca nakon rođenja unesu potrebna cjepiva. Oni će životinji dati umjetnu zaštitu, barijeru koja će štititi ljubimca od neželjenih bolesti.

PreporučeniU kojoj dobi škotski mačići trebaju biti prvi cijepljeni?

2 Točan raspored cijepljenja

Trenutačno postoje dvije vrste cijepljenja za mačke:

 • sveobuhvatno cijepljenje protiv 4 glavne bolesti;
 • jedinstveno cjepivo protiv bjesnoće.

Injekcije protiv bolesti trebaju biti učinjene samo na zdravu životinju, stoga je neophodno da završite potpuni pregled veterina.Nije potrebno isključiti činjenicu da mačić može imati pojedinačno netrpeljivost cjepivu. Mačka se i dalje može razboljeti. Jednostavno, bolest će patiti mnogo lakše, a ne smrtonosno.

Prvo cijepljenjeTo je učinjeno u dobi od 2 mjeseca nakon rođenja
Drugo cijepljenjeStavite mjesec dana nakon prvog u dobi od 3 mjeseca
Treće cjepivoMačić cijepljen kada dosegne 1 godinu
Svake godineCijepljenje treba ažurirati svake godine do smrti kućne ljubimce.

Ova se shema mora poštivati. od rođenja do smrti mačke. Tek tada će životinja dugo živjeti. Da biste lakše pratili pravi trenutak, trebali biste imati posebnu putovnicu. Može se izdati u veterinarskoj ordinaciji – to će vam pomoći u održavanju rasporeda.

PreporučeniKako operacija "soft šape" u mačaka: pro i kontra od postupka

3Priprava mačića za cijepljenje

Da bi se kućni ljubimac odrastao zdravi, trebali biste početi cijepliti u ranoj dobi, dok je mačić mali i krhki. Cijepljenje radi posebne šprice koje ne uzrokuju štetu. Prije nego što liječnik ode na cijepljenje, trebali biste proći kroz nekoliko preliminarnih postupaka.

Glavni je de-worming – mamac crva i parazita koji mogu biti unutar i izvan životinje. Kota mora za 10 dana dobiti poseban anti-crv lijek i vidjeti hoće li biti parazita u izmetu. Doza je propisana prema težini djeteta. Ako mačić ima crve, onda ih treba potpuno ukloniti. Ako je životinja zdrava, ima dobar apetit i vesela, onda se može nositi na prvom cjepivu u svom životu.

Mačić se cijepi i kod veterinarske klinike i kod kuće. Bolje je povjeriti životinju profesionalcima koji cesto daju životinjama cjepivo.

PreporučeniKako napraviti veterinarsku putovnicu za mačku?

4 Najpopularnija cjepiva

Sada postoji velika raznolikost različitih ruskih i stranih cjepiva, pa je lako odabrati pravu kombinaciju za mačke. Podijeljeni su u "mrtve" i "žive", ovisno o tome koji su patogeni korišteni u njima. Najpopularniji su:

 1. 1. Multifel je složena polvaccina koja se sastoji od mrtvih virusa. Proizvedeno je u Rusiji i daje imunitet godinu dana.Prvo cijepljenje se obavlja u 2,5 mjeseca, a druga u tri tjedna. U ovom trenutku, mačić mora biti zaštićen, jer je imunološki sustav potpuno razvijen tek nekoliko tjedana nakon toga.
 2. 2. Felovax se također smatra "mrtvim" cjepivom za 4 glavne bolesti. Prvo cijepljenje odvija se u dva mjeseca, a drugi – nakon 21 dan. Dosta joj je godinu dana.
 3. 3. Nobivak Triket pripada "živim cjepivima". Mačiću se ne može cijepiti do 3 mjeseca. Cijepljenje se ponavlja nakon 3 tjedna, a nakon godinu dana.
 4. 4. Nobivak Rebies se radi protiv bjesnoće nakon što je životinja star 3 mjeseca. Ona daje imunitet na bolest odmah za 3 godine.

Možete probiti mačića Microderm (protiv lišavanja) i Polivak (protiv dermatoze) od 3 mjeseca. Nisu obvezni, ali kasnije će spasiti od mnogih problema.

5Privivanie Škoti i Britanci

Škotski fold i britanski mačići su umjetno uzgojene pasmine, tako da nemaju praktički nikakav imunitet. Izuzetno je važno da u ranoj dobi smanje sva potrebna cijepljenja, jer je vjerojatnost njihove infekcije neobično visoka.

Unatoč činjenici da su ove pasmine ukrasne životinje, rijetko idu van, trebali biste uzimati cjepivo vrlo ozbiljno.Škoti i Britanci ne daju posebna cijepljenja. Sva cjepiva su prikladna za bilo koju vrstu mačaka.

Sada je životinja cijepljena potpuno bezbolno. Međutim, svako cjepivo je stres za mali organizam. Svaka životinja reagira drugačije na nju, pa je nemoguće reći sigurni da će bolest zaobići ljubimca. U ovom slučaju, cijepljenje je i dalje glavno jamstvo da će životinja zatrudnjeti i da će živjeti do starih godina. Postoji ogroman broj cjepiva koji mogu izliječiti mačke iz mnogih bolesti, ali mnoge druge bolesti još uvijek ugrožavaju život životinje. Na primjer, cjepiva protiv toksoplazmoze nisu izumljena, kao i iz brojnih drugih.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: