🐈 Cijepljenje mačića: Kada napraviti prvi mačić cijepljenja

Cijepljenje mačića: Moram se cijepiti

Ako se odlučite za sebe mačića, vaš bi moto trebao biti poznata izreka Antoine Saint-Exuperyja: "Mi smo odgovorni za one koji su se pitali". Prije svega se tiče zdravlja vašeg ljubimca. Za održavanje zdravog stanja "pahuljastog", uz pravilnu prehranu i njegu, važna je važnost cijepljenja.

Mnogi neiskusni vlasnici mačka pogrešno vjeruju da njihov ljubimac ne treba cjepiva. Oni se raspravljaju s činjenicom da njihov ljubimac ne napušta stan i kao rezultat toga ne može stupiti u kontakt s drugim životinjama. Vlasnici mačaka čak ni ne misle kako su krivi i kakvi su rizici stavili svoje kućne ljubimce. Osumnjičeni sami mogu dovesti infekciju s ulice.

Glavni put penetracije "infekcije" u stan je prljavština na cipelama, koja može sadržavati patogene mikrobe.

Osim toga, ako planirate putovati u inozemstvo ili sanjati o sudjelovanju vaših kućnih ljubimaca na izložbama, cijepljenja su obvezna i moraju biti uključena u veterinarsku putovnicu.

Glavne bolesti koje utječu na vaše kućne ljubimce su:

  • infektivni rinotraheitis (oštećenje gornjeg dišnog trakta i očiju);
  • panleukopenija (smanjenje ukupnog broja leukocita u krvi mačke, češće od drugih bolesti, smrtno je);
  • Kalcivirozu kod mačaka (virusna bolest s lezijom respiratornog trakta);
  • bjesnoće (teška oštećenja živčanog sustava).

Iz tih infekcija najprije inokuliraju. Nedostatak cijepljenja može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući i smrt. Rizične su i mlade mačke (do tri godine) i oslabljene mačke dobi umirovljenja. Treba napomenuti da su te bolesti opasne samo za mačke, ljudi nisu podložni njima (s izuzetkom bjesnoće).

Pored ovih bolesti, postoji rizik od infekcije i drugih infekcija kao što su lihen, mačji leukemija, virus mačje imunodeficijencije, klamidija. Najčešće, ove bolesti su sklone mačkama koje hodaju na ulici ili su u kontaktu s psima (ako govorimo o oduzimanju). U ovom slučaju preporučuje se dodatno cijepljenje.

Bolje je povjeriti izbor optimalnog vremena za prvo cijepljenje, potrebno cijepljenje i njegovu dozu specijalistu. Podaci relevantni za britanske, škotske i druge pasmine.

Približna shema cijepljenja je sljedeća:

Zapamtite, cijepljenja su napravljena SAMO zdrava životinjastoga prije cijepljenja svakako posjetite veterinara koji potvrđuje apsolutno zdravlje vašeg ljubimca. Nemojte pokušavati dijagnosticirati sebe.

Druga važna točka – 10 dana prije planiranog cijepljenja, potrebno je proći kroz crve i buhe!

Prvo cijepljenje dano je na 9-12 tjedana starih mačića..

U pravilu se cjepiva kao što su Multifel, Nobivac Tricat, Fel-o-Wax koriste protiv panaleykopenije, rinotraheitisa i kalcijaloze.

Odstupanje se vrši u razdoblju od 14 do 20 dana. Ista su vakcina korištena kao u prethodnom cijepljenju. Preporučljivo je u ovom trenutku također biti cijepljeno protiv bjesnoće (može se koristiti Rabizin cjepivo) s kasnijim godišnjim ponavljanjem. Neka cjepiva već sadrže cjepivo protiv bjesnoće u kompleksu, pa se o tome trebate posavjetovati s liječnikom.

Treće cijepljenje se daje jednom godišnje, koristi se isti pripravak cjepiva, nakon čega se mačka cijepi jednom godišnje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: