🐈 Koliko mačaka živi nakon sterilizacije

Catov život nakon sterilizacije

Na pitanje koliko je godina mačaka živjelo nakon sterilizacije, veterinari se slažu da život životinje povećava život životinje i da je to istina.

sadržaj

 • Trebam sterilizaciju?
 • Kastracija i sterilizacija
 • Prednosti sterilizacije
 • Osnovna pravila za sterilizaciju
 • Sterilizacijske opasnosti

Životni vijek mačaka ovisi o nekoliko čimbenika:

 • Topla i ugodna kuća,
 • Mačka pasmina
 • Kvalitetna hrana,
 • cijepljenje,
 • Redoviti pregled na veterinaru.

Od uzgajivača općenito je prihvaćeno sterilizirane mačke žive 4-7 godina duženego njihove rodbine nisu lišeni mogućnosti rodjenja.

Trebam sterilizaciju?

Kada kupujete mačku, uzgajivač često ne razmišlja o problemima s kojima će se suočiti ako kućni ljubimac živi po pozivu prirode. Dakle, jedna odrasla ženska žena može prvi put jesti meso u dobi od 7-9 mjeseci, a godinu dana trudna je 2-3 puta. Ako počnemo od jednostavnih matematičkih proračuna, onda u njenom životu može proizvesti više od 200 mačića, a njezin potomak već 10 godina ima više od 400.000 mačića. Malo je vjerojatno da će svaka od tih životinja pronaći brižnog vlasnika.

Seksualno aktivna domaća mačka tijekom vrućine stalno će tražiti da izađe van i vrišti noću.

Smatra se da svaka žena treba proći kroz radost majčinstva, ali to je zabluda, jer trudnoća ne produžava život, već štetno za zdravlje. Fiziologija tijela mačke ne treba roditi, naprotiv, nedostatak trudnoće i porođaja ima pozitivan učinak na tijelo žene.

© shutterstock

Kastracija i sterilizacija

"Kastracija" – pojam se odnosi na kirurški zahvat, tijekom kojeg dolazi do uklanjanja spolnih žlijezda, pojam "sterilizacija" obično se koristi za žene, iako su oba pojma neznatno različita.

Ako je životinja kastrirana, onda to ne samo da gubi sposobnost da nastavi utrku, već i ženke također redovito prestanu toplinom. Tijekom sterilizacije, ženka je vezana ili su uklonjene jajovodne cijevi., što potpuno isključuje mogućnost trudnoće, međutim, hormoni se razvijaju dalje pa stoga seksualni instinkti ostaju nepromijenjeni, poželjno je učiniti samo kastraciju za ženke, jer samo na taj način ponašanje životinja može biti ispravljeno.

Prednosti sterilizacije

Prednosti sterilizacije (kastracija) su:

 • Nedostatak seksualnih instinkata, kao rezultat toga, ne podliježu bježanju od kuće.
 • Promjena u metabolizmu dovodi do smanjenja apetita,
 • Promjene u hormonalnoj pozadini poboljšavaju karakter ljubimca,
 • Rizik od bolesti genitalnih i mliječnih žlijezda se smanjuje,
 • Očekivano trajanje života steriliziranih mačaka povećava se nekoliko puta u usporedbi sa svojim mačkama sposobnim za rođenje.

Nažalost, više od 30% domaćih mačaka umire od neoplazmi mliječnih žlijezda, jajnika, pyometra, prije nego što navrše šest godina. Sterilizirane mačke žive kod kuće, obično najmanje 10-12 godina i često više od 15 godina.

Sterilizirana mačka će živjeti mnogo duže za svoj užitak, ne gubeći vrijeme i zdravlje na potomstvo, jer postaje uravnotežen zbog promjene psihoemocionalnog stanja.

Međutim, životni vijek sterilizirane životinje povećava se ne samo zbog bioloških pokazatelja, tj. Odsutnosti spolnih žlijezda, već zbog nedostatka mogućnosti zaraze od opasne bolesti od partnera i osim sterilizacije smanjuje mogućnost dobivanja raka genitalnih bolesti za 99%.

Osim toga, psihološka sfera kućnog ljubimca koja je prošla kroz sterilizaciju ne doživljava hormonske eksplozije i nema agresivno ponašanje zbog nezadovoljnog seksualnog nagona. Dakle, čak i psihološki mir povećava životni vijek sterilizirane mačke za nekoliko godina.

© shutterstock

Osnovna pravila za sterilizaciju

Ako je vlasnik odlučio provesti sterilizaciju za njegovu mačku, tada će starost operacije biti važan uvjet. Najbolje dob za kastraciju je od 8 do 14 mjeseci, jer starija životinja veća je opasnost od značajnih oštećenja zdravlja životinje. Prije izvođenja sterilizacije važno je odabrati nadležnog veterinara, po mogućnosti čitajući recenzije svojih ranijih klijenata uzgajivača.

Nakon operacije, kućni ljubimac u potpunosti ovisi o pravilnoj njezi u postoperativnom razdoblju, važno je znati da se za još jednu godinu treba pratiti polje operacije za tjelesnu aktivnost kako ne biste ometali unutarnje šavove.

Očekivano trajanje života steriliziranog mačaka također će ovisiti o nadležnoj skrbi u postoperativnom razdoblju. Svake godine razvoj veterinarske medicine smanjuje neugodnosti operacije na minimum, jer je nedavno operacija provedena malim rezom na strani, a nakon nekoliko dana kućni ljubimac i dalje živi svoj stari život.

Sterilizacijske opasnosti

Kao i kod bilo kakve kirurške intervencije, sterilizacija ima prednosti kao i prednosti. Nedostaci kastracije uključuju:

 • Povećana predispozicija za dobivanje težine,
 • Povećani rizik od urolitijaze
 • Moguća pojava nepravilnosti u radu srca zbog korištenja opće anestezije, osobito ako je životinja starija od 5 godina.
 • Pasmine kao što su Maine Coon, Sphynx, British i Scottish Fold mačke podložni su većem riziku od tromboembolije tijekom operacije.

Unatoč prisutnosti male skupine minusa, nakon svega zbog sterilizacije očekivano trajanje života mačke povećava se na 15-20 godina, postoje mnogi primjeri kada domaća sterilizirana mačka može živjeti do 25 godina, uz pravilno dizajniranu prehranu i njegu.

Odluku o potrebi sterilizacije životinje mora biti svjesno i dobro osmišljeno od strane vlasnika, jer želja da se poveća razdoblje i kvaliteta života životinje skriva značajne rizike, bez kojih se ljubimcu može nanijeti nepopravljiva šteta.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: