🐈 Kastracija mačke: u kojoj dobi, pripremi, cijenama, skrbi

Cat Castration: Pros i Cons

Do 6-8 mjeseci, mačka postaje spolno zrela i ustrajno će zahtijevati nevjestu za sebe i morat ćete razmišljati o kastraciji mačke i procijeniti prednosti i nedostatke.

Opći zahtjevi:

 • toplo i mekano mjesto za odmor na podu, u svakom slučaju ne na brdu;
 • premjestiti wc blizu mačkoga odmorišta i nepostojanje punila u ladici po prvi put;
 • životinja može ići na zahod na pogrešnom mjestu – NE DARE vrisnuti i vikati na ljubimac.

Nakon lokalne anestezije, mačka je svjesna i sve što je potrebno od svog vlasnika je liječenje postoperativne šavne (ako je potrebno) s posebnim antiseptičkim sredstvima, kao i pažljivo čišćenje posude nakon svakog putovanja životinje u WC. Životinja može biti neaktivna, tražiti osamljeno mjesto – ako traje kratko vrijeme nakon operacije, onda se ne biste trebali brinuti.

Nakon primjene opće anestezije, mačka će neko vrijeme spavati nakon operacije, a onda će, čak i nakon buđenja, biti oslabljena i eventualno dezorijentirana. Dok se anestezija konačno ne nestaje, životinja neće hodati dobro, neugodna i lako se ozlijediti. Stoga je potrebno da mu osigura mjesto za spavanje i odmaranje na podu, ali budite sigurni da ste topli i udobni. Provjerite da mačka nije na velikoj udaljenosti od poda.

Ne možete prisiliti životinju da pije i jede silom. Prvi obrok može biti nakon 8-12 sati nakon operacije, a hrana mora biti lagana iu malim količinama. Ako kućni ljubimac ima suhi jezik i sluznicu u ustima, ispustite nekoliko kapi vode u ustima kako biste navlažili, ali ne piti jakim količinama vode. Samo životinja će piti kad se potpuno obnovi nakon anestezije.

Ako nakon kastracije kućni ljubimac ne jede više od 2-3 dana ili prvog dana nakon operacije, promatrate povećanje tjelesne temperature, poteškoće s disanjem, bljedilo ili naprotiv, tešku crvenilo usne sluznice, otekline, odmah se obratite veterinaru za pomoć.

Oporavak mačke nakon operacije mnogo je brži od mačke. To je zbog činjenice da mačke imaju manje invazivnu operaciju, tj. zahtijeva minimalno područje intervencije s niskim stupnjem ozljede tkiva.

Prednosti operacije

 • nedostatak agresivnog ponašanja;
 • mačka prestaje označavati teritorij. Ako takav nagon ostaje neko vrijeme nakon operacije, urin neće imati takav neugodan miris;
 • mačka neće tražiti da napusti kuću, pa je to rizikda će mačka pobjegnuti za šetnju;
 • značajno se smanjuje rizik od malignih genitalnih bolesti.

Posljedice (kontra)

 • rizik samog djelovanja izveden pod općom anestezijom. Ali ako napravite prave pripreme za operaciju, kvalificirani veterinar će raditi, a rizik je minimalan. Osim konzultacija s liječnikom prije operacije, moderne anestezije i metode postupka – sve to čini kastracijsku operaciju 20 minuta, bez ozbiljnih posljedica.
 • Pročitajte o učincima kastracije mačaka.
 • rizik od postoperativne infekcije rana. Ako slijedite sve preporuke liječnika, rukovati ranom, spriječiti grebanje i lizanje operirane stranice, rizik je sveden na minimum. Ali ako je rana još uvijek zaražena, onda je, najvažnije, odmah kontaktirati liječnika i liječnik će propisati potrebne lijekove koji će vam pomoći da se brzo riješi problemom.
 • rizik pretilosti kod kućnih ljubimaca. Vaša mačka trebat će aktivnije opterećenje motora od ne-steriliziranih mačaka. Stoga, da biste izbjegli takve probleme kao dobitak na težini, pobrinite se da se vaša mačka pomiče dovoljno.Također biste trebali obratiti pozornost na prehranu, naime smanjiti broj i volumen obroka. Provjerite kod svog veterinara o posebnoj prehrani i specijaliziranoj hrani za sterilizirane mačke.

cijene

Ispod ćete naći informacije o cijeni kastracije mačke u klinikama i veterinarskim klinikama u gradovima Ukrajine i Rusije.

Budite oprezni pri odabiru klinike. Ako je naznačena mala i atraktivna količina, sasvim je moguće da je ovo marketinški potez pomoću kojeg vas pokušavaju privući.

Sumnjivo niska cijena kastracije ukazuje da ćete se dodatno naplatiti za anesteziju, lijekove i potrošne materijale. Nemojte biti lijeni o svim detaljima kako biste saznali prije nego što se prijavite za operaciju.

 • Kijev – 300 do 900 grivna;
 • Regije Ukrajine – 250 – 400 UAH;
 • Moskva i St. Petersburg – 1000 – 3000 rubalja;
 • Regije Rusije – 800 – 2500 rubalja.

Više podataka i detalja u članku o trošku kastracije mačaka.

Što se tiče alternative kastraciji mačaka, nažalost, još nije izmišljeno. I ne trebate razmišljati o pilulama, injekcijama ili bilo kakvim drugim gadnim stvarima koje potiskuju prirodne instinkte. Takvi lijekovi ne vode ništa dobro.Privremeno vam daju zaboraviti na problem, ali ne više. A onda postaju uzrok bolesti životinja, i fizičkih i mentalnih.

Kastrirati mačku ili ne, ovisi o vama. Ali zapamtite da ne samo mi, ljudi, već i kućni ljubimci za koje smo odgovorni, moraju živjeti udobno.

Koji su vaši pro i kontra? Čeka vaše komentare i mišljenja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: