🐈 Caracal (step, pustinjski ris): povijest pasmine, karakterizacija, način života

Caracal: opis, karakter, sadržaj kod kuće

Caracal je grabežljivac poput risa, inteligentan, aktivan i spretan. Životinja sliči mački, ali je mnogo veća od nje. Stepe ris je poznat još od davnih vremena, a Turska se smatra njezinom domovinom. Riječ "caracal" iz turske prevodi se kao "crno uho". Životinja živi u šumama i stepama, može se naći u Africi, Turskoj i Iranu. Mali broj pojedinaca koji se nalaze na području Dagestana.

U prirodi postoji nekoliko vrsta caracal, od kojih su svaka prilagođena prirodnim uvjetima. Lov za pustinjski ris je zabranjen, ali se prenosi širom svijeta. Azijski Caracal je rijedak grabežljivac naveden u Crvenoj knjizi.

  • 1. Iz povijesti pasmine
  • 2. Izgled
  • 3. Predatorske navike
  • 4. Čuvanje kod kuće
  • 5. Snaga

1Od povijesti pasmine

U davna vremena ljudi su se razveli Caracals kod kuće. Predator je pomogao loviti divljač, male životinje, uglavnom sakupljali fazane i zečeve domaćinu. Ako osoba nije imala sposobnost da sadrži gepard, on je uključio caracal.

Na Istoku su organizirana natjecanja između grabežljivaca. Životinje su trebale zaplijeniti ptice, pa su životinje koje su uhvatile više plijena pobijedile.

Caracal je cijenjen za inteligenciju, agilnost i odaziv. Ali, unatoč svojoj aktivnosti, to je prilično uravnotežen predator. Njegove ljepote i lovačke sposobnosti uvažavale su se u svakom trenutku, ali od 17. do 20. stoljeća Caracal je prestao početi kod kuće. Nedavno su uzgajivači ponovno zainteresirani za ovu životinju.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Izvori pogled

Predatora se odlikuju razvijenim mišićima i masivnim kandžama s tvrdim kandžama. Približna duljina tijela je 75 cm, visina – 40 cm. Ovisno o pasmini i dobi, grabežljivac teži 12-18 kg. U prirodi, životinje težine 24 kg rijetko se nalaze.

Glava u odnosu na tijelo je mala, njuška je kompaktna, izdužena. Oči izražajne, jasne. Može se prepoznati po crnim oznakama u blizini očiju i karakteristične remenje na ušima. Crne smeće na ušima i utjecalo na ime životinje. Nos stepe risa je ružičasta, brkovi su srednje dužine.

Caracal ima drugačiju boju:

  • smeđa;
  • svijetle opeke;
  • Žuto-bijela s crnim mrljama.

Zajednički grabežljivci boje cigle. Njegov kaput je srednje veličine i stupnja tvrdoće. Caracal ima monokromatsku boju, ali postoje sorte čija vuna baca crvenu boju. Neke pasmine rađaju crne mladunce.

PreporučeniDivlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

3Predatori grabežljivac

Životinja se osjeća dobro, u prirodnim uvjetima. Caracals se družio u jazbinama, gdje su živjeli lisice i medvjedi. Oni također grade skloništa u podnožju među gustim grmljem. Oni vole svoje domove: ako jednom izaberu kuću, ne napuštaju ga dugo.

Predatelji lete noću, ali kad dođu proljeće, počinju tražiti plijen tijekom dana. Svaki pojedinac lovi sam. Isprva, neprimjetno potiče plijen, a onda s gornje strane skokne brzinom svjetlosti. Zahvaljujući snažnim nogama, caracal može skočiti 4 metra u dužini.

Caracalova omiljena poslastica je mala antilopa. Također, životinja može loviti jerboa, janjetinu, zec. Redovito se hrani peradi.

Pojedinci uzgajaju tijekom cijele godine. Mužjaci stavljaju oznake: tako traže žene. Ponekad se moraju boriti za njih. Ženka nosi mladunče 3 mjeseca, obično rađa 2-3 mačića. Isprva, ženska je pažljiva na potomstvo: ona hrani mačiće, gradi utočište za njih, štiti ih od grabežljivaca. Majčinski instinkt u Caracalsu vrlo je razvijen. Cubs jedu mlijeko.Imaju izražajne oči i mrlje koje ih razlikuju od mladunčadi risa. Velike su uši prepoznatljive crnim resicama. Mačići su mobilni, znatiželjni.

Kad djeca imaju mjesec dana, počinju samostalno krenuti. Ako osjećaju opasnost, odmah bježe u stražarnicu svojoj majci. Nakon mlijeka mačići idu na dobru prehranu. Majka ih i dalje brine, uči loviti. Nakon 5 mjeseci mladi počinju živjeti odvojeno.

PreporučeniKineska mačka Li Hua: opis, priroda ljubimca i briga za njega

4 Sadržaj doma

Caracal se nastavlja s ljudima, ali treba kontrolirati i odgajati od djetinjstva. Uzgajivači primjećuju da se grabežljivac može povezati s drugim kućnim ljubimcima. Ne preporučuje se pokretanje ako kuća ima vjevericu, kunić, hrčak. Kod kuće, grabežljivac je znatiželjan: zainteresiran je za sve što se događa oko sebe. Zhvotnoe se također dobro slaže s djecom starijom od šest godina.

Budući da je karakal vrlo aktivan, vrijedno je redovito ga šetati dugim uzicom. Poželjno je da on hoda dva puta dnevno. Naviknut je skakati i trčati, tako da će voljeti aktivne igre, koje će također biti korisne za njegovo tjelesno i duševno zdravlje.Ponašanje životinje sliči psu, trči brzo, skače nakon lopte. Može igrati ne samo s ljudima, nego s drugim kućnim ljubimcima. Međutim, važno je osigurati da karacal ne ogrebotati i kontrolirati ga ako se nalazi pored djece.

Poželjno je da se caracal čuva u selu. Zasebna kaveznica će mu odgovarati. Zahvaljujući inteligenciji i domišljatosti ljubimca lako naviknut na ladicu.

Da biste zadržali caracal kod kuće, trebate dobiti dokumente. Ne možete kupiti životinju od krivolovaca, može biti nezdrav. Stepping trot koji je stekao u vrtiću. Preporuča se uzeti mačića staru nekoliko mjeseci. Vlasnici koji su kupili grabežljivac moraju biti spremni osigurati da se ne može kastrirati.

5 Snaga

Da bi karacal mogao rasti zdravo i jače, meso mora biti prisutno u prehrani. Prilikom držanja caracal kod kuće, meso je kuhano, pomiješano s kašom, krumpirom ili mrkvom. Predator jede jaja, zečje meso i piletinu. Svinjica je kontraindicirana za njega: ako se konzumira, razvija se Aujeszkijeva bolest. S razvojem patologije utječe na živčani sustav.

Kada vaš ljubimac ima 3 godine, trebali biste uključiti vitamine i dodatke kalcijima u prehrani. Životinja voli prirodnu hranu, suha hrana nije prikladna za njega. Trebao bi jesti dva puta dnevno. Caracal počinje jesti više zimi i ranog proljeća. Mačići se hrane češće, treba im dati hranu. Razvijena je imunost u stepejskom risu, ali pogreške u hrani snažno utječu na zdravlje. Ako kućni ljubimac dobije kvalitetnu hranu, neće patiti od raznih bolesti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: