🐈 Caracal cat: pasmina, kod kuće

Caracal cat – minijaturni risa kod kuće

Caracal ili stepe ris (Latin Caracal Caracal), nije mačka pasmina. Ovo je divlja zvijer koja, međutim, uspješno sadrži neke ljubitelje egzotičnih životinja. Ime ove životinje je turski i doslovno prevedeno kao "crno uho", što je povezano s osobitostima izgleda tih mačaka.

Caracals su vrlo jednostavni. Čovjek je već dugo uspješno koristio azijske podvrste. Prije su takve životinje lovile zečeve, divlje ptice i male ungulate. Sada je sasvim moguće dobiti ovu mačku kao ljubimca, iako, naravno, zahtijeva puno prostora i posebnih uvjeta pritvora.

  • 1. Izgled
  • 2. Život u divljini
  • 3. Značajke sadržaja

1Vneshny pregleda

Caracal je životinja veličine prosječnog psa. Međutim, on izgleda mnogo elegantniji i profinjeniji, a teži manje od pasa slične visine. U izgledu, ova zvijer je vrlo slična minijaturnom risu, od kojeg je njegovo drugo ime otišlo. Detaljniji opis izgleda stepe risa može se naći u donjoj tablici.

Znakopis
težinaDo 22 kg, u prosjeku – 15-17
Visina na grebenu45-50 cm
dužinaTorzo: 65-80 cm; rep: 25-30 cm
Izgradnja tijelaSakupljen, mršav, elegantan. Kratko tijelo
ekstremitetDuga i tanka, ali mišićna.Šape s velikim, okruglim oblikom
repKratko, manje od polovice duljine tijela
vratDugo, snažno, s dobro razvijenim mišićima
glavaSrednje veličine, oblikovane poput izduženog kruga
njuškaOkrugli oblik. Brada je jasno definirana, vitakovi se ne rastu. Snažne čeljusti
ušiDugo, široko u podnožju, okrenut prema krajevima. Postavite visoko i prilično udaljene. Na vrhovima su četke crne vune, čija visina može doseći 5 cm
očiOni imaju oblik kruga, ukazujući na obje strane. Može biti bilo koje nijanse zelene boje
vunaKratko, ali debelo. Osjeća se svilenkasto i vrlo mekano. Podnožje je debelo
bojaUkupna boja tijela, ovisno o podvrsti varira od fawn do svijetlo crvene boje. Trbuh je lakši od gornjeg dijela tijela. Stražnji dio ušiju je crn, kao i naprtnjače na njima. Tu su i tamne oznake iznad očiju i strana njuške.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Život u divljini

Raspon strmog risa pokriva dijelove Afrike i Azije. Radije se smiruju u pustinjama, polu pustinjama i stepama, ali se na afričkom kontinentu nalaze u podnožju. Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza nalazi se u Turkmenistanu, Kirgistanu i Uzbekistanu.Neke podvrste žive na obalama Kaspijskog. Povremeno dolazi u Rusiju, na području Dagestana.

Glavna aktivnost caracal je u mraku. Ali u hladnim razdobljima (zimi i rano proljeće) može se pojaviti tijekom dana. Steppe risovi ne kopaju vlastite rupe, rabeći rascjepe stijena, kao i napuštene rupe lisica i jazavaca kao stanova.

Lov, poput većine članova obitelji mačaka, iz zasjede. Najprije gleda žrtvu, a potom ju je pretekao u nekoliko ogromnih skokova, duljina svake od njih može doseći četiri i pol metra. Nevjerojatna spretnost stepaljskog risa omogućuje joj, skakanje na ogromnu jatu, uhvatiti nekoliko ptica odjednom.

Caracalova dijeta je:

  • male i srednje glodavce;
  • zečevi i kunići;
  • mali ungulati;
  • vodozemci i gmazovi;
  • insekti.

Povremeno, Caracalova mačka privlači ježeve ili bisunke. U potpunosti je sposoban loviti čak i male grabežljivce, kao što su lisice ili mongoose. Ponekad hvata mlade nojeve. U vremenima gladi, ona može zahvatiti stoku male veličine, ukrasti perad. Steppe ris može dugo raditi bez vode, uklanjajući vlagu iz hrane.

Zanimljivo je da caracal, poput leoparda, vuče plijen u stabla kako bi ga sakrio od drugih životinja.

Steppe lynx pasmina tijekom cijele godine. Trudnoća traje otprilike osamdeset dana, nakon čega se rodi jedan do šest beba. Obično – tri – četiri. Dok im ne stari mjesec dana, majka ih svakodnevno vodi u novi sklonište. Mačići postaju neovisni za pola godine. U ovom trenutku, ostavljaju roditeljsku rupu i idu tražiti vlastiti dom. Seksualna zrelost u Caracalu dolazi u dobi od jedne i pol godine.

Očekivano trajanje života u prirodi – do 10 godina, u zatočeništvu – do 15 godina.

3 značajke sadržaja

Jednom tjedno potrebno je češljati krzno od karacal s posebnim furminator. Uz istu frekvenciju treba pregledati oči i uši kućnog ljubimca, i po potrebi ih očistiti.

Caracal na šetnji

Potrebno je prati zvijer samo ako je jako prljava. Međutim, većina stepe risa voli vodu, tako da ponekad možete sipati kadu za zabavu. U seoskim kućama nije loše držati bazen za tu svrhu. U njoj možete dodatno voditi ribu koja će vašem ljubimcu zadovoljiti lovne instinkte.

Caracal mačić, uzeti u ranoj dobi, savršeno je ukrotiti i poslije se ponaša kao kućna mačka. No, odrasle životinje mogu se podići mnogo gore i nikada neumrljati.

S vremena na vrijeme strmim risom treba namazati kandže. Kao rezač čela za takvu životinju, to će učiniti mali komad, postavljen pod kutom i pričvršćen na zid. No, za korištenje standardnih uređaja za brušenje kandže, nažalost, neće raditi – svi su premali, a caracal će biti neprikladan za korištenje.

Kada držite stepaljski ris u stanu, mora se hodati poput psa. Minimalno trajanje šetnje je sat, a najmanje dva puta dnevno. Pješačenje se vrši isključivo na remen i psa. Ovratnici se ne mogu koristiti – mogu oštetiti krhki vrat ljubimca

Najbolje je držati caracal u nekoj kući u zemlji, u prostranom izoliranom kavezu. Potrebno je opremiti na poseban način, organizirati mačku više skloništa, razne police za penjanje i skakanje.

Caracal kod kuće – mačka je razigrana, energična, aktivna.Treba puno fizičke aktivnosti. Unatoč sklonosti zaštiti svog teritorija, oni su u potpunosti sposobni živjeti u istoj kući s drugim životinjama. Iznimke su samo glodavci i ptice – stepni ris će početi loviti za njih. Caracals su vrlo inteligentni, znatiželjni i znatiželjni. Oni su prijateljski prema osobi, ali nisu osobito poslušni.

Potrebno je hraniti karacal, uglavnom meso – sirovo, ali vrlo dobro zamrznuto. Jednom tjedno potrebno je diverzificirati prehranu mačke s morskom ribom, također sirovo. Oni hrane stepe risa, za razliku od domaćih mačaka, samo jednom dnevno. Oko godinu dana – dva. Tijekom dana, takva mačka trebala bi jesti pola kilograma mesa, plus malo povrća. No bilo kakva zrna koja daje Karakal zabranjena je.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: