🐈 Burmanska mačka: opis pasmine i karaktera

Burmanska mačka: opis pasmine i briga za životinje

Burmanska mačka vrlo je popularna pasmina u SAD-u i Europi. U Rusiji, burmanski se pojavio relativno nedavno. Vlasnici cijene ove kućne ljubimce zbog svoje odanosti, prijateljstva i izvanredne ljepote. Životinje se razlikuju po svojoj gracioznoj strukturi, milosti i mekoj satenskoj vuni.

Karakter burmanskih mačaka je miran i poslušan. Zahvaljujući razigranoj, ali ne-konfliktnoj prirodi burmanskih, brzo je postala favorit cijele obitelji.

 • 1. Povijest podrijetla
 • 2. Opis pasmine
 • 3. Karakter
 • 4. Njega

1Historijsko podrijetlo

Porijeklo pasmine ukorijenjeno je u Istočnoj Aziji, točnije u Burmi. Tamo su se takve mačke smatrale svetim životinjama i obožavale se kao božanstva.

Godine 1934., burmanska mačka došla je u Sjedinjene Države, gdje je uzgajivač uzgajao Joseph Thompson. Prije je prešao Siamsku mačku. Godine 1938. osnovan je prvi standard ove pasmine. Zatim se nekoliko puta promijenio i 1957. godine dobio konačno odobrenje.

Godine 1949., burmanski su dovedeni u Englesku. Tada se pasmina širila diljem Europe. Engleski uzgajivači proveli su puno vremena za dobivanje novih boja, a uspjeli su dobiti burmansku plavu boju.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Primanje pasmine

Odrasle pasmine burmanskih mačaka obično su srednje veličine. Ženke teže 3-5 kg, a muškarci teže do 6 kg. U izgledu, takva mačka izgleda mala i lagana. I samo ga uzimajući u svoje ruke, možete osjetiti iznenadnu težinu.

Opis pasa prema standardu:

 1. 1. Tijelo je snažno, mišići su dobro razvijeni. Leđa je ravna, prsa su moćna.
 2. 2. Glava je klinastog oblika, lagano zaobljena na vrhu. Jagodice su široke.
 3. Uši imaju široku bazu i nalaze se na velikoj udaljenosti jedna od druge. Lagano savijen prema naprijed.
 4. 4. Rep je srednje duljine, ravne, postupno sužavajući prema kraju.
 5. 5. Šape su tanke i graciozne.
 6. 6. Oči su velike, široko postavljene.
 7. 7. Vuna je tanka, kratka, s briljantnim preljevom satena.

Moderne burmanske mačke podijeljene su u dvije vrste: europski i američki.

U američkoj raznolikosti takve su boje moguće – sable (crna), jasenasto plava, platina, kava s mlijekom. U Europi – čokolada, smeđa, crvena, sivo-plava, ljubičasta, kornjača. Na vrhu (na leđima) kaput je tamniji nego u donjem dijelu (na trbuhu). Mačići mogu imati svjetliju boju. Krivulje, uzorci i mrlje neprihvatljivi su.

Burmanska mačka boju kave s mlijekom

Crvena burmanska

Burmanska mačka lila boja

Keksi kornenata su burmanske

Osim toga, mačke američkih i europskih standarda razlikuju se jedna od druge i izgledaju. Oči američkih Burmana su velike i okrugle, što ovim mačkama daje lagano naivan izraz lica. Burmanski europski standard također ima velike oči, ali odozgo imaju ravnu liniju, što im čini oštrije.

Uši mačaka američke sorte su zaokružene na vrhovima, bliže jedna drugoj i manje veličine od onih europskih standarda.

Američki burmanski ima više zaobljenu glavu i pune obraze. Europski standard podrazumijeva klinastu glavu s izraženim širokim jagodicama. Konstitucija američkog burma je kompaktnija. Takve mačke razlikuju se po mišićavosti i gustim nogama s zaobljenim oblikom. Europski burmanski – sofisticiraniji i elegantniji. Lakši je od američkih burmanskih, i ima tanke, graciozne, ovalne noge.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

3 znaka

Burmanske mačke vole biti u pokretu.Od djetinjstva do starosti ostaju razigrani. Burmanski vole biti središte pozornosti i ne dopuštaju samoću. Glavna značajka prirode životinja ove pasmine je vezanost za ljude. Burmanske mačke vole biti u društvu svog gospodara, i stoga ga često prate kod kuće. Važno je napomenuti da to čine vrlo tactfully i nenametljivo. Svojom odanosti i privrženosti nalikuju psu. Ako vlasnik ima nekoliko burmanskih mačaka, pozornost na svaku od njih bi trebala biti ista, jer su kućni ljubimci vrlo ljubomorni i spremni se međusobno natjecati za vodstvo. S produljenim raskolom s vlasnikom, oni svibanj upuštati u tjeskobu i očajanje.

Životinje ove pasmine su obdarene visokom inteligencijom. Čini se da oni savršeno razumiju ljudski jezik i osjećaju raspoloženje vlasnika. Oni su podobni za trening i mogu donijeti neke stvari na zapovijed.

Prijateljski karakter burmanskih muškaraca daje joj priliku da mirno koegzistira sa ostalim kućnim ljubimcima u kući, uključujući pse iz velikih pasmina. Ne bojte se nju i onih koji imaju malu djecu kod kuće. Ova prijateljska mačka dobiva veliku s njima.Bez puštanja kandži, bez agresije, rado se igra s maloljetnicima.

Za razliku od sijamskih rođaka, burmanski je lakonski. Njezin tihi glas može se čuti samo u hitnim slučajevima.

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

4Uhod

Burmanske mačke pripadaju kratkovječnim pasminama. Stoga, prevođenje životinje nije teško. Potrebno je samo jednom tjedno češljati mačju kosu gumenom četkom ili furuminatorom. Da bi krzno stiglo do preljeva satena, potrebno ga je utrljati komadom antilopa ili svile.

Moguće je kupati Burmans jednom četvrtinom, koristeći poseban šampon za kratke kose životinja. Nakon postupaka s vodom, obrišite ručnikom, nemojte koristiti sušilo za kosu. Mačke ove pasmine su poznate po svojoj čistoći, u intervalima između kupanja, oni sami nadgledaju uredno stanje krzna.

Jednom tjedno potrebno je ispitati oči i uši jednog kućnog ljubimca, tretirati ih s vunenim štapićem umočenim u kipuću vodu ili infuziju kamilice, kao i čišćenje zubi s posebnim rješenjem. Jednom mjesečno, životinja bi se trebala skratiti za 1-2 mm s posebnim reznim kandžom za mačke.

Uz pravilno održavanje i njegu, životni vijek jedne burmanske mačke može doseći 17 godina.

Nemojte zaboraviti na povremeni posjet veterinaru za profilaktičke preglede. To bi trebalo biti učinjeno svakih 3-6 mjeseci.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: