🐈 Britanska dugodlaka mačka: opis pasmine, briga

Britanska dugodlana mačka: opis pasmine

Mnogi su vidjeli britansku britansku kratku traku, ali postojanje vrste ove pasmine, koja ima dugu kapu, nije svima poznato. I nije čudo: britanska dugodlaka mačka, ili heindler, vrlo je mala pasmina, prepoznata tek početkom ovog stoljeća.

Izvanredno, vrlo je slična kratkovidnoj raznolikosti, od koje je nastala. Najizraženije razlike između njih su duljina kaputa i broj mogućih boja. Osim toga, dugodlakne mačke imaju posve drugačiji karakter – puno mekše i podnošljive od standardnih britanskih.

  • 1. Povijest pasmine
  • 2. Izgled
  • 3. Karakter
  • 4. Zdravlje
  • 5. Održavanje i njegu

1 Povijest pasmine

Povijest dugotrajnih Britanaca započinje u dvadesetom stoljeću. Tada su standardni peradi s kratkovidnim pasminama počeli prelaziti s Perzijancima. Cilj je bio poboljšati britansku pasminu, povećavajući raznolikost mogućih boja. No rezultati su bili strogo suprotni. Britanski su dobili asimetrične lubanje i zakrivljene čeljusti. I njihova vuna, prethodno krut i elastična, postala je previše meka.

Tada su eksperimenti na križanju britanskih i perzijskih mačaka bili zabranjeni, no nekoliko uspješnih hibrida još je dopušteno za reprodukciju. Dakle, dugogodišnji gen pojavio se u britanskoj pasmini, koja je recesivna. To znači da se ona očituje u izgledu potomstva tek kada su prekinute dvije životinje u kojima je prisutan takav gen.

Dugotrajno dugogodišnje mačiće smatralo se brakom pasmine i nije bilo dopušteno uzgajati. Postupno, međutim, mijenjalo se javno mnijenje na njihov trošak, a mladi s dugom kosom počeo se intenzivno uzgajati. Kao rezultat toga, 2001. godine britanska je duša bila priznata kao nezavisna pasmina od strane uglednih felinoloških organizacija kao što su TICA i WCF. U 2004. godini razvijen je standard za ove mačke.

Međunarodna mačjadska federacija još nije prepoznala pasminu pa je put do svjetskih izložbi rukovateljima još uvijek zatvoren.

PreporučeniČokoladni Britanac – fotografija, opis i karakter

2Izvori pogled

Britanska dugotrajna mačka

Longhair Britanci imaju izražen seksualni dimorfizam: mačke su znatno veće od mačaka. U izgledu, oni su gotovo ne razlikuju od kratkovidne verzije pasmine, osim duljine kaputa.Detaljniji opis izgleda, definiran standardom pasmine 2004., prikazan je u tablici.

Znakopis
težinaŽenke – do 5 kg; muški – do 7 kg
Izgradnja tijelaSnažan, pomalo čučanj. Veličina torza od srednje do velike. Ramena, leđa, prsa širok, masivni, mišićavi
ekstremitetRelativno kratak, jak. Lopatice su velike i okrugle.
repKratka i masna, zaobljena na kraju. Vrlo ljut
vratKratko, debelo, moćno
glavaŠiroki, okrugli oblik. Brada masivna, smještena strogo okomito na liniju nosa
njuškaNos je ravno i kratko, široko. Linija profila je zakrivljena, ali bez zaustavljanja. Obrazi su okrugli. Ukupna silueta njuške izgleda vrlo jasno zbog velikih okruglih jastučića vibracija
ušiVeličina prosjeka. Učvrstiti, ravno. Na podnožju su široke, postupno sužavajući se zaobljenim krajevima. Smještene na znatnoj udaljenosti jedna od druge
očiVelike, smještene daleko jedna od druge. U obliku kruga. Mogu imati bilo koju boju, ali bi trebalo biti u skladu s ukupnom bojom krzna životinje.
vunaDuljina je prosječna.Glatko i vrlo gusta. Poddlaka je u izobilju, debela. Na dodir je krzno mekana, nalik na pliš. Tijelo se ne uklapa. Poželjno je da duljina kaputa bude ujednačena po cijelom tijelu, bez formiranja "hlača" i "ovratnika"
bojaStandard omogućuje bilo koju boju
maneZaustavite (izgovoreni utor, poput Perzijanaca) u liniji profila

PreporučeniRedhead Briton – opis i značajke pasmine

3 znaka

Heindlers su slatki i prijateljski, ali uopće nisu nametljivi. Sretno sjede na svojim rukama i daju se peglati, no bez nje se mirno upravljaju. A ponekad samo trebaju biti sami. Takva mačka može ostati sama za jedan dan i ne brinuti o ničemu. Te životinje su vrlo inteligentne i znatiželjne, lako se sjećaju pravila ponašanja u kući.

Heindlera ne pokazuje agresiju prema drugim kućnim ljubimcima, uključujući pse i glodavce. Dobro se druži s djecom.

Dugoročni Britanci nisu osobito aktivni. Njihovi mačići, kao i svi drugi, razigrani, vole se trčati i zabavljati sa raznim igračkama, ali s vremenom prolazi. Odrasla osoba (počevši od dvije godine) preferira tiho razonode, igra rijetko.

Calmness je znak ove pasmine. Vrlo je teško dobiti britansku žensku dugu kosu iz nje. Jednostavno putuje i odlazi do veterinara. On pokazuje veliko zanimanje za takve događaje, jer voli naučiti nešto novo. Za strance se takve mačke liječe uljudnom znatiželjom.

U odgovorima vlasnika predstavnika ove pasmine najčešće se odnose na inteligenciju takvih mačaka, njihovu samodostatnu osobinu. Neki ljudi kažu da se heindlers igraju samo s ljudima ili drugim životinjama, ali nikad sami. Prikladno je za svakoga. Jedini uvjet – morate biti spremni za pažljivo brigu o ljubimcu krzno.

PreporučeniCrni Britanac: značajke izgleda, ponašanja i sadržaja pasmine

4Zdorove

Britanski dugokosi pripadaju zdravih pasmina. Imaju snažan imunitet i rijetko se razbolijevaju. Međutim, skloni hipertrofičnoj kardiomiopatiji. Ovo je kongenitalna bolest srca koja je naslijeđena. Možete ga odrediti izradom ultrazvuka srčanog mišića. Bolest nije kobna, ali ne i izlječiva.

Mogu se pojaviti i sljedeći problemi:

  • Formiranje kamenca. Ovo je čest problem za sve kratke kose mačaka. Za profilaksu se preporuča redovito pregledavati usta životinja i po potrebi četkati zube.
  • Pretilost.
  • Alergije.

5Content i skrb

Unatoč činjenici da je britanska vuna gotovo ne zbunjena i nije sklona tvorbi tepiha, ipak je nužno paziti na to. U normalnim vremenima možete ga češljati jednom ili dvaput tjedno, a tijekom razdoblja muliranja – svaki dan. Za upotrebu u ove svrhe potrebno je i furminator. Obični češalj razbija se o tvrdom krznom hodalica, a puder može oštetiti nježnu kožu. Česte mačke za kupanje nisu potrebne. Vrijedno ih je prati po potrebi, ne više od tri ili četiri puta godišnje. Redovito pregledavajte oči, uši i zube i po potrebi ih očistite.

Hrana mora biti uravnotežena, bez obzira da li suha hrana jede meso ili prirodno. Da bi se održala ljepota vune, možda će biti nužno dodati posebne vitamine i elemente u tragovima u hranu. Preporuča se usklađivanje prehrane britanske dugodlastičke mačke s veterinarom koji će uzeti u obzir sve osobine određene životinje, kao što su alergije i tendencija pretilosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: