🐈 Bolesti ušiju kod mačaka: otići, ekcemi, hematoma i krpelja uha

Bolesti ušiju kod mačaka

Mnoge životinje pate od različitih bolesti ušiju i mačaka, na žalost, nisu iznimke. Neki vlasnici kućnih ljubimaca misle da je uho samo par privjesaka koji strše na obje strane glave i drugu rupu koja ide negdje duboko. U stvari, uho ima prilično složenu anatomiju, a svi njezini dijelovi, vidljivi i nedostupni očima, izloženi su različitim problemima.

Nećemo uloviti u proučavanje strukture mačjih ušiju, i razmotriti najčešće probleme s ušima.

Za bilo kakve manipulacije, nemojte zaboraviti da uši nisu samo složene, već i iznimno tanki orgulje, koje se moraju postupati vrlo nježno i pažljivo.

Pojava zdravih čašica je meka ružičasta boja kože iznutra, malo sjajna, ali ne vlažna površina, možda je mala nakupina sumpora svijetla ili tamno smeđa bez jakog mirisa. Detaljnije istraživanje može obaviti samo veterinar, koristeći posebne alate.

Simptomi bolesti uha kod mačaka:

  • životinja često ogrebotine uši
  • anksioznost, čudni pokreti glave (trese se s jedne na drugu stranu, tresući glavom)
  • crvenilo čaše
  • izgled vlage na površini čaše
  • velike količine sumpora ili korica s neugodnim mirisom

Ušna grla

Ovo je vrlo mali crvenkasto-smeđi parazit koji uzrokuje ogromnu nelagodu životinji. Prvi simptomi su trzanje ušiju i snažna glava, prisutnost crvenosmeđih nakupina i neugodan miris iz čaše. Nakon toga, životinja počinje četkati svoje uši tako teško da se rane pojavljuju.

Neophodno je da veterinar pregledava životinju, izradi dijagnozu i propisuje liječenje, jer samozavaravanje može naštetiti zdravlju vašeg ljubimca. Prije posjeta liječniku, možete pokušati ukopati insekticidne kapi (protiv ušnih grinja) koje ste kupili u veterinarskoj ljekarniji u vašim ušima. Vrlo je važno svakodnevno očistiti uši od nakupljenih korica.

Pročitajte više o:

  • ušnih ulja u mačaka
  • mačka buha proizvodi
  • lijekovi za borbu protiv crva

hematom

Ovo je jedna od vrsta krvavog blistera koji se formira između slojeva čaše zbog mačkoga češljanja ušiju. Krv iz oštećenih žila sakuplja se u ugrušcima koji kirurški uklanjaju veterinar.Konzervativno liječenje s posebnim mastima je također moguće, a nakon propisivanja liječnika traje nekoliko tjedana.

Ekcem ili dermatitis dlake

Često se prati i upala vanjskog uha. Uzrok bolesti može biti strano tijelo, ulazak vode ili kemikalija. Životinja osjeća snažnu svrbež i bol. Možete primijetiti oticanje i crvenilo kože, prisutnost tekućeg tamnog pražnjenja s neugodnim mirisom. Mačka često drži glavu na svojoj strani i ogrebotina uši. Možete pomoći uklanjanjem stranog tijela, koristeći injekciju i 3% otopinu vodikovog peroksida, nježno isperite akumulirani eksudat. Stalno vlažna mjesta moraju se podmazivati ​​s astringentima, koje liječnik pripisuje.

otitis

To je upala uha. Simptomi su slični simptomima u prisustvu češljanih grinja (crvenilo, povećano stvaranje sumpora, svrbež). Međutim, s otitisom, mačka ogrebotina uši i vibracije glave znatno rjeđe i manje nego ako postoje paraziti uha. Precizno dijagnosticirati i liječiti otitis treba biti samo kvalificirani veterinar, jer to je vrlo ozbiljna bolest koja može dovesti do ozbiljnih posljedica.Stoga, sve što možete učiniti da pomognete svojoj mački da ga odvede do liječnika i strogo slijediti sve upute liječnika.

Strana tijela u ušima mačaka su mnogo manje uobičajene nego kod pasa, ali još uvijek nisu isključene. Pažljivo pregledajte vanjski dio uha zvuka u dobrom svjetlu, ako vidite strani predmet – pažljivo ga izvucite pincetom. Ali ako je strano tijelo duboko, onda je bolje da ne riskirate, odnesite životinju do liječnika, gdje će se izvući bez anestezije uz pomoć anestezije.

prevencija Ušna bolest je pažljiva i redovita briga o ušima mačke. Redovito pregledavajte i očistite vanjske slušne dijelove, kada kupujete, ne dopuštaju da voda uđe u uši, itd.

Ovaj je članak namijenjen samo za upoznavanje i ne može zamijeniti punu konzultaciju veterinara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: