🐈 Bolesti očiju kod mačaka: konjuktivitis, katarakte, keratitis, glaukom kod mačaka

Bolesti očiju kod mačaka

Mislim da su oči najljepša i najatraktivnija stvar u malom grabežljivcu. Održavajte sjaj, ljepotu i nadasve zdravlje mačjih očiju, mi, vlasnici mačaka. U ovom članku ćemo pogledati najčešće simptome i očne bolesti kod mačaka.

Simptomi bolesti očiju kod mačaka

 • izbor različitih prirode i intenziteta
 • suzenje
 • crvenilo
 • žmirkajući
 • izbjegavanje svjetlosti
 • zamagljena oka
 • abnormalni pokreti oka
 • promjena boje očiju itd.

Konjunktivitis kod mačaka

Najčešća očna bolest. Može se pojaviti kao rezultat ozljeda, stranih tijela, kemikalija, zaraznih bolesti, nedostataka vitamina, itd. Kada se konjuktivitis kod mačaka pojavljuje mliječni blijedi film na oku, životinja neprestano trlja oči i pojavljuje se iscjedak iz oka.

Postoje razni oblici konjuktivitisa: katarhalni, gnjevni, vaskularni, fibrini i folikularni. U svakom obliku bolesti najprije morate otkriti uzrok i ukloniti ga.

katara liječi konjuktivitis vodene otopine kapljica od 0,25% levometitina, 10% natrijevog sulfatila ulije u šupljinu konjunktive 2-3 kapi 3-4 puta dnevno.

S purulentnim konjunktivitisom kod mačaka – oprati oči otopinom furatsilina (1: 5000), otopine antibiotika, sulfonamida. Koriste se tetraciklin, eritromicin i druge masti (smještene su 2-3 puta dnevno u konjunktivnoj šupljini). Možda intramuskularna primjena antibiotika.

Sjetite se da je konjunktivitis zarazna bolest, stoga je potrebno izolirati mačku od drugih kućnih ljubimaca i temeljito oprati ruke nakon kontakta sa bolesnom životinjom.

Zanimljivo je znati:

 • liječenje mastitisa kod mačaka
 • povraćanje u mačaka
 • liječenje cistitisa u mačiću

Inverzija i eversion stoljeće

Pričvršćivanje prema unutra ili prema van pokrov everzije margina je posljedica traume, upale, opekline, spazama refleks kod akutne konjuktivitisa.

Simptomi: trepavice i rub očni kapak umotani unutra, mokar, teški trganje, crvenilo konjunktive.

Pomoć treba osigurati od strane veterinara koji uklanja upalni fenomen, ako je potrebno – pribjegava kirurškoj intervenciji.

Keratitis ili upala rožnice u mačaka

Upala je uzrokovana istim uzrocima kao i konjunktivitis. Razlikovati površinski, duboko, gnojno i ne-purulentni keratitis.

Bolest počinje teškim kidanjem, očni prerez djelomično zatvara i crvenio s konjunktivom. Zatim rožnica postaje mutna, s purulentnim keratitisom, rožnica postaje žuto-zelena. Kod komplikacija nastaje apsces, ulkus i kršenje integriteta rožnice. Nedostatak je ispunjen vezivnim tkivom i oblici oblika na oku.

Na najmanju sumnju na keratitis, potrebno je konzultirati liječnika kako bi odmah počeli liječenje i spriječiti komplikacije. Najvjerojatnije, liječnik će propisati pranje furatsilinom, korištenje kapi i masti s antibioticima. Na početku bolesti s aseptičkim procesima, možete propisati kap ili mast s hidrokortizonom.

Katarakta kod mačaka

Simptomi bolesti su zamagljivanja leće, koja postaje dimljena ili jako bijela. U pravilu, vlasnik mačke to primjećuje prilikom gledanja očiju njegovog ljubimca. U ranijim stadijima, veterinar može primijetiti blagu opskurbu s oftalmoskopom.

Zamućenje leće može biti kongenitalno ili senilno. Također, katarakte mogu biti rezultat zaraznih bolesti, metaboličkih poremećaja, na primjer, kod dijabetesa.Zamagljena leća ne prenosi svjetlost, oštećenje vida i sljepoća.

Katarakta se može liječiti vrlo loše s liječenjem. Ako pribjegavate liječenju, onda je to operacija.

Glaukom (povećani tlak u očima)

Bolest je popraćena povećanjem očne jabučice, što je posljedica kršenja odliva tekućine unutar oka.

Treba imati na umu da je glaukom kod mačaka primaran kao neovisna bolest i sekundarna – posljedica bolesti oka. Ono što se može liječiti za primarni glaukom ne smije se koristiti u liječenju sekundarnog glaukoma. S obzirom na sve ove nijanse, potrebno je da dijagnoza i liječenje propisuje kvalificirani veterinar.

Da biste izbjegli komplikacije i probleme s "zrcalima duše" vaših praska, morate pratiti higijenu očiju (video o pravilnom brisanju mačjih očiju), pružati odgovarajuću brigu za životinje i redovito posjećivati ​​veterinara.

Članak o očnim bolestima mačaka prikazan je samo za informacije i ne može zamijeniti punu konzultaciju veterinara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: