🐈 Felino kuge kod mačaka: ono što je opasno, simptomi, liječenje i prevencija

Bolesti kod mačaka: simptomi i liječenje

Ako mačić koji je bolestan od truljenja nije star 3 mjeseca, onda će umrijeti čak i uz točan i pravodoban tretman.

Ako ne liječite bolesnu odraslu životinju, umrijet će.

Jeste li se preplašili? Od toga je.

Mačji raspršivač je smrtonosna bolest. FPV virus koji ga uzrokuje agresivan je i neuobičajeno elastičan. Može biti zamrznuta, grijana, dezinficirana otrovom – FPV u vanjskom okruženju traje 12 mjeseci!

Infektivni enteritis, infektivni laringotraheitis, mačji kuga, mačji ataksija, parvovirusna infekcija, agranulocitoza, panleukopenija – morate osobno poznavati neprijatelja i pobijediti ga na svom teritoriju!

Što je opasna kuga


U tijelu mačaka, virus FPV vrlo brzo napada sve sustave, uključujući mozak (glavu i kost), simfonijske čvorove, gastrointestinalni trakt, srce. I samo nekoliko dana nakon infekcije, mačić ili odrasla životinja počinje trpjeti od gubitka tekućine, srčanih problema i opće opijenosti.

Čak i ako se životinja može spasiti, bit će propisana barem jedna cjeloživotna dijeta.

Načini infekcije

Za početak, morate shvatiti da su zidovi vaše kuće iznimno nepouzdana zaštita od usta.Ova bolest je podmukao i jednako opasna za uličnu mačku i kućne ljubimce.

Mješavina mačića može se prenijeti:

 • Nakon kontakta kućnog ljubimca s zaraženom životinjom
 • Nakon što je kućni ljubimac u kontakt s izmetom ili krvlju zaražene životinje.
 • Kroz buče
 • Kroz posteljicu tijekom trudnoće od majke do fetusa
 • Kroz mlijeko majke mačke
 • Preko kućanskih predmeta prethodno u kontaktu sa bolesnim životinjama
 • Kroz domaćina ako zaboravi oprati ruke sapunom

Simptomi kuga kod mačaka

Veterinari razlikuju tri oblika virusne bolesti:

 • Munja brzo

Ovaj oblik se pojavljuje češće kod mačića. Njegovo sam naziv opisuje brzinu bolesti. Kako se manifestira oblik superspapa? Mačić odbija vodu i hranu, ima mišićnog tremor, fotofobija. Vuna gubi sjaj i postaje prljava. U toaletu mačić često ne dolazi zbog nekontroliranog fetidnog proljeva, ponekad krvavog. Povraćanje je žuto obojeno.

 • akutan

Ako mačka ima snažan imunitet, vjerojatno će bolest proći u akutnom obliku. Simptomi poremećaja kod mačaka su: gubitak interesa, kratkoća daha, odbijanje jesti, pjenušava zelena povraćanje, proljev, oštar porast tjelesne temperature (41 ° C), a zatim isto smanjenje (37 ° C i niže, što je izuzetno loše). Kašljanje može početi, postoji intenzivna žeđ.Pojedinci koji su imali ovaj oblik bolesti za dugo vremena dobivaju imunitet na temperaturu.

 • subakutni

Ako je životinja cijepljena, još uvijek se može razboljeti s podlogom (u subakutnom obliku), ali u tom slučaju simptomi neće biti toliko bolni, ne tako dugo, a učinci smrzavanja nisu katastrofalni.

Bez obzira na oblik oblika, inkubacijsko razdoblje traje od 2 do 10 dana.

Bit će zanimljivo:

 • simptomi cistitisa kod mačaka
 • lišavanje mačaka
 • mačji crvi

dijagnostika

Da biste utvrdili da li je mačje mačaka koje imate, osoba koja nema veterinarsko obrazovanje, ne može sama, ali mora uvijek imati na umu.

Stoga, ako primijetite hrpu gore navedenih simptoma, onda odmah odnesite svoj ljubimac veterinaru. Ključna riječ je odmah. Jer brzina je prilika da spasiš mačku.

U veterinarskoj klinici će provesti brzu sveobuhvatnu dijagnozu:

 • Prikupit će anamnezu
 • Uzmi potpunu krvnu sliku i pogledaj broj leukocita
 • Uzmi virološki test

Liječenje mješavine u mačaka

Ako je dijagnoza potvrđena, jedna od stvari je potrebna od domaćina – nemojte paničariti.Slažem se s liječenjem izvan pacijenta i dezinficiram kod kuće nakon što se kućni ljubimac odlazi u kliniku za liječenje.

Standardni protokoli za liječenje mačjaka su:

 • Eticioni lijekovi koji uništavaju viruse. Na primjer, lijekovi kao što su: Vitafel, fosprenil, enterostat
 • Simptomatska terapija
 • Antibiotska terapija usmjerena na zaustavljanje sekundarnih infekcija
 • Pripreme koje ispravljaju vodeni elektrolit i ravnotežu kiselina-baze u tijelu. Dakle, natrijev klorid, Regidron, Ringerova otopina pokazala se izvrsnom u borbi protiv dehidracije.
 • Pripravci vitamina koji jačaju imunološki sustav
 • Antispasmodici koji ublažavaju bol u crijevima (na primjer, ne-spa)

Vidi također: Kako napraviti injekciju mačiću

Je li moguće kod kuće izliječiti mačku?

Teoretski, da. Votka. A ovo nije mit. Samo ako u prvih nekoliko dana nakon infekcije počnete piti ljubimac s mješavinom žumanjka i žličicom votke, može li se mačka spasiti.

No vrijedi pribjeći ovoj metodi samo ako ne postoji mogućnost da se mačka odvede u veterinara.

Od komentara do članka

Moj mačić (1,5 mjeseca) imao je smirenost.Mačić je vrlo brzo počeo izblijedjeti, prestati jesti i piti. Veterinar je rekao da sve – neće preživjeti. Pročitao sam narodnu metodu – konjak s bjelanjakom tukljenim i davao 1-1,5 ml kroz špricu i zalijevao vodu.

Je li kuga kuge prenesena osobi?

Na pitanje "Je li mačići manija opasni za ljude?" Odgovor je jednostavan – ne!

Ovaj virus ne utječe na ljude ni na pse.

prevencija

Danas je najbolja prevencija cijepljenje. Cjepivo može biti i mono- i polivalentno. To su: multifel, nobivac, quadricat, feleniff itd.

Prvo cijepljenje se provodi kada su mačići u dobi od 6-8 tjedana, revaccination – u mjesec dana. Sva naknadna cijepljenja – jednom godišnje.

Zatvorite vrata tijela mačke ispred FPV virusa – dobijte ga cijepljenom na vrijeme i redovito!

Slijedite temeljna pravila higijene i čistoće vašeg doma.

Pobrinite se da u vašem veterinarskom ordinacijskom centru, prije nego što uzmete, liječnik obradio ruke, tablicu za ispitivanje i potrebne alate. Slobodno pitajte i pitajte o tome.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: