🐈 Poremećaj bubrega kod mačaka, pijelonefritisa i glomerulonefritisa: Bolesti bubrega kod mačaka

Bolesti bubrega kod mačaka (zatajenje bubrega, pijelonefritis, glomerulonefritis)

Bubrezi igraju vrlo važnu ulogu u normalnom životu ne samo ljudskog, već i mačjeg organizma. Ovaj udruženi organ podržava normalan rad svih organskih sustava čišćenjem krvi i pomaže reguliranju razine tekućine. Stoga je logično da su prekršaji u radu bubrega kod mačaka opasni uvjet za zdravlje vašeg ljubimca.

Pojava sljedećih simptoma može ukazivati ​​na kršenje funkcija bubrega, pa budite oprezni i nemojte se ustručavati tražiti veterinarsku njegu ukoliko vaš ljubimac ima:

 • gubitak apetita
 • letargično stanje
 • prekomjerna žeđ
 • česte mokrenje
 • bez mokrenja
 • promjena u količini urina
 • prisutnost krvi u urinu
 • mačka vomita žuči

Uzroci kršenja u radu bubrega može biti:

 • neujednačena prehrana (prekomjerni unos mačjeg proteina, soli). Pročitajte članak o tome kako hraniti mačića.
 • ozljede (pad ili neuspješni skok s visine)
 • Pothlađenje
 • infekcije
 • netretirane bolesti genitourinarnog sustava
 • otrovanja otrovnim tvarima itd.

Najčešće bolesti bubrega kod mačaka su upalni nefritis,koji, ovisno o lokaciji i prirodi, podijeljeni su u pijelonefritis i glomerulonefritis. Može i zatajenje bubrega, ali je ozbiljnije stanje od upale.

Pielonefritis kod mačaka

To je upala bubrežnog zdjelice i bubrežnog tkiva (parenhima). Uzroci ove bolesti su podcrtani cistitis, infekcija, hipotermija, rjeđe – genetska priroda ili starost životinje.

Podmuklost pijelonefritisa leži u činjenici da se simptomi na početku bolesti mogu manifestirati iznimno slabim. Naprednija faza bolesti može dovesti do zatajenja bubrega i smrti.

Stoga budite oprezni s simptomima kao što su vrućica, zimice u životinji, povećana žeđ, povećanje učestalosti i količine urina tijekom mokrenja, zamućenost mokraće i prisutnost krvi u njemu, dok mokrenje životinje može blago zaklati od boli.

Da biste dijagnosticirali pijelonefritis kod mačaka i propisali točan tretman samo veterinar, stoga ne ustručavajte se prijaviti za vetpomoschyu. Liječnik može napraviti dijagnozu temeljenu na općem testu krvi, urinalizmu, povijesti bolesti i pregledu životinje.

liječenje obično propisane antibioticima, diureticima, lijekovima protiv bolova i lijekovima protiv spazma. Obvezno pridržavanje režima pića i prehrambene terapije sa smanjenim količinama proteina i fosfora.

Glomerulonefritis kod mačaka

To je bolest koja uzrokuje oštećenje strukturnih jedinica ili, jednostavnije, stanice bubrega (nefone). U pravilu se ova bolest razvija kao posljedica ranijih bolesti, kao što je gnojna upala maternice kod mačaka, upala jetre, razne alergijske lezije, kao i komplikacija pijelonefritisa.

Čimbenici rizika su prekomjerno hlađenje mačke, vlažnost, slaba kvaliteta hrane, što dovodi do smanjenja zaštitnih svojstava tijela.

Simptomi glomerulonefritisa: visoka tjelesna temperatura životinje, bol u bubrezima, prisutnost krvi u urinu, smanjenje količine urina.

Liječnik bi trebao biti u stanju dijagnosticirati bolest koja će na temelju prikupljanja informacija, pregleda životinja, krvi i urina, ultrazvuka bubrega napraviti dijagnozu.

liječenje Sastoji se od održavanja životinje u toploj sobi, prehrani, propisivanju antibiotika, kortikosteroidnih hormona, analgetika, vitamina itd.

Pyelonefritis i glomerulonefritis mogu biti i akutni i kronični, pa je vrlo važno prepoznati bolest na vrijeme i propisati liječenje.

Poremećaj bubrega kod mačaka

To je patološko stanje karakterizirano smanjenom funkcijom bubrežnog izlučivanja. Mogu biti akutni i kronični.

Može se razviti zatajenje bubrega u slučaju trovanja, toplotnog udara, krvarenja, s pyelonera i glomerulonefritisom, sa kompresijom uretera kod tumora. Najčešće se zatajenje bubrega javlja zbog urolitijaze.

Oznaka ozbiljnosti simptoma može varirati toliko da možda ne primijetite kršenje, a možda čak i takav teški tečaj da će biti fatalan. Stoga se odmah obratite svom liječniku ako se promijene priroda i učestalost mokrenja, malo ili nimalo urina, povraćanje, proljev, slabost, depresija, povećanje pulsa, edema i sluznice.

Dijagnoza i liječenje akutnog i kroničnog zatajenja bubrega samo u nadležnosti veterinara.

Sprječavanje bolesti bubrega leži u pravilnoj njezi i održavanju vašeg kućnog ljubimca, izbjegavajte prekomjerno hlađenje životinje, osigurati uravnotežena prehrana za mačku, pobrinuti se da životinja ne pada s visine i ne zanemaruje redoviti veterinarski pregled. Ne zaboravite da je bilo koja bolest lakše spriječiti nego liječiti! Zdravlje na kućne ljubimce.

Članak o bolesti bubrega kod mačaka namijenjen je samo za informacije i ne može zamijeniti punu konzultaciju veterinara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: