🐈 Boje tajlandskih mačaka: plava točka, točka sile, tabby točka

Boje tajlandskih mačaka: kako se bijeli mačići “cvjetaju”?

Tajlandske mačke su srednje veličine, jake, elegantne, mišićave, proporcionalne. Za predstavnike pasmine karakterizira tzv. "Sijamska boja". Glavna boja takvih mačaka bijela je s malim nijansama nijansi, a lagano zaobljena njuška, srednje velike uši, mišićav šape i rep su obojene u različitim kontrastnim bijelim bojama. Ova boja iznenađuje svojom ljepotom i profinjenjem.

 • 1. Značajke tajlandske boje
 • 2. Klasična
 • 3. Suvremene vrste pasmine
 • 4. Tebbie točka
 • 5. Priča o pitanju izgleda

1 Značajke tajlandske boje

Tajlandske mačke su vrlo lijepe životinje koje se razlikuju po njihovom dostojanstvu, plemenitosti i šarmantnim očima sa svijetlim plavim očima. Vanjska sličnost ove pasmine s sijamcima stvara zbunjenost među neprofesionalnim osobama. Ali razlika između njih je ogromna, iako je tajlandska pasmina potekla od sijamaca. Tajlandska i sijamska boja također se nazivaju Himalaja, Pointe ili Acromelanistic.

Pojam "akromelanizam" označava preferencijalno bojenje izbočenih dijelova. Ovaj fenomen je raširen u životinjskom svijetu: miševi, kunići, zamorci.

Glavna značajka boje tajlandske pasmine u svojoj sposobnosti da "cvjeta". Mačići su rođeni u potpuno bijeloj boji, ali s vremenom su mjesta maraka – točke – počele zatamnjivati. Ovaj proces se nastavlja tijekom životnog vijeka životinje. Za izložbene mačke vrlo je važan oštar kontrast između boje glavnog tijela i točaka, a oznake trebaju biti ravnomjernije obojene.

Nebo plava boja očiju je "pozivna kartica" svih članova pasmine. Ona se očituje u mačića čim otvore oči. Tajlanđani ne mogu imati drugačiju boju irisa.

Pojava sijamske varijacije boje uzrokovana je recesivnim CS genom, a dominantan je ne-sijamski gen. To znači da sijamska boja javlja se samo ako potomci imaju dva CS gena od roditelja – mačka i mačka. U siamskim mačići, ova dva gena su pridružena.

Boja tajlandskih mačaka ima mnogo vrsta i nijansi.

Preporučeni9 popularnih pasmina uočenih mačaka: značajke izgleda i ponašanja

2 klasika

Točka snage (točka brtvljenja). Tjelesni ton – od svijetlog kremastog do svijetlo smeđe s tamnosmeđim oznakama. Boja očiju plave boje – sjajna, sjajna.

Plava točka (plava točka).Tijelo ima hladno obojeni plavkasto-bijeli kaput, ponekad s laganim toplim tonom. Točke imaju duboke plavkasto-sive boje, a uši ne mogu biti tamnije od drugih oznaka. Vrh nosa i jastučići na šapama – tamna boja škriljevca. Glowing plave oči su svijetle i živahne, imaju poseban zahtjev, jer nedovoljno plava boja očiju vizualno nestaje u kombinaciji s plavom bojom.

Čokoladna točka (čokoladna točka). Mjesta čija je boja slična mliječnoj čokoladi razlikuje se od boje slonovače boje bjelokosti. Oči su obojene poput plave točke. Primljeno priznanje 1950.

Lilac-točka ili mraz-point. Tijelo ima magnolijevu boju i točke su smeđe ružičaste. Vrh nosa i jastučići na šapama su osjenčani svijetlim ljubičastim. Svijetle žive oči – svijetlo plave, ali ne izblijedjele. Registriran 1954. godine.

Na nizozemskoj emisiji 1896. godine jedan od najutjecajnijih sudaca, Lewis Vane, uklonio je plavu mačku iz konkurencije, jer je imao neuobičajenu boju i ne može se smatrati tajlandski. Tek 1936. godine, boja je prepoznala autoritetna felinološka organizacija Velike Britanije.

PreporučeniPopularne pasmine crnih i bijelih mačaka

3 Moderne vrste pasmine

Tortie točka (tortie točke). Varijacija boja u obliku kornjača. Oznake su meke krema s crvenim i kremnim mrljama.

Mačke boje kornjače se ne događaju, samo se mačke nalaze s tom bojom. Svi su jedinstveni, jer nema dva identična. Boja mačića je teško odrediti, jer je njihova početna mjesta teško vidjeti. Štoviše, oni su u stanju potamniti i rasti tijekom vremena, promijeniti oblik. Nemoguće je predvidjeti pojavu mačke-kornjače godinu dana kasnije.

U mačaka, vuna krem-točke ima mekanu boju kremaste boje.

Crveno: označeno crveno. Oči su plave s ružičastim sjajom.

Kroz napore egzotičnih uzgajivača rođeni su životinje s bojama:

 • točka cimeta (točka cimeta);
 • karamelna točka (karamel-točka);
 • fawn točka

  Točka cimeta

Točka karamele

Fawn Point

Tada su došle gore opisane boje, ali u kornjaču, tabby i kornjača tabby varijacije. Međutim, felinolozi i uzgajivači odlučili su se ne zaustaviti tamo. U Engleskoj i Nizozemskoj u tijeku su radovi za uklanjanje i prepoznavanje boja:

 • srebrna točka (srebrna točka);
 • marelica

Za tajlandske pasmine, te su boje još uvijek vrlo rijetke i ne posvećuju se sustavnom uzgoju, a izgledaju slučajno zbog mutacija. Do sada, samo iskusni stručnjaci mogu razlikovati suptilnosti suvremenih neobičnih boja.

PreporučeniBoja "Whiskas" u britanskoj Shorthair iu drugim pasminama mačaka

4Tabby Point

Tablica napajanja

Ovo je posebna vrsta točkaste boje, tabby point. U Sjedinjenim Državama je usvojio ime točka rasta (Lynx točke). Karakterizira ga ne čvrste oznake, nego jasno vidljive pruge različitih boja, koje su nužno označene u nazivu boje:

 • sil-tabby-point – crne pruge;
 • Plava tabby točka – sivo-plava;
 • čokoladna tabby point – mliječna čokolada;
 • narančasta tablična točka – narančasta.

  Plava tabby točka

  Čelo ovih mačaka ukrašeno je jasnim ukrasom u obliku slova "M", oko očiju ima pruga, a na mjestu rastu brkova ima tamnih točkica. Prednje šape su oslikane u obliku slomljenih prstenova koji idu od prstiju do vrha. Bedra su također ukrašene prugama, a stražnje noge od leđa do koljena su potpuno tamne. Čvrste boje uši nužno imaju "otisak prsta" – to je svjetlije mjesto na vanjskoj strani.To može biti manje primjetljivo kod mačaka s razrijeđenom ili oslabljenom bojom. Unutrašnjost, čašica je lakša. Na repu je ukras u obliku nedovršenih prstenova. Vrh nosa – ružičasta s trimom koji odgovara glavnoj boji. Jastučići na šapama obojeni su bojom oznaka.

  Čokoladna Tabby Point

Narančasta tablična točka

5 Izgled priča o točki tabby

Prije nego što je uzgajana pasmina Neva Masquerade, u Rusiji nije bilo tajlandskih mačaka s bojama tabby point. Britanci su bili angažirani u svrhovitom odabiru kako bi diverzificirali tradicionalne boje, a postigli su uspjeh u drugoj polovici 40-ih dvadesetog stoljeća.

Neva Masquerade Seal-Tabby-Point

Prije 20 godina, u jednoj od rasadnika St. Petersburg, koja je bila angažirana u uzgoju tajlandskih i sibirskih pasmina, dogodila se neplanirana potomka iz slučajnog parenja mačke s mačkom različitih pasmina. Tako se pojavljuju sibirki bijeli mačići, koji su pokazali boju sa silu i točku sil-tabby. Sviđalo im se vlasnik uzgajivačnice, koji je odlučio nastaviti svoje namjere. Nova pasmina zove se Neva Masquerade.Kao rezultat ove prilike, tajski mačići su dobili novu boju – tabby. Potomstvo u tom psu od roditelja s kratkom i polu-dušom kosom pokazalo se kratkotrajanim, polu-dugokosi i "rastvoren".

Neva Masquerade Chocolate Point

Glavni nedostaci u tajlandskoj boji su prisutnost tamnih mrlja na trbuhu, bijelo na markama i blijeda boja očiju. Najpopularnija među amaterskim uzgajivačima bojanje – točka snage. Ali na izložbama takve mačke su rijetke, a samo čokoladne ili plave varijacije. Sudjelujte na natjecanjima uglavnom zastupnicima u boji tabbie. Kornjača i crvenokosi su vrlo rijetki.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: