🐈 Britanska boja za mačke: bijela, srebrna, prugasta

Boje Britanski kratkodlaki mačevi – opisni kodovi

Klasične boje britanskih mačaka smatraju se običnim plavim i ljubičastim bojama. Do danas je više od dvije stotine njihovih sorti. Većina ih je prirodno nastala. Ali postoje i oni koji su se pojavili zahvaljujući radu uzgajivača i uzgajivača. Među paletama boja britanskih boja naiđe na prilično rijetku kombinaciju, koju mnogi obožavatelji ove pasmine najviše cijene.

 • 1. Osobine pasmine
 • 2. Kodovi boja
 • 3. Jednobojne britanske mačke
  • 3.1. Kornjačevine i smokve boje
  • 3.2. Srebrne i zlatne boje
  • 3.3. Uzorjene boje
  • 3.4. Particolor i bicolor, kombi, harlekin
  • 3.5. Boja točke

1 Karakteristike pasmine

Britanske kratkovarne mačke podsjećaju na plišane medvjede zbog osobitosti kose. Njihova domovina je Velika Britanija. Britanci se smatraju jednim od najoriginalnijih pasmina, pretrpjeli su beznačajnu preobrazbu od prvog pojavljivanja svojih pretka u Albionu u prvom stoljeću nakon kojeg su ih Rimljani donijeli.

Ove mačke su prilično velike, s razvijenim mišićima, širokim prsima i snažnim nogama. Muškarci imaju težinu do 10 kg, ženke manje težine – do 6-7 kg.Njihova glava je dovoljno velika, debelih obraza, srednjih ušiju i okruglih očiju zlatno-narančaste boje, što je znak ove pasmine.

Vuna od tih životinja je vrlo gusta, s razvijenim poddlakom, slično plišanom. Sve su dlake otprilike iste duljine i umjerene razine tvrdoće. Pojačani rad uzgajivača za poboljšanje pasmine uz sudjelovanje drugih popularnih sorti doveli su do različitih boja i rodovnih vrsta. Nakon prelaska britanske mačke s perzijskim, pojavili su se polu-dugokosi predstavnici.

Pozitivne osobine ove pasmine mogu se smatrati izdržljivošću, visokom inteligencijom i mirnom raspoloživošću. Ove su mačke vrlo znatiželjne i potpuno zanemaruju ljude. Posjedujući samopoštovanje i samodostatnost, Britanci zadržavaju svoju udaljenost s vlasnikom. Oni su savršeni za one koji su malo kod kuće.

PreporučeniČokoladni Britanac – fotografija, opis i karakter

2 šifre boja

Europske norme pridržavaju se sljedećih boja kodiranja. Prikazani su u tablici.

bojeŠifre boja
Bijela (bijela)BRI w (61, 62, 63, 64)
Čvrsta (čvrsta)BRI n, a, b, c, d, e
Kornjačevine (Tortie)BRI f, g, h, j
Dima (dim)BRI ns, kao, bs, cs, ds, esBRI fs, gs, hs, js
Sjenilo u sjeni (srebro osjenčano / Shell)BRI ns, kao, bs, cs, ds, es – 11 / 12BRI fs, gs, hs, js – 11/12
Zlatno osjenčanoBRI ny 11/12
Slika (Tabby)BRI n, a, b, c, d, e – 22/23 / 24BRI f, g, h, j – 22/23/24
Srebro-uzorkovan (Silver tabby)BRI ns, kao, bs, cs, ds, es – 22/23 / 24BRI fs, gs, hs, js – 22/23/24
Zlatna tabbyBRI ny – 22/23/24
Van, Harlequin, Bicolor (Van / Harlequin / Bicolour)BRI n, a, b, c, d, e – 01/02 / 03BRI f, g, h, j – 01/02/03
Colourpoint (Colourpoint)BRI n, a, b, c, d, e – 33BRI f, g, h, j – 33
Colorpoint s fotografijom (Tabby colourpoint)BRI n, a, b, c, d, e – 2133BRI f, g, h, j – 21 33

PreporučeniRedhead Briton – opis i značajke pasmine

3 britanske jednobojne mačke

U slučaju kada koža, vuna i podlogu mačke iste boje, onda je njezina boja klasificirana kao čvrsta. U ovoj boji, kaput treba ravnomjerno obojiti duž cijele duljine kose od korijena do vrha. Čak se i mali komad ili bijela kosa u ovom slučaju smatraju odstupanjem. Te boje uključuju plavu, ljubičastu, kremu, bijelu, crnu, čokoladu i crvenu boju. Rijetke vrste su fawn i cimet.

Plava britanska mačka

Najpopularniji predstavnici ove pasmine su plava i ljubičasta. Plava britanska kosa ne smije sadržavati lagane dlake, temeljni premaz može biti lakši, a koža samo plava.Svjetlosni ton kaputa je mnogo veći od mraka.

Važno je napomenuti da istinska monokromatski plava boja ne bi trebala imati srebrnasti sjaj. Ovo je brak pasmine, kojeg neki beskrupulozni uzgajivači daju za rijetku boju.

Da biste opisali lijeni hladu, vrlo je teško. Ova boja nalikuje mješavini ružičaste i plave boje. Zdjelice i nos moraju biti obojene na isti način, a podslugom je dopušteno lakši ton. Predstavnici lila boja pasmine pružaju bakrene ili narančaste oči.

Ljubičasta boja

Čokoladni i crni predstavnici pasmine imaju duboku pigmentaciju ne samo vune i poddlaka nego i kože. Što su boje tih boja tamnije, to su veće. Bijelo smeđe boje u tim vrstama smatra se brakom.

Čaša s čokoladom

Crna britanska

Crvena boja dobivena iz perzijskih mačaka. Njegov je nedostatak neujednačena boja, budući da se vrh repa može razlikovati u svjetlijem tonu. Na čelu su često znakovi. Oči mačeva s ovom bojom kaputa imaju svijetlu narančastu boju. Nos i jastučići šapa su crvene ili cigle.

Crvena boja

Bijeli britanski standardi pasmine omogućili su odsutnost bilo kakvih mrlja na kaputu i žutosti. Dopuštene su plave ili višestrukih očiju. Uzgoj mačaka ove boje je vrlo teško, jer njihovi potomci često imaju nedostatke u obliku problema s sluhom i mirisom. Kremasta boja dobiva se iz bistre crvene boje i mora se podudarati s pastelnim bojama. Zglob i nosa jastučići su ružičasti.

Bijela britanska mačka s višestrukim očima

Boja krem

Rijetka raznolikost boja je cimet, slična boji cimeta. Jednako važno za uzgajivače je faun – boja, nalik mješavini ružičastog s creme brulee. Pridruživanje britanskih mačaka jednoj ili drugoj vrsti određuje se samo pomoću DNA testa.

cimet

faun

PreporučeniCrni Britanac: značajke izgleda, ponašanja i sadržaja pasmine

3.1 Toranjska školjka i smokve boje

Boja kornjača može biti samo ženka. Ponekad se mužjaci mogu roditi s ispravnom bojom kornjača, ali zbog neuspjeha u genetici, takve mačke nisu prikladne za daljnje uzgoj. Dopušteno je imati jednoobraznu mrlju od dvije boje,rasprostranjena po tijelu: crno / crveno, plavo / ljubičasto, itd. Crvene i kremaste mrlje na licu, oči boje bakra su poželjne.

Britanska tortija mačka

Predstavnici boje dima imaju svijetlo podnožje, što čini vunu sjajnom. Rijetka vrsta pušača Britanaca predstavljaju crnu boju, inače se zovu crni dim. Nose i štapići jastučići iste boje kao vunu. Oči – bakar ili zlato.

Britanski crni dim mačka

Dimljivi britanski

3.2 Srebrne i zlatne boje zasjenjene bojama

Dobivena je srebrna boja kao posljedica sijanja vlasi. Srebrne nijanse trebaju biti svijetle bijele boje bez žutih oznaka, s mješavinom sive. Oči su bakrena, narančasta, manje uobičajena zelena.

Sjenilo je zasjenjeno

Srebrna činčila je vrlo rijetka osjenčana raznolikost srebrnastog bojanja. Obilježje ove vrste je da vuna treba biti oslikana ne više od 1/8 duljine.

Srebrna činčila

Zlatne boje su relativno nedavno uzgajane. Podnožje zlatnih mačaka toplog kremastog ili marelica boje.Na glavi, repu, na stranama je crna ili smeđa kvrga. Tamne pigmentacije ne smiju biti više od 1/8 kose. Prsa i trbuh – marelica, ton noktiju, zamke tamne sjene. Oči moraju biti zelene.

Zlatna sjena

3.3 Umjetne boje

Drugi naziv boja uzoraka je tabby. Te su boje otišle Britancima od divljih mačaka. Za britansku pasminu postoje samo tri vrste uzoraka: tigar (skuša), uočeno i mramorno. Bilo koja od njih može biti na čvrstu, srebrnu ili zlatnu pozadinu.

Tigar (skuša) se razlikuje od uzdužne pruge na stražnjoj strani, od kojih se tanke poprečne trake spuštaju prema dolje. Rep je također prekriven prugama. Ogrlice se nalaze na vratu, slično lancima.

Tigar (skuša)

Marble tabby izgleda poput snježnog leoparda. Tamne duboke mrlje jasno se pojavljuju na svjetloj pozadini. Bendovi su veliki, asimetrični. Na oštricama ramena, uzorak nalikuje krilima leptira, trake se izvlače duž leđa od grebena do repa, koji je ukrašen s dva široka prstena. Boja je zasićena u sredini pigmentiranog područja. Bakrene oči s crnim olovkom.Mramorni predstavnici pasmine mogu imati crne, plave, čokolade i druge ne-dominantne boje.

Marble tabby

Za smeće boje su uobičajene točke koje se ističu na svjetlu pozadinu. Izgledaju zaobljeni, duguljasti ili slični izlazu. Udovi su također prekriveni tamnim mrljama. Na repu mjesta možda neće biti.

Uočena boja

Whiskas – vrsta pruge boje s jasnim uzorkom. Preduvjet su tri kontinuirana benda na poleđini. Oči su narančaste žute boje. Osnovna boja – srebro, pruge sive ili crne. Što je više kontrasta i svjetlije boje, to je vrijedniji mačić.

Whiskas

3.4Particolor i bicolor, kombi, harlekin

Ta imena odražavaju združene boje u kombinaciji s glavnom bijelom bojom. Bicolor razlikuje se od monotone boje spotova i djelomične boje – po mjestima s uzorkom. Izgled ovisi o dominantnosti bijelog u bojama:

 • Bicolor. Bijela boja je oko 1/3.
 • Harlekin. Prisutnost bijelog najmanje 5/6.
 • Van je karakteriziran maksimumom dominantnošću bijelog.

U bicolor mačkama u bijelom obojenom licu, prsima, bedrima. Harlequins i kombi razlikuju se od bijelih ovratnika.Bicolor ga možda neće imati.

bicolor

Postoje i trobojnice među britanskom pasminom (postoje bijele mrlje na boji kornjača). Također im pripisuju imitosti (na šapama postoje bijele čarape i široka traka od brade do prepona).

3,5 točka boja

Boja-točka karakterizira neobične višestruke oznake, koje se nazivaju "točke". Britanski je naslijedio od sijamskih mačaka. Da bi se gen u ovoj boji pojavio kod mačića, oba roditelja moraju biti njegovi nositelji. Genet je odgovoran za plavu kosu očiju.

Boja točke

Uzgajati mačke s tom bojom dugotrajno je. Mačići su rođeni s čistim bijelim kaputom. Oznake počinju prikazivati ​​samo s vremenom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: