🐈 Leopard mačka (Bengali): Mačka pasmine Leopard

Bengalska ili leopardna mačka – ljubimac s divljim predcima

Popularnost bengalskih ili leopardnih mačaka znatno se povećala posljednjih nekoliko godina. Međutim, pasmina je prvi put registrirana u felinološkim organizacijama tek 1991. godine, prije toga, njezin je stvoritelj doživio progone svojih kolega i nekoliko neuspjelih pokušaja uzgoja. Ljubav prema tim mačkama posljedica je izvornog izgleda i vedrog temperamenta.

 • 1. Izgled prave bengalske mačke
 • 2. Vuna i boje
 • 3. Karakter
 • 4. Povijest pasmine
 • 5. Zdravlje i obične bolesti
 • 6. Izbor
 • Pokaži sve

1 Pojava ove bengalske mačke

Predstavnici ove pasmine rastu na srednje i velike veličine. Mačke obično teže 6-8 kg, ali postoje primjerci do 12 kg. Ženke su gladnije i nešto manje: 4-6 kg.

Od daljine, bengalski se lako zbunjuje s minijaturnim leopardom: isti isti oblik na krznu, snažno i mišićavo tijelo, glatki hod i sigurni pokreti.

Glava bengalske mačke ima oblik tupog klina, tj. Suženog na njušku. U profilu možete vidjeti blago konveksno čelo i gladak prijelaz s nosa. U mačkama jastučići s vibrinskom (brkovi) se izražavaju. Uši su male i široke, s zaobljenim krajevima i bez četkica. Četke kratkih dlaka raste na unutarnjoj granici.Oči su okrugle ili s tendencijom ovalne, smještene pod kutom od mosta od nosa do baze ušiju.

Tijelo bengala je izduženo, kosti su jake, a stražnje noge nešto su veće od onih prednjih. Rep je srednje duljine s debelom bazom, kraj je zaobljen. Ove mačke moraju biti mišićave, što se smatra važnim svojstvom pasmine. Pojava bengala čini ga razlikom od poznate kućne mačke.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Vela i boje

Kosa odraslih bengalskih mačaka je kratka, pored tijela. Struktura je tanka i glatka, debela i sjajna u zdravih pojedinaca. Ponekad postoje mačići s dugom kosom, za 9-10 mjeseci moraju proći, inače se smatra brakom pasmine.

Od divljih predaka bengalske mačke naslijedile su svijetle boje. Postoji nekoliko vrsta crteža:

 • uočena;
 • mramor.

Poželjna mjesta s tamnom granicom. Njihova prisutnost na abdomenu je obavezna, a na njemu također mora biti bijela oznaka. Mjesta na vratu i prsima spajaju se u ogrlicu, naročito cijenjene od hrskavih oblika poput leptira. Iznad nosa lik predstavlja slovo "M", kao u svim prugama ili uočenim mačkama.

Standardi pasmine ukazuju na dopuštene pozadinske boje, veličinu i oblik crteža, boju pojedinih dijelova tijela. Glavne opcije boje bengalske vune u kombinaciji s uzorkom:

 1. 1. Brown Tabby – topla žuta, smeđa pozadina s tamnijim uzorkom. Lagani obris očiju (unutarnja kontura mraka), bijele oznake na abdomenu, bradi, prsima i unutar šape, dobrodošle su. Crni usnik i nos su crvene od cigle, šapice su crne, kao i kraj repa.
 2. 2. Pečati Lynx Point – na svijetlo bež pozadini, vidljiv smeđi uzorak različitih intenziteta. Oči su plave, ispod brkova kosa je osvijetljena, vrh repa je tamna.
 3. 3. Seal Sepia Tabby i Seal Mink Tabby – na svjetlu bež pozadinu ili buff boje, jasno vidljive smeđe mrlje. Oči su žute ili zelene, štakor jastučići su tamno smeđa. Na licu se nalaze mrlje boje bjelokosti.

Neke felinološke organizacije koje stvaraju standarde za pasmine mačaka još uvijek prepoznaju nekoliko boja:

 • Crni srebrni tabby;
 • Pečat Silver Lynx Point;
 • Seal Srebrna Sepia Tabby;
 • Zapečatite Silver Mink Tabby.

To su smokve i srebrne boje različitog intenziteta. Takve bengalske mačke rijetke su i smatraju se ekskluzivnim, jer je vrlo teško uzgajati.

U mačići ove pasmine od 3 do 14-16 tjedana, obrazac blijedi, postaje mutan.Učinak se zove "phasing" i pojavljuje se zbog gena divljih leopard mačaka. Njihovo potomstvo se prilagođava okolini da bude nevidljivo neprijateljima. Do 12 mjeseci života mačića, faza nestane, slika preuzima svjetlinu i više ga ne gubi.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

3 znaka

Bengalska mačka – posvećena i neovisna ljubimac.

Ona ima uravnoteženi temperament, nema agresije, ali postoji tendencija da dominira.

Stoga, u velikom bengalskom obitelji, posebno muškarcu, nastoji uspostaviti vlastita pravila uz pomoć sukoba i drugog fizičkog pritiska na rođake. Inače, takav ljubimac ne uzrokuje probleme: vezan za vlasnika, voli ga slijediti na petama. Ona se ne približava drugim ljudima i tretira ih sa sumnjom, ali nakon datiranja, to zahtijeva dio privrženosti i pažnje.

Vlasnici i uzgajivači bengalskih mačaka slave svoju ljubav prema vodi i zaigranosti. Čak i odrasli ne gube interes u kuglicama, vole proizvoditi tvrtku vlasniku u kućanskim poslovima. Bengali savršeno i bez straha uspon na visinu koja uzrokuje vlasnicima da ih ograniče u prostoru.Ove mačke sa zadovoljstvom i poznavanjem lova za male glodavce, guštere i ptice.

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

4 Povijest pasmine

Glavni predak Bengala – divlja azijska leopardna mačka.

Raspon ove životinje je golem: od Tajlanda do Amur regije u Rusiji. Zanimljivo je da što više žive u jugu, toplija je sjena vune. U sjevernim krajevima leopard mačaka kose bacaju srebro. Bengali su naslijedili obrasce na poklopcu, nepravilni oblik glave i snažno tijelo.

Bengalske mačke u svom sadašnjem obliku pojavile su se 1980. godine, ali rad na njihovom uzgoju započeo je 17 godina ranije. Budući stručnjak za uzgoj, Jane Mill, donio je prvu divljinu azijskim leopard mač u SAD i smjestio ga zajedno s crnom mačjem. Oni su bili rođeni mačići, od kojih su neki Jane Mill su planirali koristiti za uzgoj Bengala.

Zbog obiteljskih okolnosti, ona je neko vrijeme morala zaboraviti, ali nakon desetaka godina nastavila je uzgojno djelo zajedno sa svojim biologom kolegom. Godine 1980. svijet je uveo prve bengalske mačke za uzgoj koji su koristili sljedeće pasmine:

 • divlji azijski leopard mačka;
 • mongrel mačka;
 • Mau;
 • Burma.

Mačke izrezane su odabrane različitim kriterijima, ali su prenijele svoj karakter, pogodne za domaćeg pratitelja. Mau i Burma Jane Mill korišteni su u uzgoju za genetsku raznolikost i dobivanje novih leopardnih boja.

Jane Mill optužena je za ismijavanje životinja, navodno je uzgajala "nepotrebne" mačiće i razbila druge pasmine. Godine 1991. njezini su napori okrunjeni uspjehom, a sada su Bengali puni sudionici na izložbama. Vrlo su popularni među profesionalnim uzgajivačima i običnim vlasnicima.

Muški hibridi azijske mačke leoparda i jednostavne mačke mačaka bile su neplodne do 3 generacije. Dakle, samo su ženke hibridi sudjelovale u uzgoju.

Ime pasmine je suglasno drugom "imenu" azijske mačke leoparda (lat.Prionailurus bengalensis). Ipak, oni se nazivaju divlje bengalske mačke.

Utemeljitelji pasmine uspjeli su stočnu hranu s prepoznatljivim značajkama u samo 30 godina. Ostale mačke ne mogu se pohvaliti takvim svijetlim i jasnim mjestima, sjajnom kosom i neobičnom glavom.

5Zdravlje i uobičajene bolesti

Bengalske mačke pripadaju uzgajalištima s dobrim zdravljem koje se pojačavaju pažljivim uzgojnim radom, odgovornost uzgajivača i mali broj predstavnika.Kod pasmina se ponekad pojavljuju nasljedne bolesti:

 • nedostatak piruvat kinaze;
 • progresivna atrofija retine;
 • hipertrofična kardiomiopatija.

Danas se provode testovi za identifikaciju gena tih bolesti. Nisu sve mačke s njima osjetljive na bolesti, ali ako se par nije odabrao pogrešno, nositelji daju bolesne potomke.

Prilikom odabira bengalske pasmine, važno je obratiti pozornost na njihovu rodovnicu. Ako se uzgajivač brine za kućne ljubimce, provodi sve potrebne testove i ne veže dva nosača istih gena ili bolesnih pojedinaca.

6 Uzgoj

Ljepota bengalskih mačaka je fascinantna, ali nema ograničenja za savršenstvo, pa se raspon boja egzotičnog izgleda pasmine mijenja i razvija od uzgajivača.

Stručnjaci stalno rade na razvoju novih boja vune. Dobiva različite nijanse: od plave do tople žute, snježne bijele inačice ili boja (poput onih sijamaca i egzotičnih) također su popularni.

Bengali su cijenjeni zbog njihovog izgleda i karaktera. U njihovim genima dolazi krv egzotičnih predstavnika faune. Takvi kućni ljubimci pogodni su za držanje u običnom stanu, ne zahtijevaju posebnu njegu.Pridružuju se vlasniku i članovima njegove obitelji, sve do starosti ostaju razigrani i znatiželjni. Sve su više zainteresirani za profesionalni svijet mačaka i amatera.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: