🐈 Amur šumska mačka (Far Eastern, leopard): opis, način života

Amur šumska mačka (Far Eastern, Leopard): opis pasmine, stil života i karaktera

Šumska mačka Amur je sisavac, grabežljiva životinja iz obitelji mačaka. Ova pasmina ima bliski odnos s bengalskom (azijskom) mačkom. Drugi naziv Amur šumske mačke je "leopard". Primio ju je zbog svoje boje, slične bojama leoparda.

Roditelji Amurove šumske mačke žive u toplim zemljama. Iznenađujuće, njegovi su preci pali na područje taige. To je također objašnjeno činjenicom da je možda nekad bio mnogo topliji nego sada. Nakon promjene stupova i hlađenja, ove nevjerojatno lijepe mačke morale su nekako prilagoditi oštrim klimatskim uvjetima Rusije.

 • 1. Stanište
 • 2. Opis pasmine
 • 3. Lifestyle i karakter
 • 4. Reprodukcija
 • 5. Sigurnosne mjere

1 stanište

U Rusiji divlja mačka živi na Dalekom Istoku, na području Amura i regije Ussuri. Izvan Ruske Federacije, naseljavaju se na obali Japanskog mora, u Kini i Indijskom potkontinentu.

Stanište šumske mačke obraslo je grmovima riječnih dolina, u blizini trska, niskih podnožja prekrivenih mješovitom šumom. Obično Amur mačka ne diže visoko u planinama. Podnosi hladne i oštre zime, ali nije prilagođen životu na snježnim područjima.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2Primanje pasmine

Predstavnici pasmine Amur šumske mačke najmanji su među azijskim mačkama. Prema opisu pasmine i izgleda, oni se ne razlikuju od kućnih ljubimaca:

 • Težina odrasle osobe varira od 4 do 8 kg.
 • Tijelo je snažno i mišićavo. Dužina, zajedno s repom, je oko metar.
 • Glava je mala i izdužena.
 • Oči su velike, imaju duboko slijetanje i nalaze se na maloj udaljenosti jedna od druge.
 • Uši su zaobljene u obliku.
 • Snažne šape ove životinje su duže od kućne mačke, a opremljene su kratkim i snažnim kandžama.

Kaput Amurove šumske mačke je vrlo gusta i meka. Boja može imati različite varijacije od sivog pijeska do žuto-smeđe boje. Ovalne crvenkaste mrlje su rasute po cijelom tijelu. Mogu imati nejasan ili jasan obris. Zahvaljujući tim mjestima, slično drevnim kineskim kovanicama, u Kini se zove "novac mačka". Na poleđini su tri različita pojasa, na grlu i prsima su još nekoliko bendova, a dva svjetla prolaze uz čelo.

PreporučeniDivlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

3U načinu života i karakteru

Far Eastern Forest Cat je usamljeni noćni grabežljivac. Vrlo je sramežljiv i oprezan, pa je vrlo teško otkriti. U slučaju opasnosti ima naviku penjanja stabala. Amur šumska mačka više voli loviti od zasjeda, pretjerujući žrtvu čistim skokom. Lovi dobro na zemlji i na stablima.

Dijeta divlje mačke uključuje glodavce, vjeverice, čipke, ptice, ribe i zmije. Također se može nositi s većim životinjama poput zečeva ili mladog srna. On obično skriva ostatke uneaten plijena, pokopaju u snijegu, a nakon nekog vremena vraća ih jesti. Unatoč strahu i oprezu, teški mrazovi tjeraju ove mačke da se približe ljudskom smještaju i lovu glodavce i perad u starim kućama.

Pored divlje šumske mačke, žive i veće mačke – ris, leopard i tigar. Sastanak s njima može se okončati za njega, pa ih pokušava izbjeći. No, valja istaknuti da amur šumske mačke imaju prilično oštar temperament i ogromnu snagu za njihovu veličinu.Bez odgađanja, sposobni su upustiti se u neprijatelja veći od njih.

Ovaj mačji, ovaj predstavnik mačke obitelji preferira se organizirati u udubinama starih stabala i stjenovitih pukotina. Također koristi stare, napuštene jazbine jazavaca i lisica. Dno vašeg doma obično je prekriven suhim lišćem i travom. Postoji nekoliko privremenih skloništa u području boravka šumske mačke, koju s vremena na vrijeme posjećuje. U teškoj zimi uživa jedan – najsigurniji.

Ljudi su više puta pokušavali pripitomiti šumsku mačku. Pozitivni rezultati takvih eksperimenata su vrlo niski:

 • Kod kuće životni vijek ovih mačaka je kratak.
 • Predatori životinja predstavljaju opasnost za dijeljenje s drugim kućnim ljubimcima. Da, i on se tretira s oprezom.
 • Čak i ako uklanjaš mali novorođenče mačića, i dalje će imati želju da pobjegne u šumu.

PreporučeniKineska mačka Li Hua: opis, priroda ljubimca i briga za njega

4 Reprodukcija

Sezona uzgoja leopard mačaka od veljače do ožujka. Uz glasan, kratak krik, muški poziva ženu da se spoji.Ako ženka ima dva podnositelja zahtjeva, tada između njih suparnikova bitka s glasnim zviždukom i mišicama probija se, gdje ih najjači pobjeđuju.

Trajanje trudnoće traje 65-72 dana. Do kraja svibnja pojavljuje se nova potomka u iznosu od 1-2 mačića, a maksimalni mogu biti 4 mačića. Težina novorođenog mačića je oko 80 grama. Rođeni su slijepi, a tek nakon 10 dana moći će vidjeti svijet.

Majka mačka ih brine i štiti. U slučaju opasnosti, skrivajte mačiće na drugo sigurno mjesto. Otac također sudjeluje u životu mačića. Do dobi od šest mjeseci, životinje postaju neovisne i napuštaju roditeljski gnijezdo. Život ovih mačaka je 8 do 15 godina.

Zanimljiva činjenica: postoje poznati slučajevi parenja leopardne mačke s domaćom mačkom. Mačići ovog smeća potpuno su nekontrolirani. Muškarci koji su rezultat takvog sparivanja nisu sposobni za rasplod, za razliku od ženki.

5 Sigurnosne mjere

Točni podaci o broju Amur mačaka ne postoje. Zbog svoje tajnosti nemoguće je napraviti čak i približan izračun. Unatoč tomu, šumska mačka Far Eastern je navedena u Crvenoj knjizi Ruske Federacije.

Zanimljiva činjenica: dalekoistočna šumska mačka ne predstavlja opasnost za ljudski život. Međutim, u sovjetskom je razdoblju bio na crnoj listi dugo vremena, u usporedbi s vukom, i bio je podvrgnut istrebljenju. Ova nevina životinja ubijena je zbog sitnih naknada od vlasti. I kineska "novac mačka" dugo je istrijebljena zbog krzna.

Glavne opasnosti za ovu vrstu mačje obitelji su: vremenski uvjeti, gubitak staništa i prijelaz s domaćim mačkama. Za štednju šumskih mačaka poduzimaju se mjere kako bi se zaštitile u obliku potpune zabrane ribarenja i slučajnog zarobljavanja. Isto se među lovcima i stanovništvom provodi opsežno objašnjenje o važnosti i važnosti očuvanja ove vrste na popisu teritorijalne faune. Poznato je da se posljednjih godina broj njihovih populacija počeo povećavati.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: